Apstiprina nākamo SVF aizdevuma daļu Ukrainai • IR.lv

Apstiprina nākamo SVF aizdevuma daļu Ukrainai

23
Foto: Tomas Urbelionis, F64

Polija lūdz palielināt SVF kredītlīniju; Grieķija pieņem taupības budžetu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) trešdien apstiprinājis nākamās aizdevuma daļas – 1,5 miljardu dolāru (802,50 miljonu latu) – piešķiršanu Ukrainai, ziņo aģentūras LETA-AFP. Fonda eksperti veltījuši atzinīgus vārdus Ukrainas valdībai par īstenotajām reformām tautsaimniecības izvešanai no krīzes.

SVF jūlijā paziņoja, ka nākamajos 2,5 gados piešķirs Ukrainai 15,15 miljardu dolāru (8,10 miljardu latu) aizdevumu, lai palīdzētu valstij atgūties no krīzes. Aptuveni 1,9 miljardi dolāru (1,01 miljards latu) bija pieejami nekavējoties, bet turpmākie maksājumi būs atkarīgi no ceturkšņa pārskatiem.

Polija lūgusi SVF palielināt valstij piešķirto kredītlīniju par astoņiem miljardiem dolāru (4,28 miljardiem latu). Polija no SVF jau saņēmusi aptuveni 21 miljardu dolāru (11,2 miljardus latu), lai palīdzētu nomierināt investorus, ka krīzes gadījumā valstij ir piekļuve finansējumam.

Fonda izpilddirektors Džons Lipskis jau paudis atbalstu Polijas lūgumam un solījis rīkoties, lai iegūtu fonda valdes apstiprinājumu. Viņš norādīja, ka Polijai tagad būs iespējas no SVF aizņemties līdz pat 29 miljardiem dolāru (15,5 miljardiem latu).

SVF kredītlīnija ir daļa no programmas, lai atbalstītu spēcīgu ekonomiku valstis, kuras var negatīvi ietekmēt ārējie satricinājumi. Līdzīgus darījumus ar fondu noslēgusi arī Meksika un Kolumbija. Lai arī Polija šo programmu nav izmantojusi, tā palīdzējusi Varšavai aizņēmumu izmaksas saglabāt zemas laikā, kad valstij bija jāsamazina budžeta deficīts. Kā ziņots, Polija bija vienīgā no Eiropas Savienības dalībvalstīm, kurā 2009.gadā reģistrēta ekonomiskā izaugsme, taču valstij grūtības sagādā budžeta deficīts, kas šogad varētu sasniegt gandrīz 8% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Savukārt Grieķijas parlaments ceturtdienas naktī apstiprinājis nākamā gada taupības budžetu, neraugoties uz plašajiem protestiem, ko trešdien Atēnās bija sarīkojušas arodbiedrības, komunisti un kreisie ekstrēmisti. Pēc piecu dienu debatēm par budžeta apstiprināšanu balsoja 156 deputāti, pret bija 142.

Grieījas nākamā gada budžets paredz izdevumu samazināšanu par vairāk nekā 14 miljardiem eiro. Plānots samazināt Grieķijas slikti vadītās veselības aprūpes sistēmas un valsts uzņēmumu finansējumu, bet zemāko pievienotās vērtības nodokļa likmi paaugstināt no 11 līdz 13 procentiem. Līdz ar aktīvāku vēršanos pret nodokļu nemaksātājiem paredzēts samazināt arī aizsardzības izdevumus un iesaldēt pensijas. Demonstrācijas pret taupības pasākumiem trešdien.

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu