NATO ģenerālsekretārs: Alianses Reaģēšanas spēki tiks dubultoti • IR.lv

NATO ģenerālsekretārs: Alianses Reaģēšanas spēki tiks dubultoti

7
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs 18.jūnijā mācībās Polijā. Foto: EPA/LETA

Reaģēšanas spēku jaunu palielinās līdz 40 000 karavīru

NATO šonedēļ apstiprinās plānus, kas paredz vairāk nekā divas reizes palielināt alianses Reaģēšanas spēkus (NRF), pirmdien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

“NATO aizsardzības ministri pieņems lēmumu vēl vairāk palielināt NATO Reaģēšanas spēku stiprumu un jaudu līdz 30 000, līdz 40 000 karavīru, vairāk nekā dubultojot to pašreizējo izmēru,” sacīja ģenerālsekretārs.

NATO jau 2002.gadā izveidoja Reaģēšanas spēkus 13 000 karavīru sastāvā, kas spētu uz krīžu karstajiem punktiem nokļūt ātrāk nekā alianses galvenie spēki, ziņo LETA/AFP.

Tomēr Krievijas agresija Ukrainā ir pierādījusi, ka ievērojami izmainījušos drošības apstākļos NRF var arī nebūt pietiekami operatīvi, norādīja Stoltenbergs.

Tāpēc jau septembrī NATO izveidoja NRF avangarda vienību 5000 vīru sastāvā, kas var tik izvērsta dažu dienu, nevis mēnešu laikā.

Alianse uzrāda pastāvīgu progresu Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības (VJTF) nostiprināšanā ar vajadzīgajiem resursiem pilnā apjomā, sacīja Stoltenbergs.

Alianse arī paātrinās “lēmumu pieņemšanas procesu”, lai pienācīgi stātos pretī jaunajiem izaicinājumiem, arī izveidojot jaunu loģistikas štāba vienību vispārējās pavēlniecības struktūras ietvaros.

Rezultātā NATO augstākajam virspavēlniekam būs “lielāka atbildība par [karaspēka] izvēršanu”, lai 28 valstu alianse spētu reaģēt ātrāk, viņš sacīja.

Sabiedrotajiem būs jāpilda apņemšanās, ko tie veica septembra samitā attiecībā uz aizsardzības budžeta palielināšanu līdz 2% līmenim no ikgadējā kopprodukta apjoma, norādīja Stoltenbergs.

 

Komentāri (7)

Aigars Mahinovs 22.06.2015. 18.08

Kad kaimiņam nodedzina kūti ir pēdējais brīdis apmaksāt nopirkto apdrošināšanas polisi, pārbaudīt vai telefons uz ugunsdzēsējiem strādā un vai pašu uguns dzēšamais aparāts ir darba kārtībā.

+7
-1
Atbildēt

0

v_rostins 22.06.2015. 19.47

lno 24.06.2015. 16.27

Пионтковский: Все планы Путина по «Новороссии» провалились, и теперь у Кремля не осталось хороших ходов http://newsdaily.com.ua/post/904468

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu