Ukraina oficiāli lūdz ANO izvietot Donbasā miera uzturētājus • IR.lv

Ukraina oficiāli lūdz ANO izvietot Donbasā miera uzturētājus

38
Tikmēr Krievija - šoreiz zem Sarkanā Krusta zīmes - sūta uz Donbasu kārtējo "humpalīdzību". Foto: ITAR-TASS/LETA

Ukraina no SVF saņem pirmos piecus miljardus dolāru

Ukraina nosūtījusi ANO oficiālu lūgumu izvietot valsts austrumos miera uzturēšanas misiju, piektdien paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jevgenijs Perebijnis.

“Misijas izmēru un pilnvaras noteiks konsultācijās ANO,” pavēstīja Perebijnis.

Pēc viņa teiktā, sākotnēji lūgums nosūtīts ANO ģenerālsekretāram Banam Gimunam, bet vēl viens lūgums ANO tiks nosūtīts pēc tā apstiprināšanas Augstākajā Radā.

Tikmēr Ukraina piektdien saņēma pirmo maksājumu no Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) nodrošinātās glābšanas programmas, kas paredzēta valsts maksātnespējas draudu novēršanai.

Ukraina no SVF saņēmusi piecus miljardus ASV dolāru (4,7 miljardus eiro), vēsta LETA/Ukrinform.

Ukrainas Finanšu ministrija norādīja, ka 2,2 miljardi dolāru no šīs summas nonāks Valsts kasē, bet 2,8 miljardi dolāru paliks centrālajā bankā.

Ukrainas Nacionālā drošības un aizsardzības padome 18.februārī pieņēma lēmumu vērsties pie ANO un ES ar lūgumu nosūtīt uz Ukrainu miera uzturētājus. Miera uzturētāji būtu jāizvieto pie saskarsmes līnijas Donbasā un uz robežas ar Krieviju.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi 12.februārī sarunās Minskā vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14.februāra pusnakts.

Ignorējot pamiera vienošanos, Krievijas algotņi un karavīri uzbruka stratēģiski svarīgajai Debaļcevai, bet tagad Krievijas bruņotie spēki jau tiek koncentrēti pie Mariupoles.

 

Komentāri (38)

lno 14.03.2015. 23.23

+1
0
Atbildēt

0

Viedoklis_lv 15.03.2015. 09.57

Viedoklis_lv 15.03.2015. 09.43

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu