Ukrainas armija: Operācijā Doņeckā nogalināti vismaz 200 teroristi (papild.) • IR.lv

Ukrainas armija: Operācijā Doņeckā nogalināti vismaz 200 teroristi (papild.)

32
Prokrieviskais militārists Doņeckas lidostā pie uzraksta ar apsveikumu, ierodoties šajā Austrumukrainas vietā. Foto: ITAR-TASS/LETA

Luganskas “republikas” līderis Doņeckas separātistu vadoni apsūdz nodevībā

Promaskavisko separātistu kaujinieki, kas bija sagrābuši Doņeckas lidostas termināli, praktiski pilnībā ir iznīcināti, pavēstīja Ukrainas Bruņoto spēku preses pārstāvis Oleksijs Dmitraškovskis. “Kaujinieki, kas atradās terminālī, praktiski pilnībā ir iznīcināti,” viņš sacīja.

Ukrainas valdības spēku kaujās ar separātistiem Doņeckā nogalināti vismaz 200 promaskavisko bruņoto vienību kaujinieki, otrdien pavēstīja Dmitraškovskis.

Separātistu grupējuma “Doņeckas tautas republika” kaujinieki nav paziņojuši par kapitulāciju, sacīja amatpersona.

“Pretterorisma operācija Doņeckā turpināsies, kamēr nebūs iznīcināti visi teroristi vai arī kamēr viņi nebūs padevušies. Par zaudējumiem viņu pusē precīzu datu pagaidām nav, bet nogalināti ir ne mazāk kā 200 cilvēku. Izmeklēšanas grupa turpina darbu, un precīzi dati būs zināmi šodien vakarā,” sacīja Dmitraškovskis.

Doņeckas pilsētas mērs Aleksandrs Lukjančenko aicinājis pilsētas iedzīvotājus neatstāt mājas un nebraukt uz Doņeckas lidostas rajonu, kā arī uz dzelzceļa staciju, ziņo BBC. Iemesls šādam aicinājumam ir teroristu sadursmes ar Ukrainas armiju, kas jau prasījušas civiliedzīvotāju upurus.

Pirmdien operācijas gaitā kaujinieki vairākkārt vērsušies pie Ukrainas valdības pretterorisma operācijas vadības ar “lūgumu vienoties”, ziņo LETA/Ukrainskaja pravda.

“Personīgi “Abvērs” (kaujinieki komandiera “Strēlnieka” labā roka Sergejs Zdriļuks) vairākas reizes vērsās un centās vienoties par glābšanu un Doņeckas pamešanu,” norādīja preses pārstāvis. Patlaban nav ziņu, ka valdības spēku pusē būtu bojāgājušie, viņš sacīja.

Atbilstoši pašu kaujinieku informācijai kaujās nogalināti vairāk nekā 150 cilvēki, bet 300 ievainoti, sacīja Dmitraškovskis. “Precīzi dati par bojāgājušo skaitu būs rītdien [otrdien], jo izmeklētāji rīt strādās šajā objektā,” viņš norādīja.

Doņeckas lidosta atrodas Ukrainas valdības spēku kontrolē, apliecināja preses pārstāvis. “Ja viņi vēlreiz mēģinās to sagrābt, tad saņems tādas pat zāles kā šodien,” brīdināja Dmitraškovskis.

Savukārt promaskavisko separātistu grupējuma “Luganskas tautas republika” (LTR) līderis Valērijs Bolotovs nopēlis “Doņeckas tautas republikas” (DTR) vadību, ka tā atdevusi pilsētu Ukrainas karavīriem un nav pietiekami tiem pretojusies, pavēstīja Bolotova preses dienests.

Tas, ka Ukrainas valdības spēki attīra Doņecku no separātistu kaujiniekiem, bet pati pilsēta ir nodota Ukrainas armijai, ir DTR līdera Denisa Pušiļina nodevība pret paša tautu, uzskata Bolotovs.

“Atklājies, ka DTR līderi ir apkaunojoši gļēvuļi un nodevēji. Pieļaut, ka Doņecku attīra okupanti – tas ir Pušiļina un viņa cilvēku noziegums pret DTR tautu,” sacīja Luganskas “republikas” līderis.

Viņš arī apliecināja, ka DTR vadība Luganskas “republikas” teritorijā pasludinātas par personām “non grata”. “LTR teritorijā Pušiļins un viņa tuvākā loka cilvēki pasludināti par nodevējiem un personām “non grata”. Atbilstoši kara laika likumiem viņi kā savas tautas nodevēji ir jālikvidē,” uzsvēra LTR līderis.

Viņš arī apliecināja, ka uzskata DTR vadītāju par cilvēku ārpus likuma un pasludina viņam karu.

Luganskā slēdz skolas; armija iznīcina teroristu nometni

Luganskas apgabalā Ukrainas armijas aviācijas triecienā iznīcināta teroristu treniņnometne, ziņo UNIAN, atsaucoties uz iekšlietu ministru Arsēnu Avakovu.

“Aviācijas triecienā iznīcināta teroristu treniņnometne Luganskas apgabala Jasenos,” savā “Facebook” lapā raksta Avakovs.

Savukārt Luganskas apgabala administrācija pieņēmusi lēmumu no otrdienas izbeigt mācības visās izglītības iestādēs.

UNIAN korespondents ziņo, ka šis lēmums ir pieņemts saistībā ar sarežģīto situāciju apgabalā un draudiem cilvēku dzīvībai un veselībai.

Slovjanskā gatavojas ķīmiskam uzbrukumam

Savukārt teroristu ieņemtajā Slovjanskā tiekot gatavots ķīmisks uzbrukums – teroristi gatavojas uzspridzināt pilsētā ķīmiskas vielas, ziņo UNIAN.

Pēc Ukrainas armijas izlūkošanas ziņām, teroristi jau saņēmuši gāzmaskas un ķīmiskās aizsardzības līdzekļu komplektus.

Informāciju par gaidāmo ķīmisko uzbrukumu pratināšanā sniedzis viens no arestētajiem teroristiem Donbasā.

Ukrainas armija saņēma ziņas, ka terorsti iepriekš Slovjanskā ieveduši vairākas kastes ar nezināmu vielu. Kaujiniekiem, kuri šīs kastes veduši, līdzi bijušas modernas gāzmaskas un medicīniskās aizsardzības komplekti, kas paredzēti ķīmisko uzbrukumu gadījumā.

Tagad, pēc avota ziņām, līdzīgi komplekti un gāzmaskas izdalītas arī pārējiem teroristiem. Turklāt daži no prokrieviskajiem separātistiem steidzami no pilsētas evakuē savas ģimenes.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Svētdien Ukrainā notika prezidenta vēlēšanas, kurās uzvaru guvis uzņēmējs, miljardieris, viens no redzamākajiem Maidana protesta kustības atbalstītājiem Petro Porošenko. Separātisti svētdien mēģināja izjaukt vēlēšanu gaitu Austrumukrainā, un vairāki separātistu komandieri paziņojuši, ka neatzīs Porošenko uzvaru un turpinās cīņu.

(papildināta no sākuma un ar ziņām no Luganskas)

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu