Saudzīgi un veselīgi

  • Gunita Nagle
  • 26.02.2014
  • IR

«Nomestu maizīti nobučo,» - tā mācīja vecmāmiņas, tagad to pašu aicina darīt organizācijas, kas nobažījušās par pieaugošo pārtikas atkritumu daudzumu

Aptuveni miljards pasaules iedzīvotāju cieš badu un vienlaikus ap 1,5 miljardiem ēd par daudz, turklāt neapēsto izmet. Daudzās valstīs, arī Latvijā, tiek saražots vairāk pārtikas nekā nepieciešams, pieaugošais pārtikas atkritumu daudzums rada papildu vides piesārņojumu un nelietderīgu resursu patēriņu, secinājusi sociālantropoloģe Agnese Bankovska, kas pētījusi cilvēku ikdienas ēšanas paradumus. Dažādi aprēķini un pētījumi liecina, ka pasaulē ik gadu zudumā iet no vienas trešdaļas līdz pat pusei pārtikas. Eiropā un ASV atkritumos visbiežāk nonāk saražotā un nepārdotā pārtika, kā arī cilvēku neapēstais ēdiens. 

Jaunākajā žurnālā