Zatlera vizīte Maskavā pēc divām nedēļām • IR.lv

Zatlera vizīte Maskavā pēc divām nedēļām

50
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Eksperts: vēstures jautājumu iztirzāšana šo vizīti pakļautu pilnīgai neveiksmei

Valsts prezidenta Valda Zatlera oficiālā vizīte Krievijā notiks no 19. līdz 21.decembrim, žurnālistiem piektdien paziņoja prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs. Trīs dienu laikā Valsts prezidents Zatlers uzturēsies Krievijas galvaspilsētā Maskavā un Sanktpēterburgā.

Valsts vizīte tā noteikti nebūs, ordeņu apmaiņas nebūs, informēja Rinkēvičs. Precīzu vizītes statustu abas puses vēl formulēs.

Delegācijas sastāvs vēl var mainīties, taču jau šobrīd zināms, ka tajā būs ekonomikas ministrs Artis Kampars, iekšlietu ministre Linda Mūrniece, satiksmes ministrs Uldis Augulis, Latvijas Pareizticīgo Baznīcas metropolīts Aleksandrs, Rīgas mērs Nils Ušakovs un Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis.

Vizītes laikā vēstures jautājumi nebūs galvenie. BNS, citējot Rinkēviču, vēsta, ka Zatlers ir gatavs runāt par "abpusēji būtiskiem jautājumiem", taču, "lai tuvinātos izpratnē par grūtajiem 20.gadsimta vēstures jautājumiem, vissaprātīgāk ir veidot vēsturnieku komisiju".

"Mums ir iepriekš noteikta vienošanās, jau vizīti gatavojot, par to, ka varētu paziņot par vēsturnieku komisijas izveidi. Neapšaubāmi, visi jautājumi, ko gan viena, gan otra puse uzskata par smagiem, tiks skarti, bet es arī negribētu, lai parādītos virsraksti, ka "Zatlera vizīte nenotika vēstures dēļ" vai citu iemeslu dēļ. Visi jautājumi tiks apskatīti, bet visi tiks apskatīti attiecīgā veidā, pēc attiecīgas abu pušu intereses," žurnālistiem skaidrojis Rinkēvičs.

Viņš pieļāvis, ka viens no sarunu tematiem būs par nepilsoņiem Latvijā. Vizītes prioritātes ir politiskā dialoga attīstība ar Krievijas vadītājiem, ekonomisko sakaru veicināšana un līgumtiesiskās bāzes paplašināšana.

LETA ziņo, ka vizītes laikā plānots parakstīt Latvijas un Krievijas līgumu par sadarbību cīņā pret organizēto noziedzību, dubultnodokļu konvenciju, līgumu par atvieglotu robežas šķērsošanu pierobežas iedzīvotājiem, līgumu par sadarbību ārkārtējo situāciju un draudu novēršanas jomā, līgumu par sadarbību vides aizsardzības jomā, kā arī līgumu par sadarbību tūrisma jomā.

Notiks arī biznesa forumi Maskavā un Sanktpēterburgā.

Politologs Kārlis Daukšts piekrīt, ka vēstures jautājums ir viens no tiem, kas rada saspīlējumu attiecībās starp Krieviju un Latviju un šī jautājuma iztirzāšana pakļautu šo vizīti pilnīgai neveiksmei. Tādēļ, viņaprāt, svarīgi prezidenta vizītes laikā būs panākt, lai Krievija un Latvija vienojas par vēsturnieku komisijas izveidi, kurā uzskaitītu, kuri viedokļi sakrīt un kuri kategoriski atšķiras. „Pašlaik ir skaidrs, ka vēstures jautājumu risināšana un cilāšana, emociju un pārestību uzskaitīšana traucē attīstīties valsts ekonomiskajiem un politiskajiem sakariem,” teica Daukšts.

Viņš arī uzskata, ka Zatlera vizīte Maskavā zināmā mērā ir signāls lielai daļai Latvijas krievvalodīgo. Šī jautājuma pārrunāšana varētu krievvalodīgajiem likt izvērtēt un saprast, ka „jārēķinās ar Latvijas likumiem, uzstādījumiem un norādījumiem”.

Eksperts prognozē, ka Zatlera vizītes ietekme uz abu valstu tālākajām attiecībām būs atkarīga no atmosfēras, kādā prezidentu uzņems un kādi jautājumi tiks risināti. Būtiska būs savstarpējo attiecību temperatūra, no kuras diplomātijā daudz kas atkarīgs.

Šī ir 14 gadu marinēta vizīte, kurai ir ļoti liela simboliska nozīme, uzskata politologs.

 

Komentāri (50)

ievuliitis 03.12.2010. 14.43

“līgumu par sadarbību vides aizsardzības jomā,”
Tad jau var cerēt, ka no 20 miljoniem gudrona dīķa “atveseļošanai” kādu daļu solidāri iemaksās? Un par citiem postījumiem nodarītiem Latvijas videi?
Vēl joprojām nesaprotu – uz ko cer, priekš kam brauc?

+15
-6
Atbildēt

11

    oskaar > ievuliitis 04.12.2010. 04.34

    Mnuprāt- brauc tāpēc, lai attiecības kļūtu kaut mazliet labākas. Vai kļūs, vai nekļūs labākas- tā jau ir cia tēma. Bet labās gribas parādīšana nav zemē metama.
    Kāda būs labā griba no Krievijas puses- tad jau redzēsim. Bet jebkurā gadījumā, manuprāt, neko ar šo vizīti zaudēt nav iespējams- pat ja Putins vēlreiz piesolīs uzdāvināt Latvijai kāda tur beigta ēzeļa ausis.
    Šobrīd gan Zatlers laikam varētu uz to atbildēt, ka Putins ir ķēris gan tīģerus, gan lāčus, gan vaļus, bet ēzeļu ausis griežam kaut kā līdz šim nav manīts. :)
    Gara acīm redzu šo itin pretīgo ainu- kā Putins beigtam ēzelim nogriež ausis un pār robežu iemet tās Latvijas teritorijā, ar piezīmi “захлебнитесь, гады”!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > ievuliitis 03.12.2010. 21.09

    to mezavilks
    Visbeidzot – vai Zatleram ienāks prātā godināt tos latviešu strēlniekus, manus kara biedrus, kuri krita aizstāvot Maskavau 1941. gadā.
    ———————-
    Godināt? Ja viņi bija varmācīgi rekrutēti un nebija izrādījuši īpašu dedzību karojošanā pret Eiropas tautām, tos var pieminēt, līdzīgi miljoniem nogalināto civilpersonu, kā staļinisma un krievu fašisma upurus. Mēs nevaram godināt visus avārijās bojāgājušos vai noslīkušos.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    piziks > ievuliitis 04.12.2010. 13.17

    Betij, tad jau Ulmani II-ajam arī nevajadzēja braukt parakstīt līgumu par Krievijas armijas atgriešanu mājās? Un mēs būtu te visi laimīgāki?!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    oskaar > ievuliitis 04.12.2010. 05.58

    Un vēl- novēlu, lai Jums, Ombros, Nekad nenāktos nokļūt varmācīgi rektutēta cilvēka statusā. Un arī tad, ja Jums nejauši sanāks nonākt šāda varmācīgi rekrutēta cilvēka statusā, lai Jums negadās izrādīt īpašu dedzību kaut kādā virzienā- teiksim, neizsist kādus tur ***** (zvaigznīšu vietā ievietojiet jebko).

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 04.12.2010. 21.51

    Ulmanis II, kā tu izsakies, brauca, jo bija sagatavots Latvijai akūti nepieciešams dokuments. Un neaizmirsti, ka toreiz pretī bija Jeļcins, kurš ar visiem saviem trūkumiem un vājībām bija galvas tiesu pārāks par tagadējo Krievijas valdnieku pāri. Un arī pašā valstī demokrātijas dīgļi bija spēcīgāki. Šobrīd process ir tik tālu regresējis, ka nevieš ne kripatas optimisma par Latvijas-Krievijas attiecību nākotni. Diemžēl.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    oskaar > ievuliitis 04.12.2010. 05.16

    To Ombros
    Nevajag ņirgāties par tiem, kuri savas dzīves gaitas beiguši kara laukā, salīdzinot “Mēs nevaram godināt visus avārijās bojāgājušos vai noslīkušos”. Manuprāt, tas ir nekorekti gan pret karalaukā, gan avārijās bojāgājušajiem.
    Kas viņu zina- cik lielā mērā tajā karā savas dzīvības viņi atdeva “cepures” ideoloģijai, cik- vienkārši krita par tādas pat kā viņi, tikai pretējā pusē sēdošas “gaļas” šāvienu upuriem.
    Man šķiet, ka tajā karā gan vienas, gan otras puses kareivji augstākās militārās plānošanas skatījumā bija tikai lielgabalu gaļa- ar jautājumu: kurai pusei tās izrādīsies vairāk.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Edzs > ievuliitis 04.12.2010. 23.41

    lai sveika un daudzmaz ar godu tiktu atpakalj uz majam es vinjam ieteiktu nepieskarties edieniem un neljaut sevi apdzirdit lai neparakstitu kadus Lavrova pagrustus papirus.
    jo, – shampanieti var but klofelins un melnajos ikros var but polonijs.
    labi butu ja pils kanceleja vinsh atstatu parakstu ka pirms operacijas ka apzinas savas ricibas iespejamas sekas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > ievuliitis 04.12.2010. 22.57

    @betijacelmale
    tu ljoti labi pavaicaji: _”…uz ko cer, priekš kam brauc?”_
    neviens uz sho tavu vienkarsho jautajumu nespej atbildet, man ari nav atbildes.
    piekritu Ombrosam – _”…katras Latvijas politiķa vizītes reizē Maskavā tiek notirgota daļiņa Latvijas…Seperātās sarunas ar krieviju Latvijai nesušas tikai postu.”_
    prognozes vissliktakas, man shkjiet Zatleram vajadzeja palikt majas. Lilitai vajadzetu saprast ka Zatlers nav Berluskoni un nevizinas Putins vinjus trijjuga pa Sarkano laukumu.
    ta ka nezinu, tiesham nezinu uz ko ir sacerejushies.
    brauc pienjemt pazemojumu. shoreiz Zatlers man ljoti nepatik, nav iespejams paredzet kadus zaudejumus vinsh ar sho savu ilgi loloto un ljoti sasteigto braucienu sagadas Latvijas valstij, iekshpolitiski vinsh noteikti bus zaudetajs.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > ievuliitis 04.12.2010. 10.32

    to andrejsg
    Vai vienkārši pieminēt staļinisma un krievu fašisma upurus, ir “ņirgāties”? Godina varoņus, kas cīnījās par taisnu lietu. Tos, kurus Staļins sameta zem vācu tankiem un nokurināja paša izraisītā kara kurtuvē, par varoņiem gan nevar dēvēt, bet tie, kuri ar aizrautību šāva eiropiešus, bija kara noziedznieki un pelnījuši bargu sodu un vislielāko nicinājumu.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > ievuliitis 03.12.2010. 20.38

    Kaut kā 20 gadus esam nodzīvojuši bez prezidenta brauciena ua maskavu, mēs varētu vēl 20 gadus tā nodzīvot un tad paskatīties vai tas vispār ir vajadzīgs.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    ivetao2007 > ievuliitis 03.12.2010. 19.29

    Prezidents Reigans, kas nebija politiķis, bet sporta komentētājs un aktieris, skaidri redzēja kas un kur ir ļaunuma impērija. Krievijas plašums vilina dudzus. Kā tirgus placis. Tur galu dabūja Napoleons un Hitlers. Tur miljardus pazaudēja Soros. Naftu un gāzi krievi pardos tā vai tā. Jo citu ko viņi nevar piedāvāt. Maizi krievi pirka, pērk un pirks vēl, jo tajos plašums nejēdz to izaudzēt. Kur ir kāda 100% krievu ražota lidmašina vai automobīlis? Nav! Nebūs! Toties naftas dolāri straumēm plūst uz rietumiem villu, jahtu un personīgo laineru pirkšanai, uzdzīvei Lasvegasā vai Monako. Krievi ne par ko neatzīsies ka bijuši okupanti, jo tad būs jāatlīdzina zaudējumi vai, ka manā persomīgā gadījumā – jasamaksā parāds par 20 brīvības gados meizmaksāto kara invalīda pensiju. Kuru šeit saņem okupantu virsnieki un čekisti. Visbeidzot – vai Zatleram ienāks prātā godināt tos latviešu strēlniekus, manus kara biedrus, kuri krita aizstāvot Maskavau 1941. gadā.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 03.12.2010. 12.15

Lai neparvertetu sho notikumu, varbut der uzdot jautaajumu sev – vai shada viziite jeb kad notiktu, ja LR uztureetu savu pilsoniibas likumu, valsts valodas likumu, izpratni par veesturi utt, bet, ja mees tajaa pashaa laikaa nebuutu NATO un ES dalibvalsts? Tatad, motivaacija – kaadelj Medvedjevam ir vajadziiga shada viziite, ko vinjsh cer no taas ieguut?

+13
-6
Atbildēt

0

photocom 03.12.2010. 11.49

Kas jāņem līdz prezentu sarakasts
šprotes
mellais balzāms
labrīt šokolādes sieriņi
jā neaizmirst
tūbiņa – vazelīns
pašam

+14
-8
Atbildēt

1

    garausiitis > photocom 03.12.2010. 16.01

    Par vazelīnu atcerējos – vakar man čoms stāstija, ka reiz esot saukts uz SABu ( vai DP) un pratināts , jo bij atļāvies publicēt info presē , ko bij dzirdējis no čoma,kas nejauši bija iegājis MP kabinetā ( Šķēles laikā ) un tur ieraudzījis Liepnieku ar nolaistām biksēm. Interesanti , kur bij paslēpts vazilīns?

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu