Laikmetīgums, unikalitāte un izcilība - galvenās vērtības ES prezidentūras kultūras programmā • IR.lv

Laikmetīgums, unikalitāte un izcilība – galvenās vērtības ES prezidentūras kultūras programmā

26
Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāta publiskās diplomātijas un kultūras programmas vadītāja Selga Laizāne piedalās prezidentūras publiskās diplomātijas un kultūras programmas prezentācijā mākslas muzejā "Rīgas Birža". Foto: Edijs Pālens, LETA

ES Padomes prezidentūras laikā viesi saņems latviskas dāvanas – suvenīru kaklasaites un šalles no lina un svilpauniekus

Izmeklēts mākslas, mūzikas, dizaina, arhitektūras un kultūras kokteilis – tāda ir Latvijas publiskās diplomātijas un kultūras programma. Laikmetīgums, unikalitāte un izcilība izvēlētas par galvenajām vērtībām, kas jāpierāda 2015.gada pirmajā pusē, īstenojot Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības (ES) Padomē.

Latvijas prezidentūras ES Padomes laikā norisināsies aptuveni 200 dažādi kultūras pasākumi, tā iepazīstinot ar prezidentūras gaidāmo programmu mākslas muzejā “Rīgas Birža” pirmdien sacīja prezidentūras publiskās diplomātijas un kultūras programmas vadītāja Selga Laizāne.

Kultūras ministre Dace Melbārde (NA) atgādināja, ka līdzdalība Eiropas kultūrā nav traucējusi Latvijai rakstīt savu īpašo stāstu. ES prezidentūras laikā muzicēs mūsu labākie klasiskās mūzikas pārstāvji, Briselē notiks latviešu dizaina mēbeļu izstāde.

Tāpat pirmatskaņojumu Berlīnē piedzīvos komponista Artura Maskata opera „Valentīna”, uz dažādām valstīm ceļos Latvijas mākslas, modes, fotogrāfiju un citas izstādes. Īpaša filmu DVD kolekcija kopā ar grāmatu dāvinājumu ceļos uz 76 pasaules bibliotēkām.

2015.gads sakrīt ar UNESCO Gaismas gadu, un, lai gan prezidentūras pasākumi Latvijā lielākoties notiks Gaismas pilī un grāmata arī prezentācijā tika minēta kā gaismas nesēja, izrādās, tieši šī joma metusi nelielu ēnu programmas sagatavošanā – tulkoto grāmatu nav tik daudz, kā varētu vēlēties. Latvijai viesu statusā jāgatavojas doties uz Londonas grāmatu tirgu 2018.gadā, tāpēc prezidentūra nav vienīgais iemesls, kāpēc latviešu literatūras tulkošanu vērts iekļaut atbildīgo amatpersonu darba kārtībā.

Īpaši ir piedomāts, lai valstu delegāti prezidentūras pasākumos Latvijā saņemtu pārdomātas un latviskas dāvanas – tradicionālās suvenīru kaklasaites un šalles tiks darinātas no lina, bet īpaša dāvana būs arī vairāk nekā 40 veidu svilpaunieki, kas ir Latvijas keramiķu veikums.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu