Bez sātīgām brokastīm

  • Ilze Vītola
  • 20.05.2020
  • IR
Metjū Kuks un Džūlija Odonohjū.
Foto no personīgā arhīva

Metjū Kuks un Džūlija Odonohjū. Foto no personīgā arhīva

Kanādieši Metjū Kuks un Džūlija Odonohjū Latvijā dzīvo gandrīz divus gadus un priecājas, cik produkti te svaigi un neapstrādāti

Džūlija un Metjū iepazinās Rīgā. Latvijā abi ieradās 2018. gada augustā. Džūlija atbrauca tāpēc, ka viņai piedāvāja kļūt par starptautiskās vidusskolas Ekziperī pamatskolas koordinatori, bet Metjū — lai pārstāvētu Kanādas militāro brigādi NATO operācijā Reassurance. Kad operācija beidzās, Metjū sāka strādāt Rīgas Biznesa skolā, kur joprojām māca ekonomiku un matemātiku.

Tāpat kā lielākā daļa Kanādas iedzīvotāju, Džūlija un Mets dzīvoja valsts dienvidos. Džūlija nāk no galvaspilsētas Otavas, bet Metjū — no Monreālas, Kvebekas provinces lielākās pilsētas, kur oficiālā valoda ir franču. Metjū stāsta, ka Francijas ietekme jūtama arī virtuvē: «Mēs daudz ēdam maizi, sieru un dzeram sarkanvīnu.» Taču atšķirībā no frančiem kvebekieši vairāk izmanto Ziemeļamerikai raksturīgas garšvielas, tajā skaitā melno ķiploku un čiekurogas. Kanādā, jo īpaši Kvebekā, daudz ēd arī medījuma gaļu — briežus, aļņus. «Valdība mudina cilvēkus medīt, lai cīnītos ar briežu un citu dzīvnieku pārapdzīvotību, jo tā rada papildu bīstamību uz ceļiem,» piebilst Džūlija. 

Jaunākajā žurnālā