Muzejā "Rīgas Birža" atklāta izstāde "Tutanhamona dzintars" • IR.lv

Muzejā “Rīgas Birža” atklāta izstāde “Tutanhamona dzintars”

22
Sarkofāgs. Fragments. Trešais pārejas periods. XXII dinastijas sākums. Vēlais 10. gs. pr. Kr. LNMM kolekcija. Foto Roberts Kaniņš

Izstādē varēs interaktīvā spēlē „Vārti uz Ēģipti”. Bērniem spēle – “Senā Ēģipte: kapeņu pētnieks”

Piektdien mākslas muzejā “Rīgas Birža” tika atklāta Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas izstāde “Tutanhamona dzintars”, raksta aģentūra LETA.

Izstāde “Tutanhamona dzintars” ir viens no galvenajiem notikumiem Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas izstāžu kaleidoskopā, iezīmējot tematiskās līnijas “Dzintara ādere” starptautisko un īpaši seno dimensiju. “Projekta nosaukums ir vairāk metafora, kas nepretendē uz priekšmetisku Tutanhamona dārgumu klātbūtni. Tā ir leģenda par Baltijas dzintaru uz Tutanhamona krūtīm kapeņu pustumsā. Pēc baltiešu domām, tas varētu būt Baltijas dzintars, Saules akmens, kas sargā faraona ķermeni,” pastāstīja LNMM Ārzemju mākslas departamenta vadītāja Daiga Upeniece. 

Izstāde izvietota mākslas muzeja “Rīgas Birža” pirmā stāva izstāžu telpās, kur apmeklētāji var aplūkot Baltijas valstu nacionālo muzeju un Varšavas Nacionālā muzeja Senās Ēģiptes kolekciju priekšmetus. Līdzās šiem mākslas darbiem tiek eksponēts arheoloģiskais dzintars, akcentējot senos tirdzniecības ceļus un mūsu reģionam raksturīgā materiāla izmantojumu arī citu vēsturisko kultūru artefaktos. Kopainu papildina Latvijas Universitātes (LU) kolekcijā esošās gravīras par Senās Ēģiptes mākslas pieminekļiem, kuras radītas 19.gadsimta sākumā. Izstādes turpinājums ir muzeja Austrumu galerijā 3.stāvā, veidojot tēlainas asociācijas ar kapeņu ejām, kas ved uz tajās apslēptajiem dārgumiem. Šī ekspozīcijas daļa iecerēta kā mūsdienu tehnoloģiju un artefaktu saspēle. 

Izstādes kodols ir latviešu ēģiptologa Franča Baloža radītā un lolotā LU bijušā Austrumu kabineta priekšmeti, Sergeja Kovlera privātkolekcija, Kurzemes Provinces muzeja un Doma muzeja uzkrātās Ēģiptes senlietas. Šobrīd tas viss kopā veido LNMM krājumu, kas izstādē apvienots ar Lietuvas kolekcionāra Aleksandra Račkus, lietuviešu ēģiptoloģes Marijas Rudzinskaites-Arcimavičienes, grāfa Mīkola Tiškeviča un citu kolekciju izlasi no Mikolajus Konstantina Čurļoņa Nacionālā mākslas muzeja Kauņā, Lietuvas Mākslas muzeja un Lietuvas Nacionālā muzeja. Izstādē redzama arī Tallinas pilsētas aptiekāra Johana VIII Burharda-Belavarī de Sikava “vājība” – privātkolekcija “Mon Faible” no Igaunijas Vēstures muzeja. 

Ar atsevišķiem artefaktiem Poliju izstādē pārstāv Varšavas Nacionālais muzejs. Līdzās ekspozīcijai ar aizkapa dzīves kultu saistītiem priekšmetiem otra izstādes tematiskā līnija ir stāsts par leģendām apvīto Ēģiptes faraonu Tutanhamonu, senajiem tirdzniecības ceļiem un dzintaru. “Dzintara sadaļa” veidota sadarbībā ar Bazilikātas Nacionālo arheoloģijas muzeju no Dienviditālijas un Latvijas Nacionālo vēstures muzeju, iezīmējot saikni ar Kairas muzeja dārgumiem Ēģiptē. 

Izstādes laikā tiks prezentētas arī divas grāmatas – izstādes katalogs un LNMM Senās Ēģiptes kolekcijas katalogs, kura zinātniskā redakcija tapusi kopdarbā ar Luvras Senās Ēģiptes antikvitāšu departamenta vadošajiem pētniekiem. Izstāde būs skatāma līdz 2015.gada 25.janvārim.

Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu