Eirozonas finanšu ministriem neizdodas vienoties ar Grieķiju • IR.lv

Eirozonas finanšu ministriem neizdodas vienoties ar Grieķiju

15
Grieķi protestē pret kreditoru prasībām. Foto: AFP/LETA

Deiselblūms dod Grieķijai nedēļu, lai lūgtu aizdevuma programmas pagarināšanu

Grieķijai un eirozonas dalībvalstu finanšu ministriem pirmdien sarunās Briselē nav izdevies panākt vienošanos, ziņo LETA/DPA/AFP.

Grieķija noraidīja prasību turpināt ievērot pašreizējos aizdevuma nosacījumus, un sarunas noslēdzās bez rezultāta.

Pēc eirozonas dalībvalstu finanšu ministru neveiksmīgajām sarunām ar Grieķiju Eirogrupas prezidents Jerūns Deiselblūms pirmdien paziņoja, ka Atēnas līdz nedēļas beigām var oficiāli lūgt pašreizējās Grieķijas glābšanas programmas termiņa pagarināšanu un tikai tad tiks organizēta jauna eirozonas finanšu ministru tikšanās.

“Vispārējais noskaņojums Eirogrupā joprojām ir tāds, ka labākais ceļš uz priekšu būtu, ja Grieķijas varasiestādes lūgtu programmas pagarinājumu. (..) Mums vienkārši nepieciešams vairāk laika,” norādīja Deiselblūms. “Ja pienāks lūgums par pagarinājumu, (..) mēs varētu (..) sasaukt Eirogrupu piektdien,” paziņoja Deiselblūms.

Nespēja panākt vienošanos par šīs programmas termiņa pagarināšanu vai kredītlīnijas piešķiršanu līdz mēneša beigām nozīmētu, ka Grieķija ātri vien piedzīvotu maksātnespēju un pat varētu pārtraukt dalību eirozonā.

Maltas finanšu ministrs norādīja, ka Grieķijas lēmums nelūgt termiņa pagarinājumu būtu katastrofa.

Grieķijas premjerministra Alekša Cipra birojs paziņoja, ka eirozonas dalībvalstu finanšu ministru sanāksmē Briselē “apspriests nesaprātīgs un nepieņemams teksta uzmetums par aizdevuma pagarināšanu” un uzsvērts, ka “šādos apstākļos vienošanās šodien nav iespējama”.

Kāds avots Grieķijas valdībā atklāja, ka Atēnas Eiropas Savienības (ES) priekšlikumu uzskata par absurdu un nepieņemamu. Avots norādīja, ka Grieķijai sarunās ieteikts respektēt pašreizējos aizdevuma nosacījumus.

Grieķija sarunās sastapās ar spēcīgu pretestību tās vēlmei panākt izmaiņas valsts vērienīgajā glābšanas programmā, vēsta aģentūra AFP.

Eirogrupas paziņojuma teksts, kas nonācis aģentūras DPA rīcībā, liecina, ka apspriesta pašreizējās Grieķijas glābšanas programmas termiņa pagarināšana par sešiem mēnešiem. Pašreizējās programmas termiņš beidzas 28.februārī.

Nespēja panākt vienošanos par šīs programmas termiņa pagarināšanu vai kredītlīnijas piešķiršanu līdz mēneša beigām nozīmētu, ka Grieķija ātri vien piedzīvotu maksātnespēju un pat varētu pārtraukt dalību eirozonā.

 

Komentāri (15)

klusais 16.02.2015. 21.43

Patreiz viss iet uz to , ka grieķi pametīs eirozonu . Tad varēs salīdzināt divus modeļus kā iziet no krīzes. Būs kā laboratorijas darbs teorētiskajiem risinājumiem. Varēs salīdzināt rezultātus.

+8
0
Atbildēt

3

    andrejs > klusais 16.02.2015. 22.47

    Tev ir šaubas, kura tauta dzīvoja un arī “pēc” krīzes dzīvos labāk?

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    lno > klusais 17.02.2015. 11.44

    klusais andrejs – man nav šaubas :)

    ________________

    Tad Tev viegli dzīvot, es gan šaubos pastāvīgi, šobrīd neesmu arī pārliecināts par Grieķijas izstāšanos no ES – lūk, Francija jau uzstājas advokāta lomā, vai tad Ungārija nepievienosies? Merkeli par tādu priekšlikumu saņēma bargu kritiku…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 16.02.2015. 22.51

    andrejs – man nav šaubas :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

J.Biotops 16.02.2015. 23.38

Arī sīklopi dod mēslus. Tātad pat grieķi var radīt mēslojumam izmantojamu derīgu vielu – ja ieviesīs to drahmu, cenas tūristiem taps dikti jaukas.

Kādu gadu varēs izdevīgi tur aizbraukt apraudzīt, ko sataisījuši ļaudis, kam ar iezemiešiem – grieķu burtus apguvušiem dienvidu slāvu un turku pēctečiem – maz kā kopīga.

Vēlāk, kad tautiskā ekonomika būs izpaudusies visā krāšņumā un sarkani majori tautas vārdā villosies ar tikpat tautiskiem melniem pulkvežiem, tad gan klimats taps ceļotājiem netīkams.

+7
-1
Atbildēt

0

sniega_roze 23.02.2015. 20.41

Ar kāju pa d un no eirozonas ārā. Vairāk neko.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu