Taupa ar lētāku pārtiku • IR.lv

Taupa ar lētāku pārtiku

21
Andrejs Strokins, F64

Vairākums cilvēku no smēķēšanas un ceļošanas izdevumu mazināšanai neatsakās

Pērn izplatītākais kajiem taupīšanas veids Latvijas iedzīvotājiem bijusi lētāku pārtikas produktu izvēle, taču tikai retais bijis gatavs atteikties no smēķēšanas, rāda pēc kompānijas "P.R.A.E. sabiedriskās attiecības" pasūtinājuma veiktās interneta aptaujas rezultāti.

58% iedzīvotāju cenšas ietaupīt, izvēloties lētākus pārtikas produktus un dzērienus, retāk iegādājoties grāmatas un preses izdevumus. Taču tikai 3% iedzīvotāju taupīšanas nolūkos atteikušies no smēķēšanas. Arī uz ceļošanas rēķina bijis gatavs ietaupīt tikai desmitā daļa aptaujāto.

Kopumā 80% aptaujāto pērn centušies taupīt savus finanšu līdzekļus, no tiem 42% atzina, ka ievērojami samazinājuši izdevumus, pērkot tikai nepieciešamākās preces un pievēršot uzmanību cenai. 38% aptaujāto īpaši pārdomājuši katru pirkumu, cenšoties ietaupīt, savukārt 11% nav domājuši par taupīšanu, tomēr retāk veikuši impulsīvus pirkumus.

Tikai 7% aptaujāto norādīja, ka viņu tērēšanas paradumi pērn nav īpaši mainījušies un tērēts tikpat daudz kā pirms gada. Pavisam niecīgs aptaujāto skaits – vien 2% – aizvadītajā gadā tērējuši krietni vairāk, jo uzlabojusies viņu finanšu situācija.

46% aptaujāto retāk ieturējuši maltīti ārpus mājas. 38% atlikuši lielos pirkumus uz vēlāku laiku, bet 36% taupīja, krietni retāk iegādājoties apģērbu un apavus vai izvēloties tos lētākus. 28% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju ekonomējuši, rūpīgi izvērtējot ūdens un elektrības patēriņu, kā arī tirgū vai lielveikalā pērkot tikai pašu nepieciešamāko pārtiku.

Lielai daļai Latvijas iedzīvotāju jeb 35% šāda ekonomija ļāvusi ietaupīt vairāk nekā 100 latus mēnesī. 31% aptaujāto ietaupījuši 50-100 latus, 22% ietaupījuši mazāk nekā 50 latus. Savukārt 12% respondentu norādījuši, ka viņiem vispār neizdevās ietaupīt.

Aptaujā no 13. līdz 21.maijam piedalījās 746 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 65 gadiem.

Komentāri (21)

Juris Millers 29.05.2010. 20.30

Nesaprotu cilvēkus, kas pērk draņķīgu pārtiku lielveikalos. Ja tev nav naudas, tad daudz izdevīgāk ir uzaudzēt uz loga zaļumus un nopirkt tirgū maisu kartupeļu un grūbu, nevis pirkt Maksimā nocenotus sieriņus.

Ir daudz vieglāk ietaupīt atsakoties no ceļojumiem un izklaidējoties mājās – draugu kompanijā, vai pie tuvās dabas.

Un smēķēšana … bez vārdiem. Acīmredzami neesam vēl mes namadzīgi, ja varam atļauties smēķēt. Maksāt nereālu naudu par iespēju bendēt savas plaušas? Un tad vēl maksāt par tām slimībām, ko smēķēšana izraisa?

+3
0
Atbildēt

0

a2832728 29.05.2010. 17.32

paartikas veikali vareetu preci kurai beidzas terminjsh vai ir kaadi kosmeetiski bojaajumi izlikt pie seetas durviim lai truucigajiem tiek.

diemzeel veikali RIMI un IKI taa nedara bet gan izmet miskastees, no kuraam tikai retais uzdrosinaas vilkt to aaraa un lietot uzturaa.

sajaa zinjaa MAXIMA ir cilveeciigaaki – regulaari noceno un var nopirkt par izdeviigaaku cenu. malacji!

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu