
Ziemassvētku Kēksiņi. Foto — Dace Salmane
Ziemassvētku kēksiņi
Katliņā liek 500 g žāvētu augļu (dzērvenes, cidonijas, ķirbju sukādes), 150 ml brendija (atliekot pāris ēdamkarotes), 1 tējkaroti garšvielu maisījuma (malts kanēlis, kardamons, ingvers), 200 g gabaliņos sagriezta sviesta un 150 g brūnā Demeraras cukura, uzkarsē un turpina uz nelielas liesmas vārīt 5 — 10 minūtes, līdz augļi ir uzbrieduši. Noliek atdzesēties.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 140 grādu temperatūrai. Atdzesētajam augļu maisījumam pievieno 40 g mandeļu pārslu, 200 g kviešu miltu, 2 olas un 1 tējkaroti cepamā pulvera, labi samaisa. Pilda formiņās un cep aptuveni 45 minūtes vai līdz kēksiņi ir gatavi. Vēl karstus pārslaka ar atlikušo brendiju.
Krēmam saputo 250 g krēmsiera (piemēram, Philadelphia), 100 g mīksta sviesta, 150 g pūdercukura, 1 tējkaroti kukurūzas cietes, 1 tējkaroti vaniļas ekstrakta, līdz masa ir gaiša un gaisīga. Kad kēksiņi ir atdzisuši, tiem devīgi pārziež krēmu un dekorē ar piparkūku.