Vēlēšanas Ukrainā uzskatāmas par notikušām - nobalsojuši vairāk nekā 50% (papild.) • IR.lv

Vēlēšanas Ukrainā uzskatāmas par notikušām – nobalsojuši vairāk nekā 50% (papild.)

34
Ukrainas armijas karavīri stāv rindā, lai nobalsotu vēlēšanās. Foto: AFP/LETA

Turčinovs: Vēlēšanas notiek visā Ukrainā, vēlētāju aktivitāte ir augsta

Ukrainas prezidenta vēlēšanas uzskatāmas par notikušām, jo tajās līdz plkst.17 piedalījušies vairāk nekā 50% balsstiesīgo pilsoņu, pavēstīja partijas “Batkivščina” (“Tēvzeme”) parlamenta frakcijas priekšsēdētājs Sergijs Soboļevs.

“Mēs varam konstatēt, ka atbilstoši situācijai plkst.17 vēlēšanas Ukrainā ir notikušas,” sacīja politiķis.

“Mums ir operatīvā informācija, kuru mēs saņemam, katru stundu sazvanoties ar visiem tiem, kas katrā Ukrainas vēlēšanu komisijā pārstāv mūsu politisko spēku un mūsu kandidāti Jūliju Timošenko, un mums ir jākonstatē, ka atbilstoši situācijai plkst.17 vairāk nekā 50% vēlētāju ir ieradušies vēlēšanu iecirkņos un izpildījuši savu pilsoņa pienākumu,” viņš uzsvēra.

“Izšķirošais jautājums, uz kuru cerēja Krievijas Federācija un personīgi Putina kungs, – izjaukt vēlēšanas Ukrainā. Tas nav noticis,” sacīja Soboļevs.

Jau ziņots, ka Ukrainas prezidenta vēlēšanas svētdien notiek visā valstī un ir novērojama augsta vēlētāju aktivitāte. To paziņoja prezidenta pienākumu izpildītājs Augstākās radas spīkers Oleksandrs Turčinovs.

“Vēlēšanu iecirkņos Kijevā, visā valstī ir rindas,” sacīja valsts galva, norādot, ka pēc prezidenta izraudzīšanās visas tautas vēlēšanās “mums Ukrainā būs noslēgta valsts arhitektūra, visi varas institūti būs uzbūvēti, un tas ir principiāli svarīgi, lai mēs visi kopā varētu pārliecināti iet uz mierīgu eiropeisku nākotni.”

Izsakoties par situāciju Doņeckas un Luganskas apgabalos, Turčinovs atzina, ka “vēlēšanas šajos apgabalos, nenoliedzami, notiek ļoti sarežģītos apstākļos”, ziņo LETA/UNIAN.

“Krievijas Federācijas vadība dara visu, lai Ukrainā izjauktu vēlēšanas, cita starpā, arī tās austrumu apgabalos. Bet, neraugoties uz draudiem, jau strādā tūkstošiem vēlēšanu iecirkņu,” norādīja pagaidu prezidents.

Viņš pauda pārliecību, ka centieni izjaukt vēlēšanas neietekmēs pilsoņu gribas izpausmi, vēlēšanas notiks, un pilsoņi izraudzīsies prezidentu, kuram tie uzticas.

Līdz plkst. 15 Ukrainas prezidenta vēlēšanās bija nobalsojuši 38,53% vēlētāju. Ziņas par nobalsojušajiem Doņeckā un Luganskā pagaidām nav saņemtas, vēsta UNIAN.

Ukrainā svētdien notiek prezidenta vēlēšanas. Uz augsto amatu pretendē 21 kandidāts. Sabiedriskās domas aptaujās pārliecinoši vadībā izvirzījies viens no bagātākajiem valsts pilsoņiem uzņēmējs Petro Porošenko, kuram ir izredzes uzvarēt jau pirmajā kārtā.

Citi spēcīgākie kandidāti ir ekspremjere Jūlija Timošenko, bijušais vicepremjers Sergijs Tigipko un bijušais Harkovas gubernators Mihailo Dobkins.

Kaut arī promaskavisko kaujinieku aktivitāšu dēļ situācija saglabājas spraiga Doņeckas un Luganskas apgabalos, Ukrainas prezidenta vēlēšanas svētdien noris arī šajā reģionā, tiesa gan, ne visos vēlēšanu iecirkņos.

Luganskas apgabalā vēlēšanas noris divos no 12 vēlēšanu apgabaliem, bet Doņeckas apgabalā – septiņos no 22.

Kā sacīja Turčinovs, patlaban noris darbs pie tā, lai Doņeckas apgabalā darbu varētu sākt arī astotā vēlēšanu apgabala komisija.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu