Ušakovs: Jaunveidojamā valdība izskatās vāja • IR.lv

Ušakovs: Jaunveidojamā valdība izskatās vāja

3
Nils Ušakovs. Foto: Nora Krevneva, F64

”Saskaņas” līderis brīdina Valsts prezidentu par līdzatbildību topošās valdības neveiksmēm

Jaunā valdība, kuru patlaban pēc 12.Saeimas vēlēšanām veido trīs koalīcijas partijas ar “Vienotības” premjerministres kandidāti Laimdotu Straujumu priekšgalā, izskatās vāja, tā šorīt telekompānijas LNT raidījumā “900 sekundes” sacīja partijas “Saskaņa” līderis, Rīgas mērs Nils Ušakovs, citē aģentūra LETA.

“Prezidenta kungam ir nepieciešams saprast, ka viņš uzņemas visu atbildību par to, ka valdība tiek veidota, maigi izsakoties, bez jebkādiem plāniem par saviem nākamajiem darbiem. Valdība izskatās vāja. Visu cieņu Straujumas kundzei, bet mums nevienam nav noslēpums, ka viņai nav lielas vēlmes strādāt tālāk kā Ministru prezidentei, un par visām šīs valdības veiksmēm un neveiksmēm [Valsts] prezidenta kungs uzņemsies līdzatbildību,” brīdināja Ušakovs.

Lūgts precizēt, ar kādām tieši neveiksmēm varētu rezultēties jaunās valdības darbs, “Saskaņas” vadītājs minēja nākamā gada valsts budžeta veidošanu. Ja valdība tiek veidota, cīnoties vienīgi par amatiem un ignorējot jebkādus citus principus, tad tā nebūs spējīga pieņemt nevienu atbildīgu lēmumu, izņemot ministru algu paaugstināšanu, prognozē Ušakovs.

Kā ziņots, koalīcijas partijas – “Vienotība”, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) – šodien turpina diskusijas par jaunās valdības izveidi. Otrdien Ministru prezidente Straujuma piedāvāja koalīcijas partneriem savu redzējumu par atbildības jomu sadali jaunajā valdībā, tomēr vienošanās par to netika panākta. Šodien partneri tiks informēti par jaunu piedāvājumu.

Saskaņā ar pirmo Straujumas piedāvājumu “Vienotībai” jaunajā valdībā pienāktos premjerministres amats, atbildība par Finanšu, Ārlietu, Iekšlietu, Izglītības un zinātnes, kā arī Satiksmes ministriju. ZZS tika piedāvāts pārraudzīt Aizsardzības, Labklājības, Zemkopības un Ekonomikas ministriju, kā arī Saeimas priekšsēdētāja amatu.

VL-TB/LNNK saskaņā ar sākotnējo Straujumas piedāvājumu jaunajā valdībā turpinātu vadīt Kultūras, Tieslietu ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), kā arī uzņemtos atbildību par Veselības ministriju.

Koalīcijas partneri neatklāja jomas, par kurām netika panākta vienošanās, tomēr saskaņā ar neoficiālo informāciju viens no klupšanas akmeņiem bija tā dēvēto resursu ministriju piedāvātais sadalījums. Proti, VARAM savā pārziņā vēlas iegūt ZZS. Jāatgādina, ka VARAM līdz ar Satiksmes ministriju jaunajā Eiropas budžeta plānošanas periodā līdz 2020.gadam sadalīs vislielāko Eiropas struktūrfondu daļu.

Komentāri (3)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu