Kura filma mums ir visskaistākā? • IR.lv

Kura filma mums ir visskaistākā?

40
Evija Trifanova, LETA
Pauls Bankovskis

Naktī no 2. uz 3. maiju Latvijas televīzija LTV1 ēterā piedāvās latviešu filmu nakti, savukārt 4.maijā kinoteātrī "Rīga" notiks Latvijas filmu maratons

Atzīmējot Latvijas Republikas neatkarības atgūšanas jubileju, arī mēs – Ir.lv – redakcija, aicinām jūs atsaukt atmiņā mīļākās latviešu filmas un dalīties par tām iespaidos gan ar mums, gan ar pārējiem Ir.lv lasītājiem. 

Kuru latviešu filmu jūs būtu ar mieru skatīties atkal un atkal, un kaut vai reizi gadā vai pat biežāk? Kura ir vislatviskākā filma? Kura ir pati jautrākā un kura – pati bēdīgākā un raudamākā latviešu filma? Par kuru filmu jūs būtu gatavi lepoties ārzemju viesiem, bet kuru noteikti gribētu parādīt saviem bērniem? Kuras ir pašas ievērojamākās latviešu filmu zvaigznes? Un kuras – pašas izcilākās, bet vismazāk novērtētās?

Dalieties ar mums savos iespaidos, rakstiet par tiem komentāros tepat pie šīs ziņas.

Ja nu iespaidi sākuši pabalēt, jums jau naktī no 2. uz 3. maiju pirmoreiz Latvijas televīzijas vēsturē sarīkotajā latviešu filmu naktī būs iespēja noskatīties piecas filmas no latviešu kino zelta fonda. 

Filmu nakts sāksies svētdien, 2. maijā plkst. 00.10 ar režisora Rolanda Kalniņa filmu “Ceplis” (1972). Plkst. 1:45 tai sekos Gunāra Cilinska veidotā “Agrā rūsa” (1979), plkst. 3:20 – Aloiza Brenča “Kad lietus un vēji sitas logā”, plkst. 4:55 – Ērika Lāča “Dāvana vientuļai sievietei”, plkst. 6:10 – Rolanda Kalniņa “Elpojiet dziļi!”

Savukārt svētku dienā 4. maijā Latviešu filmas būs iespēja skatīties kinoteātrī "Rīga”. Dienas biļete maksās vienu latu.

Kinoteātra "Rīga" Lielajā zālē 4. maijā būs skatāma režisora Edmunda Jansona 2007.gadā veidotā filma "Čiža acīm", režisores Ilonas Brūveres veidotā filma "Versija Vera", kā arī nesen pirmizrādi piedzīvojusī režisores Ilzes Ramānes filma "Vecmāmiņu koris", ziņo aģentūra LETA.

Pirmizrādi šajā dienā kinoteātra "Rīga" Lielajā zālē piedzīvos divas jaunas dokumentālās filmas – režisores Lailas Pakalniņas veidotā filma "Pa Rubika ceļu" un Antras Cilinskas veidotā filma "Vai viegli būt… Pēc 20 gadiem".

Kinoteātra "Rīga" Mazajā zālē būs skatāma režisora Romualda Pipara veidotā populārzinātniskā dokumentālā filma "Džosera piramīdas noslēpumi" un režisoru Ginta Grūbes un Dāvja Sīmaņa nesen pirmizrādi piedzīvojusī filma "Pasaules skaņa".

Filmu programmā būs iekļauta arī režisora Jura Podnieka 1986.gada veidotā filma "Vai viegli būt jaunam?", režisores Cilinskas 1997.gada veidotā filma "Vai viegli būt… Pēc 10 gadiem". Īpaša solās būt arī filmu programma "Mirklis pirms brīvības", kurā būs iekļautas laikā no 1988.gada līdz 1990.gada veidotas filmas.

Skatītājiem tiks piedāvāts noskatīties arī režisora Kārļa Vītola animācijas filmu "Aptumsums", kas ir iekļauta Anesī festivāla ārpuskonkursa programmā.

No plkst.16 darbosies brīvdabas kafejnīca pie kinoteātra "Rīga", bet no plkst.21 notiks brīvdabas seanss kinoteātra "Rīga" priekšpagalmā, kur būs spēlfilmas, dokumentālās un animācijas filmas, studentu filmas, kā arī arhīva materiāli no programmas "Mirklis pirms brīvības".

Un vēlreiz, lai nepiemirstu – tad kura filma ir tā vis, vis, vis…?

Komentāri (40)

mary75 24.04.2010. 12.54

Paradokss, bet labākās un mākslinieciski augstvērtīgākas latviešu filmas tika veidotas padomju laikos.

+9
-1
Atbildēt

2

    sdbirojs > mary75 28.04.2010. 18.51

    Rūdolfa mantojums
    Jauna, laba, gan no mākslas viedokļa, gan no tautas(paceļ mūs nedaudz aukstāk, jo mēs taču varam, vajag vien uzņēmību, un arī joki labi, lai gan skarbi, jo citreiz tiešām vajag kādu kurš pasaka “vai kurpes notīrīji???”)
    aktieru sniegums arī pietiekami labs.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ritums Kaibe > mary75 24.04.2010. 18.09

    Iespējams, tāpēc, ka tad latviešos mita kvalitatīvāks protesta gars – viņi paši SAPRATA, pret ko protestē un kāpēc. Šodien tas būtu neticams sasniegums.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 24.04.2010. 12.24

Filma, kuru varētu skatīties atkal un atkal ir “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”. Neesmu orģināla, bet traki labi uzrakstīti dialogi ar tādu tik dievīgu humoru!Kaut kas, manā izpratnē, no hameleonu rotaļām, kad katram cilvēkam galvenās ir savas intereses un sava pasaule tikai sev!
Dvēseliska filma ir arī “Ezera sonāte “un lielisks G.Cilinska un A.Kairišas , arī Lilitas Ozoliņas tēlojums! Vienmēr laikmetīga filma , manuprāt ir Agrā rūsa un kaut kas līdzīgs mūsdienām. Ļoti aktuāla filma!
Pati latviskākā filma ar satriecošu I. Kalniņa mūzika, ka tirpas iet pa kauliem, ir “Pūt vējiņi”.
Sevišķi atbilstoša arī mūsdienām ir filma Ceplis! Vecas “vērtības”, kas nekad nerūs! Regīna Rāzuma un Eduards Pāvuls, Gunārs Cilinskis un Velta Straume!Kā man pietrūkst šo lielisko aktieru mūsdienās!
Manuprāt, mūsu kino un teātra vislieliskākā un visskaistākā aktrise ar dievīgo balsi jaunībā bija Vija Artmane! Kā man patika šī aktrise! lai viņai un Eduardam Pāvulam un Harijam Liepiņam, vieglas smiltis. Viņi noteikti ir mūsu teātra un kino zelta fonds, kas iegājis vēsturē!Vai to varēs pārspēt, šaubos!

+4
0
Atbildēt

1

    ilmisimo > austrisv 03.05.2010. 11.47

    ir jau arī filma”Ja mēs to visu pārcietisim”(Rolands Kalniņs.)
    padomājiet par to.

    0
    0
    Atbildēt

    0

jalav3 24.04.2010. 12.26

Pūt vējiņi – visperfektākā latviešu filma – kā sāga, apburošā Kalniņa mūzika. filma -glezna

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu