
Gabriela Mariela Pineda-Barientosa. Foto — Kristīne Madjare.
Biezpiena sieriņš, Vecrīga, rasols — Gabriela no Hondurasas latviešu valodā prot skaidri nosaukt visus savus iemīļotākos vietējos ēdienus
Gabriela Mariela Pineda-Barientosa Latvijā ieradās pirms pieciem gadiem kā Erasmus apmaiņas programmas studente Rīgas Tehniskajā universitātē. Taču viņai te iepatikās, un meitene nelaida garām iespēju palikt Rīgā atlikušo mācību periodu: «Rīga ir droša, skaista, kompakta, un te ir viss vajadzīgais.» 2017. gadā Gabriela pabeidza RTU maģistra programmu Uzņēmējdarbība un vadīšana un pēc absolvēšanas ātri vien atrada šeit darbu digitālajā mārketingā.
Gabriela nāk no Hondurasas galvaspilsētas Tegusigalpas. Mitrais un karstais klimats nodrošina bagātīgu kokosriekstu, banānu, papaiju, marakuju un citu eksotisku augļu ražu. Ierastākās ēdienu sastāvdaļas ir kukurūza, platānas (banānu dzimtas augi), pupiņas un tādi mums sveši dārzeņi kā chayote jeb dārzeņu bumbieris un manioka — kartupelim līdzīgs sakņaugs, kā arī kokosriekstu piens un liellopu gaļa. Hondurasu apskalo gan Karību jūra, gan Klusais okeāns, tāpēc ēdienos ir daudz jūras velšu. Viens no populārākajiem hondurasiešu ēdieniem ir zupa ar jūras veltēm sopa marinera, ko gatavo ar kokosriekstu pienu.