Aizdomas par Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu 200 cūku fermā Skaistas pagastā • IR.lv

Aizdomas par Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu 200 cūku fermā Skaistas pagastā

24
PVD izliktie paziņojumi par karantīnas zonu. Foto: Ivars Soikāns, LETA

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs dosies uz Āfrikas cūku mēra ārkārtas zonu Latgalē un Vidzemē

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori ir noņēmuši paraugus mājas cūkām Skaistas pagasta dzīvnieku novietnē, kurā ir aizdomas par cūku saslimšanu ar Āfrikas cūku mēri, ziņo “Nozare.lv”.

Kā informēja PVD pārstāve Anna Joffe, novietnē tiek turētas vairāk nekā 200 cūkas un tā atrodas ĀCM jau iepriekš noteiktajā karantīnas un uzraudzības teritorijā Krāslavas novadā.

PVD inspektori saņēma informācija no cūku novietnes par cūku veselības stāvokļa strauju pasliktināšanos un cūku nobeigšanos. Līdz laboratorisko analīžu saņemšanai tiek veikti visi slimību ierobežojošie pasākumi.

Aizvadītajās brīvdienās cūku mēra vīruss konstatēts vienai mājas cūkai Dagdas novada Svariņu pagastā, kur novietnē tika turēta 21 cūka, kā arī divās saimniecībās Bērziņu pagastā. Vienā saimniecībā vīrusu konstatēja četrām mājas cūkām, dzīvnieku novietnē bija 11 nobarojamās cūkas, un vienai cūkai piemājas saimniecībā, kura saslima un nobeidzās.

Āfrikas cūku mēra vīruss konstatēts arī divās piemājas saimniecībās Krāslavas novada Ūdrīšu pagastā – vienā bija trīs, otrā – divas cūkas. Tāpat Ūdrīšu pagastā vīruss konstatēts arī sešām mežacūkām – trim nomedītajiem un trim atrastiem beigtajiem dzīvniekiem.

Mājas cūkām vīruss konstatēts arī Krāslavas novada Kaplavas pagasta piemājas saimniecībā, kur saslima divas cūkas. Tāpat vīruss konstatēts diviem nomedītiem mežacūku sivēniem Valkas novada Ērģemes pagastā, netālu no vietas, kur jau iepriekš bija konstatēts cūku mēra vīruss meža cūkām. Visas cūkas brīvdienās jau nogalinātas un iznīcinātas.

Līdz ar to patlaban Āfrikas cūku mēra vīruss konstatēts 45 meža cūkām un 46 mājas cūkām 24 piemājas novietnēs.

Lai klātienē iepazītos ar darbiem, kas tiek veikti Āfrikas cūku mēra izplatības apkarošanā, un pārliecinātos par biodrošības pasākumu ieviešanu, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs dosies uz Āfrikas cūku mēra ārkārtas zonu Latgalē un Vidzemē, liecina ministra darba kārtība.

Plānots, ka Dūklavs kopā ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektoru Māri Balodi un Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieku Arti Velšu uz Latgali dosies 6.augustā, bet uz Vidzemi – 7.augustā. Tāpat zemkopības ministrs vizītes laikā apmeklēs saimniecības, kurās jāievieš biodrošības pasākumi, kā arī apmeklēs blakusproduktu sadedzināšanas vietas.

Tā kā situācija ar mēra izplatību kļūst arvien kritiskāka, saskaņā ar iepriekš valdībā apstiprināto pasākumu plānu sākta mājas cūku masveida likvidēšana mēra ārkārtas zonā.

Pagājušajā gadā Latvijā turēti vairāk nekā 360 000 cūku, savukārt Latgalē un Vidzemē, kur noteikta Āfrikas cūku mēra ārkārtas zona, tiek turēti apmēram 40 000 cūku.

Āfrikas cūku mēris Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta Aglonas, Krāslavas, Dagdas, Zilupes un Ciblas novadā, Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubnas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastā, Rēzeknes novada Kaunatas, Mākoņkalna un Pušas pagastā un Ludzas novada Brigu, Isnaudas, Istras, Nirzas, Ņukšu, Pildas un Rundēnu pagastā.

Pēc Āfrikas cūku mēra gadījuma konstatēšanas Valkas novadā ārkārtas situācijas zona 22.jūlijā izsludināta arī Rēzeknes, Ludzas, Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas, Kārsavas, Preiļu un Riebiņu novadā.

 

Komentāri (24)

lauris 04.08.2014. 12.52

Pēc svētceļnieku gājiena uz karantīnas zonu varēs pasludināt visu Latvijas teritoriju par cūku mēra epicentru un ticības vārdā izkaut visas cūkas valsts teritorijā. Pēc tam uz gadu paziņot, ka Latvijas teritorija atbrīvota no cūkām.

Cik nesaprātīgiem ir jābūt cilvēkiem, lai nenovērtētu bīstamību šādai tautas staigāšanai. Varbūt tāds ir mērķis, likvidēt cūkkopības nozari Latvijā.

+4
0
Atbildēt

2

    Janka, Janic > lauris 04.08.2014. 19.44

    Dieva griba miiliit…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > lauris 04.08.2014. 14.13

    Parasts egoisms, ne sazvērestība. “Man vajag”, “es gribu”, nerēķinoties ar sekām, kādas tādēļ var būt citiem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu