
Selma Karadža. Foto — Reinis Inkēns
Latvijā ir brīnišķīgi gardi piena produkti! Pietrūkst tikai treknā un krēmīgā pilnpiena pavalga kaymak un biezāka saldā krējuma, ko piešaut pamatēdieniem, saka bosniete Selma
Selma Karadža uz Rīgu atbrauca pirms trim gadiem, sekojot savam vīram Reinim. Viņi iepazinās Sarajevā, kad Reinis tur studēja režiju un Selma strādāja mārketingā. Pirmā vasara nebija viegla. Katru dienu sāka, cerot pa logu beidzot ieraudzīt sauli. Bet biežāk nācās vilties. Draugu bildes no saulainajiem Balkāniem skumdināja, un priekšā vēl ziema — īsts pārbaudījums garīgajam līdzsvaram.
Ar laiku Latvijas vasaras ar bezgala garajām dienām un arī vietējo virtuvi bosniete ir iemīlējusi. Viņai iegaršojusies aukstā zupa. Ceļmalas krodziņos Selma prot pasūtīt karbonādi franču gaumē. Fano par vietējo biezpienu, ko Bosnijā pazīst kā jauno sieru, un to, cik kvalitatīvi šeit ir piena produkti. Sēņu sezonas nagla arī viņu mājās ir jaunie kartupeļi ar gaileņu mērci. Vienīgi ziemas Latvijā pārdzīvot joprojām ir grūti. Un arī karantīnas laika simbols — griķi — bosnietei negaršo. «Piedodiet!» viņa smejas.