Čepāne nesaskata nepilnības vienotā atalgojuma sistēmā • IR.lv

Čepāne nesaskata nepilnības vienotā atalgojuma sistēmā

26
Foto: Jānis Saliņš, F64

Satversmes tiesa ierosina lietu par tiesnešu un prokuroru algu reformu

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (“Vienotība”) uzskata, ka parlaments likumus par tiesnešu un prokuroru atalgojuma reformu pieņēmis godprātīgi, otrdien vēsta aģentūra LETA.

Čepāne uzsvērusi, ka par šiem likumiem Saeimā ticis ļoti daudz diskutēts un tie izvērtēti no dažādiem aspektiem. “Uzskatu, ka tie tika pieņemti godprātīgi,” piebilda politiķe. Juridiskās komisijas vadītāja pagaidām atturējās komentēt Satversmes tiesas (ST) ierosināto lietu par šiem likumiem, jo vēl neesot iepazinusies ar iesniegto prasību un tajā pausto motivāciju.

Jau vēstīts, ka tiesneši, zemesgrāmatu tiesneši un prokurori Satversmes tiesā iesnieguši sūdzību par 2010.gada decembrī pieņemtajiem likumiem, ar kuriem tika veikta tiesnešu, zemesgrāmatu tiesnešu un prokuroru atalgojuma sistēmas reforma, samazinot viņu mēnešalgas un sociālās garantijas. Sūdzību par veiktajām izmaiņām parakstīja 274 tiesneši un 141 prokurors.

Lietā tiks vērtētas vairākas uz tiesnešiem, zemesgrāmatu tiesnešiem un prokuroriem attiecināmas Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma normas, kā arī likuma “Par tiesu varu” normas un 2010.gada 16.decembrī pieņemtie grozījumi likumā “Par tiesu varu”, un grozījumi Prokuratūras likumā.

Pieteikumu iesniegušie tiesneši un prokurori norāda, ka apstrīdētās normas pārkāpjot varas dalīšanas principu, tiesnešu neatkarības principu un tiesiskās drošības principu. Izmaiņas likumos esot pieņemtas sasteigti, neuzklausot un neņemot vērā tiesu varas viedokli. Pieteikuma iesniedzēji uzskata, ka tiesnešu un prokuroru atalgojuma apmēru nedrīkstot ietekmēt izpildvara, viņu darbs nevar būt prēmēšanas objekts – šāda situācija būtiski ietekmējot tiesneša un prokurora neatkarības garantijas.

Kā informēja Kovalevska, Saeima ir uzaicināta līdz 2011.gada 6.jūlijam iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 2011.gada 6.oktobris. Sūdzību par veiktajām izmaiņām parakstīja 274 tiesneši un 141 prokurors.

2010.gada 16.decembrī Saeima otrajā un galīgajā lasījumā bez debatēm pieņēma vairākus likumus, kas paredz tiesnešu un prokuroru, kā arī Saeimas deputātu iekļaušanu vienotajā atalgojuma sistēmā. Saskaņā ar to algas apmērs sasaistīts ar valsts pārvaldē strādājošo augsti kvalificētu juristu algām.

Grozījumi paredz, ka zemākā tiesneša mēnešalga rajona (pilsētas) tiesas tienesim bez darba pieredzes tiesu sistēmā nākamgad plānota 1157 latu apmērā pirms nodokļu nomaksas. Savukārt augstākas instances tiesu tiesnešiem un rajona (pilsētas) tiesnešiem ar lielāku darba pieredzi tiesu sistēmā mēnešalgas būs ievērojami augstākas. Tā, piemēram, Augstākās tiesas priekšsēdētāja alga plānota 2655 latu apmērā, bet mēnešalga Satversmes tiesas priekšsēdētājam – 3031 lata apmērā. Tādējādi tiesnešu atalgojums, salīdzinot ar 2010.gadu, pieaugs vidēji par 43%, bet zemesgrāmatu tiesnešiem par 81%.

Komentāri (26)

velgarita 09.05.2011. 14.31

Izrādās, ka ir vienlīdzīgi un visvienlīdzīgākie. Dīvaini, ka savu neatkarību saskata tikai finansiālajā nodrošinājumā. Kāpēc, piemēram, ārstiem var mierīgi mazināt algas. Viņi tak bailēs par savu materiālo stāvokli,ar trīcošām rokām nogriezīs ne to locekli (orgānu).
Būtu tikai korekti un loģiski, ja Satversmes tiesas tiesnešiem liegtu spriest tiesu par tiesnešu atalgojumu.

+12
0
Atbildēt

0

dro 09.05.2011. 14.53

Tiesneši jau nav vienīgie, kuri savu neatkarību saskata algās – tāpat uzskata Sudraba, kura KNAB gan neieskaitīja neatkarīgo sarakstā:)

+9
0
Atbildēt

1

buchamona 09.05.2011. 13.23

Satversmes tiesa (ST) pēc tiesnešu, zemesgrāmatu tiesnešu un prokuroru pieteikuma ir ierosinājusi lietu par 2010.gada decembrī pieņemtajiem likumiem… +++ kaut ko tik apsurdu vēl neesmu lasījis. Droši vien, es tekstu nesaprotu pareizi, citādi iznāk – ST var uzsākt kriminālprocesu par Saeimā ar deputātu vairākumu nobalsotiem likumiem? :)

+8
0
Atbildēt

3

    krisjanis_sondors > buchamona 09.05.2011. 15.22

    Tas nav kriminālprocess.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Sējējs > buchamona 09.05.2011. 21.25

    Ak,kungs! Atkal sākās festum stultorum! Tak ej un raksti arī tu savu pieteikumu ST,ja uzskati,ka tavas tiesības kaut kā ir pārkāptas. Prāta nepietiek? Pietiek tikai tam,lai te izpaustos?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 09.05.2011. 15.47

    Man vienalga kā to sauc…:) Praksē tas nozīmē tikai to, ka kaut kāda cilvēku grupa (tikai tādēļ, ka viņi ir juristi un ir spējīgi duļķot ūdeni) sevi stāda augstāk par demokrātiskās vēlēšanās ievēlētu Saeimu

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu