Tiesnešiem lielas parādsaistības • IR.lv

Tiesnešiem lielas parādsaistības

20
Jānis Saliņš, F64

"De facto": ST priekšsēdētājam Gunāram Kūtrim kredītsaistības – 243 tūkstoši eiro

Vairāku tiesnešu parādsaistības pārsniedz pat 200 000 eiro, un kāds tiesnesis nonācis pat vairāk nekā 350 000 eiro lielos parādos, svētdien vēsta LTV raidījums “de facto”. Raidījums analizējis visu tiesnešu iesniegtās ienākumu deklarācijas par 2009.gadu un pieļauj, ka tiesnešu pretošanās iekļaušanai vienotajā atalgojuma sistēmā varētu būt saistīta arī ar tiesnešu kredītsaistībām.

Piemēram, Ogres rajona tiesas tiesneses Zeltītes Kusiņas parādsaistības pērn bijušas 162 tūkstošu eiro apmērā. Tikai nedaudz lielākas parādsaistības ir Administratīvās rajona tiesas tiesnesei Lindai Piusai. 170 tūkstošus lielas kredītsaistības bijušas Bauskas rajona tiesas tiesnesei Ivetai Andžānei., bet vairāk nekā 170 tūkstošus eiro kredītsaistības bijušas arī Valmieras tiesas tiesnesei Ingrīdai Bogdanovai un Administratīvās rajona tiesas tiesnesei Rozei Paeglei.

Vismaz 4 tiesnešu parādsaistības pārsniedz 200 000 eiro. Tā Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesnese Signe Vilne deklarējusi 208 tūkstošus lielas kredītsaistības. Augstākās tiesas senatore Veronika Krūmiņa gada sākumā nebija segusi parādus 213 tūkstošu eiro apmērā. Daugavpils tiesas tiesnese Iveta Kromāne parādā bija 221 tūkstoti latu.

Otras tiesnešu vidū lielākās kredītsaistības 243 tūkstoši eiro – ir Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājam Gunāram Kūtrim. Viņš apgalvo, ka uzņēmies samērīgas kredītsaistības. “Tajā brīdī tā brīža atalgojums, kad es ņēmu, kredītsaistības sastādīja apmēram ceturto daļu no manas algas, šobrīd tā sastāda pusi no manas algas. Jā, protams, sāpīgi, bet otra puse man ir pietiekami, lai es varētu normāli dzīvot,” “de facto” sacīja Kūtris.

Savukārt, vislielākās parādsaistības tiesnešu vidū ir Administratīvās apgabaltiesas tiesnesei Sanitai Zakrevskai, kura aizņēmusies 355 tūkstošus eiro. Viņa apgalvo, ka pie lielajām kredītsaistībām tikusi, bankai parādot plānoto atalgojuma pieaugumu, kas bija nostiprināts likumā. “Es nesu līdzi likumu par tiesu varu un rādīju, kādi būs mani ienākumi 2010./2011.gadā,” raidījumam sacīja tiesnese. Zakrevska uzskata, ka tiesnesis būtu pelnījis savai ģimenei nodrošināt pienācīgus dzīves apstākļus. Viņa uzrakstījusi atlūgumu, kurā aiziešanu pamato ar lielo slodzi, jo jāstrādā arī brīvdienās un pēc darba laika beigām. Turklāt administratīvajiem tiesnešiem jāiedziļinās ļoti dažādās lietās – sākot no bērna mājas dzemdībām līdz pat regulatora apstiprināto tarifu likumību.

“De facto” norāda arī uz nesamērīgi lieliem skaidras naudas uzkrājumiem tiesnešu vidū. Raidījumam gan nebija izdevies noskaidrot, kāpēc skaidrā naudā tiesneši glabā vairākus desmitus tūkstošu latu un eiro. Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesnese Ina Baiko mājās tur 50 tūkstošus latu, bet Kurzemes apgabaltiesas tiesnes Kārlis Stārasts skaidrā naudā uzkrājis 70 tūkstošus eiro. Arī Ventspils tiesas tiesnesis Ivars Ķiploks skaidrā naudā uzkrājis 23 tūkstošus eiro. Bet divi Rīgas apgabaltiesas tiesneši Skaidrīte Buivide un Guntars Kveska mājās tur attiecīgi 20 un 19 tūkstošus eiro.

Komentāri (20)

mary75 05.12.2010. 22.38

Par tām algām vēl tā, bet, kāds tic, ka tiesnesis ar tādām parādsaistībām spēs tiesāt godīgi un spēs atteikties no kārdinājuma interpretēt faktus nedaudz savādāk, daudz ko var izdarīt, lai, par zināmu atlīdzību, kādam spriedumu mīkstināt vai atzīt par nevainīgu?
Interesanti, kādas parādsaistības bija tam tiesnesim, kurš nolēma valsts ierēdņa – miļjonāra Futbola prāvu pasludināt par slēgtu, lai netraumētu Vilkastes un Vaškevica trauslo un viegli ievainojamo psihi?
Un dīvainu spriedumu Latvijā atliku likām.

+14
-2
Atbildēt

0

kkristaps 06.12.2010. 03.16

Precīzs situācijas definējums no Dienas komentāriem:
cd 00:53

Bandītiskas valsts viens no pamatpīlāriem – korumpēta tiesu vara.

+6
-1
Atbildēt

0

Janka, Janic 06.12.2010. 03.55

tiesnesis ar simts tuukstošu paraadu saistiibaam var straadaat apmeeram taadaa tiesaa kaa krievu laikos bija biedru tiesas , manupraat šaadi tiesneši paraadnieki no darba atstaadinaami , vai tieslietu ministram izdosies reformeet muusu tiesu ķeeķi, kameer pa vidu ir Lembe ??? vot tas ir jautaajums ( Lembe stipendijaas izmetis 7 000 000 ls, lai nekas nemainiitos , tik daudz vairs nevajadzees ) kameer galvenais buus nauda, valsts nozadzeeji lielaakie maksaataaji

+6
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu