FOTO: Kara gads Austrumukrainā • IR.lv

FOTO: Kara gads Austrumukrainā

21
Bataljona "Aidar" karavīrs vienā no Luhanskas apgabala cietušākajām apdzīvotajām vietām - Staņica Luhanska. Foto: Atis Klimovičs

No separātistiem atbrīvotās Austrumukrainas vietas Eiropas žurnālista acīm

Pieci savējie un vēl septiņi audzināšanā pieņemti zēni un meitenes – tāda ir Slovjanskas iedzīvotāju Korčmu ģimene, oficiāli reģistrēta kā ģimenes bērnunams. Vecāki Aleksandrs un Oksana kopā ar bērniem sagaida žurnālistus pie mājas, kura vairs nav apdzīvojama – tiešs trāpījums no tanka lielgabala. Vairums bērnu tobrīd nav bijuši mājās, pašiem vecākiem ar diviem bērniem izdevies paglābties pagrabā. Taču tagad viņi visi dzīvo citā, nesen nopirktā mājā, par kuru Oksana stāsta: «Naudu sūtīja no visas Ukrainas, Zviedrijas, Kanādas. Pat no Krievijas. Visa pasaule mums ir palīdzējusi.»

Ir apritējis jau gads kopš Austrumukrainā rit Krievijas atbalstītāju inspirēts karš – turp jūnija beigās Eiropas Savienības valstu žurnālistu grupā devās arī Ir pārstāvis – žurnālists Atis Klimovičs. 

Kramatorskā Klimovičs ieradās kopā ar astoņiem citiem ES valstu žurnālistiem, četru dienu braucienā vērojot, kā Ukrainas valdības atgūtajās teritorijās veicas ar postījumu likvidēšanu un palīdzību civiliedzīvotājiem. Kā te spējusi palīdzēt ES?

Viņa iespaidi ietverti stāstā, kas publicēts jaunākajā žurnāla Ir numurā. To varat lasīt šeit.

Internetā publicējam Ata Klimoviča fotorefortāžu no Austrumukrainas.

Komentāri (21)

Fikseris 16.07.2015. 08.19

Советский Союз и Россия вели 46 тайные войны с 1946 по 2000 год. Там не только война в Корее, мы с Голландией тайно воевали, и чуть ли не 15 тысяч войск послали. Никто об этом даже не помнит.

Мы с Францией воевали за независимость Алжира, потери были довольно существенные. Воевали во всех арабо-израильских войнах, даже генералы там погибали в войне с Израилем. В Эфиопии несколько генералов наших погибло, в Анголе, Никарагуа, Мозамбике – огромное количество этих конфликтов и все они были тайными. Участвовали в них десятки тысяч наших солдат, потери были, но работали тайно.

И сейчас это тоже работает, тайный статус привычен и удобен, потому что раненным или семьям погибших объясняют, что прав у них никаких нет. Деньги вы какие-то получите, только если будете молчать и не говорить с журналистами, а если пасть откроете, то ни черта не получите. С Афганистаном это не проходило и с Чечней тоже. Там можно было качать права, а сейчас очень просто, это хороший рычаг управления, и такая тайная война будет по возможности продолжаться.

Но нельзя, конечно, перейти к широкомасштабному конфликту, потому что придется использовать российскую авиацию, а это уже будет сложно держать втайне.

http://www.pravda.com.ua/rus/articles/2015/07/10/7074026/

+1
0
Atbildēt

1

    andrejs > Fikseris 16.07.2015. 12.36

    pazinu vienu foršu latviešu veci, kas jaunības dulluma dēļ bija iestājies krievu karaskolā un pēc kāda laika tika nosūtīts uz Angolu pildīt “internacionālo pienākumu”. Tur viņu smagi sašāva kājā, bija arī citi ievainojumi un smadzeņu trīcis, un vēlāk viņš (šķiet bija kļuvis jau par kapteini) no armijas kkā tika vaļā. Vēlāk bija normāls latviešu nacionālists, bija arī uz barikādēm.

    Manu bijušo kolēģi krievi 67. iesauca armijā un aizsūtīja uz Čehoslovākiju ievest kārtību. Arī viņam bija viegls ievainojums.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu