Tiesneši un prokurori sūdzēs ST par algu reformu • IR.lv

Tiesneši un prokurori sūdzēs ST par algu reformu

25
Jānis Saliņš, F64

Tiesu darbinieki nav apmierināti ar viņu iekļaušanu vienotajā atalgojumu sistēmā

Tiesneši un prokurori sagatavojuši konstitucionālo sūdzību Satversmes tiesai (ST) par pērnā gada decembra likumiem, ar kuriem veikta tiesnešu un prokuroru atalgojuma sistēmas reforma un samazinātas šo amatpersonu mēnešalgas un sociālās garantijas, vēsta aģentūra BNS.

Augstākajā tiesā aģentūra BNS noskaidroja, ka sūdzība vēl pagaidām ST nav iesniegta, taču par tās iemesliem, pamatojumu un mērķiem piektdien plašsaziņas līdzekļus informēs Latvijas Tiesnešu biedrības prezidente Iveta Andžāne, Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrības valdes priekšsēdētājs Jānis Neimanis un Latvijas Prokuroru biedrības prezidents Jānis Ilsteris.

1.janvārī stājās spēkā grozījumi vairākos likumos, kas paredz vienotajā atlīdzības sistēmā no šā gada iekļaut arī Saeimas deputātus, tiesnešus un prokurorus. Tiesnešu algas apmērs tiks sasaistīts ar valsts pārvaldē strādājošo augsti kvalificētu juristu algām, līdz ar to zemākā tiesneša amatalga rajona (pilsētas) tiesas tienesim bez pieredzes plānota 1157 lati pirms nodokļu samaksas, Augstākās tiesas priekšsēdētāja alga – 2655 lati, bet mēnešalga Satversmes tiesas priekšsēdētājam – 3031 lats.

ST tiesnešiem, prokuroriem un tiesnešiem tiks izmaksāta arī vienreizēja kompensācija – starpība starp algu, kāda tiktu aprēķināta pēc līdzšinējās kārtības un algu, ka aprēķināta pēc jaunās metodes. Kompensāciju neapliks ar nodokļiem. Jau gada nogalē pieņemtie grozījumi izraisīja tiesnešu neapmierinātību un daži tiesneši paziņoja par vēršanos Satversmes tiesā.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu