Dālderis: naudas sadale kultūrai nav jāsaista ar politiku • IR.lv

Dālderis: naudas sadale kultūrai nav jāsaista ar politiku

16
Kultūras ministrs Ints Dālderis pie LNB būves. Autors: Andrejs Terentjevs, F64

Līdzekļu piešķiršana teātriem Kultūras ministrijas sistēmā notiekot pēc profesionāliem kritērijiem

Naudas sadale kultūras jomā Latvijā nekādā gadījumā nedrīkst būt saistīta ar politiku, šādu pārliecību ceturtdien intervijā ''Latvijas Neatkarīgās televīzijas'' (LNT) raidījumam "900 sekundes" pauda kultūras ministrs Ints Dālderis.

"Privātām iniciatīvām var meklēt dažādus finansējuma avotus, tajā skaitā arī politiskajās aprindās, bet valsts teātriem un valsts kultūras institūciju vadītājiem nevajadzētu nekādā gadījumā politizēties ne uz vienu, ne uz otru pusi," sacīja kultūras ministrs, komentējot pēdējā laika notikumus ap režisores Gaļinas Poļiščukas "Teātra observatoriju".

Ministrs nedomājot, ka finansējuma iegūšana vai neiegūšana pašlaik saistīta ar politiku. "Mēs esam skatījušies pilnīgi objektīvi uz šīm lietām – kā strādā teātris, kāda ir kvalitāte. Ir skaidri izveidota sistēma, pēc kādas teātriem tiek piešķirts finansējums. Tur ar politiku nekāda sakara nav," paziņoja Dālderis.

Kā ziņots, Poļiščukas izveidotā "Teātra observatorija" budžeta samazināšanas apstākļos vairs nesaņēma valsts finansējumu. Režisore iestājās Tautas partijā un startēs apvienības ''Par labu Latviju'' sarakstā, pretī saņemot Rīgas domes atbalstu, proti, pašvaldības uzņēmums "Rīgas nami" Kongresu namā ierīkos telpas viņas teātrim.

Poļiščukas dedzīgā pievēršanās politikai savtīgos nolūkos, ko viņa sākumā slēpa, izraisījusi polemiku sabiedrībā. To asi nosodījis Jaunā Rīgas teātra režisors Alvis Hermanis, kura iestudējumi guvuši slavu pasaules mērogā.

Komentējot Hermaņa pārmetumus par politizētu naudas sadali teātru remontiem un kāda vārdā nenosaukta politiķa ieteikumiem režisoram "vākties prom no šīs valsts, jo pretējā gadījumā tiks nogriezts skābeklis", Dālderis LNT teica: "Protams, šādas emocionālas runas ir, un tās nav bez pamata, savā laikā tā tas arī ir bijis. Bet es gribu vēlreiz uzsvērt – tāpat kā citās Eiropas mūsdienīgās valstīs, naudas sadalei kultūrai un mākslai ir jābūt pilnīgi nepolitiskai."

Komentāri (16)

austrisv 26.08.2010. 10.03

personāli! Atvaino, bet ši persona, kura iedeva Poļiščukai naudu ir visiem zināma un tā ir Sormulis no Ventspils uzņēmumiem! Veselus 100 tūkst Ls uzdāvināja tā vienkārši! bez tam Rīgas dome arī iedeva telpas un izremontēja , jo Poļiščuka lūk iestājās īsti pērkamajā partijā, kura jau sen naudu dalīja tikai pēc partijas piederības!!!!
Bez tam Poļiščuka nemaz neprot latviešu valodu, kas man izraisa jautājumu, kā tad tā: latviešu teātris, bet jāsazinās krieviski! Tīrā necieņa pret mūsu valsti, bet ko tur PLL jau savāc visādus tipiņus, ka tik vairojas šis partijas kadri!

+5
0
Atbildēt

3

    Agnese Cimuška > austrisv 26.08.2010. 23.15

    Izskatās ,ka cienījamā kundze nav redzējusi nevienu izrādi šajā teātrī un nav arī dzirdējusi ,ka G. Poļiščuka runā latviešu valodā .Neaizstāvu viņas politiskos izgājienus ,bet kā režisore viņa ir talantīga .

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 28.08.2010. 09.24

    Elfa!
    Tev taisnība, ka neesmu viņas (Poļiščukas) talanta cienītāja, bet radio dzirdēju interviju ar viņu- pie tam krieviski!!!
    Bez tam neesmu sen vairs teātru izrāžu cienītāja! Tas laiks ir pagājis, jo tiešām mīlu vairāk reālu dzīvi nekā izdomātu!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > austrisv 28.08.2010. 11.23

    Elfa! Kopš Poļišchukai ir uzradušies vareni aizstāvji un pielūdzēji, viņa vairs neapgrūtina sevi ar latviešu valodas lietošanu. Te TV pāris intervijas bijušas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 26.08.2010. 10.26

Cik es zinu, tad pastāv valsts teātri un acīmredzot , kaut kādi eksperimentālo teātru trupas vai kaut kas tamlīdzīgs!
Tad jau sanāk, ka katrs kam nav slinkums- dibina tik teātri un prasa, lai valsts to finansē!
Vai tad dzīvojam pārpilnībā, lai tā finansētu poļiščukas eksperimentu! tas taču viņas personīgais bizness, lai mācās strādāt kapitālisma apstākļos!

+3
0
Atbildēt

0

Baiba Eglâja 26.08.2010. 22.43

Kāds bijušais ASV prezidents esot teicis, ka ir bijušas divas pirmās algotās profesijas – prostitūtas un politiķi.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu