“Latvijas pastu” varētu nopirkt vācieši • IR.lv

“Latvijas pastu” varētu nopirkt vācieši

37
Jānis Saliņš, F64

2013.gadā “Latvijas pastam” beidzas monopoltiesības uz vēstuļu piegādi

Visu trīs Baltijas valstu pasta kompānijas, iespējams, varētu iegādāties pasaules lielākais loģistikas uzņēmums “Deutsche Post DHL”, otrdien raksta “Dienas bizness”. Koncerna birojā Bonnā interesi par “Latvijas Pasta” iegādi nenoliedza, taču neko sīkāk neatklāja.

“Privāts investors lielas pasaules loģistikas kompānijas veidā, iespējams, arī nebūtu slikts variants,” laikrakstam satiksmes ministra Kaspara Gerharda viedokli paudusi viņa padomniece Inga Spiņķe. 2013.gadā “Latvijas pastam” beidzas monopols uz visu veidu vēstuļu piegādi, tādēļ līdz šim laikam vajadzētu vienoties, vai pasts paliek valsts īpašumā.

Pakāpeniska Eiropas Savienības pasta tirgus liberalizācija notiekot jau vairākus gadus, pašlaik valsts pasta kompānijām palicis monopols tikai vēstuļu sūtījumiem līdz 50 gramiem, lai gan, piemēram, Igaunija atcēlusi jau arī to, raksta “Dienas bizness”. Liberalizācijas dēļ pozīcijas Vācijas tirgū draudot zust arī “Deutsche Post DHL”. Tradicionālajam vēstuļu biznesam zaudējumus nes arī elektroniskā sarakste. Šie ir iemesli, kādēļ “Deutsche Post DHL” meklējot jaunas iespējas. Uzņēmums daļēji pieder Vācijas Federatīvai Republikai, jo to pārrauga valstij piederošā banka “KfW”, bet 29% akciju kotē biržā, vēsta laikraksts.

Pasaulē darbojoties ļoti dažādi pastu īpašumtiesību modeļi, to skaitā arī vienas valsts pasts pieder citas valsts pastam, sarunā ar laikrakstu atzinis “Latvijas pasta” valdes priekšsēdētājs Aivars Veiss.

Šobrīd saskaņā ar likumu “Latvijas pasts” nav privatizējams. Jāpiemin, ka tuvākajās dienās uzņēmums lems turpmāk pastu piegādāt tikai piecas reizes dienā finanšu trūkuma dēļ.

Komentāri (37)

brigita_damme_rtk_lv 26.10.2010. 22.31

Man ir neķītras dabas jautājums. Tā kā līdz šim visizdevīgākais vēstuļu piegādes modelis vienas pilsētas robežās atzīts no vienas valsts malas vēstuli aizvest uz Rīgu, tur izšķirot un aizvest atpakaļ un piegādāt adresātam.
Vai LP pārdošanas BundesPostam gadījumā korespondence varētu ceļot caur Vāciju? ;)

+2
0
Atbildēt

0

Le 26.10.2010. 17.05

Skatīt rakstu, jo tur ir „Vācijas republika”, nevis vienkārši valsts īsais nosaukums Vācija. Ja raksta, tad raksta vai nu īso, vai arī pilno nosaukumu, ievērojot latviešu valodas pareizrakstības likumus.

0
0
Atbildēt

0

Le 26.10.2010. 10.00

Ir.lv derērtu ielāgot, ka latviešu valodā valstu nosaukumos visus vārdus (izņemot saikļus) raksta ar lieto sākumburtu. Vācijas Federatīvā Republika, nevis Vācijas republika.

0
0
Atbildēt

1

    Andris > Le 26.10.2010. 10.58

    Vai tad vairs nedrīkst uzrakstīt, piemēram, “Krievija”, bet jāraksta tikai un vienīgi “Krievijas Federācija”? Šausmas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu