
Mārtiņš Bērziņš, SIA Alus nams valdes priekšsēdētājs. Foto — Ieva Salmane
Alus darītava Brālis strādā jau 20 gadus, saražo miljoniem litru gadā un par savu produktu saka: šeit nav nekādu mākslīgo vielu, īsts latviešu miestiņš
Smaržo kā kaltē, un nez kā ienāk prātā Skroderdienas Silmačos. Spoži katli milzu vēderiem raudzē sevī tonnām Brāļa. Vangažnieki, kuri šeit ir uzticami darbinieki jau ilgus gadus, veikli rosās pie slīdlentes un paletēm. Tā ir neliela ekskursija pa alus darītavu Brālis pirms intervijas. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Bērziņš, komercdirektors Uldis Muižnieks un galvenais tehnologs Uldis Ziemelis lepnumā staro, rādot jaunākās — labākās iespējamās — vācu iekārtas, kas maksā miljoniem eiro. Nu tās liktas lietā latviešu alus ražošanā.
Divi ķecerīgi jautājumi, kas uzreiz ienāk prātā. Viens, vai darbiniekiem nav pārāk liels kārdinājums regulāri padzerties no mazā snīpīša, kurš brūža pieredzējušajam tehnologam ļauj kontrolēt produkta kvalitāti milzīgajos katlos? Otrs, vai te nevar notikt kā krimiķī Midsomeras slepkavības, kur kādā sērijā alus brūža mucā bija ievēlusies (vai speciāli ievelta) kāda persona — notikušo izmeklēja jaukais detektīvs Bārnabijs. Trīs vīri no Brāļa smejas.