Krimā masveidā nopratināti musulmaņi • IR.lv

Krimā masveidā nopratināti musulmaņi

9
Krimas musulmaņi lūgšanā šogad martā Bahčisarajā. Foto: EPA/LETA

Krimas tatāriem, kas protestē pret aizliegumu Džemiļevam iebraukt Krimā, piespriež bargas soda naudas

Krimā masveidā notikusi musulmaņu nopratināšana vietējā milicijā, vēsta UNIAN, atsaucoties uz musulmaņu līgas „Insaf” informāciju.

Musulmaņi uz nopratināšanu izsaukti Kirovskas ciemā un pilsētā Starij Krim (Vecā Krima). „Insaf” priekšsēdētāja Lutfije Zudijeva pastāstījusi, ka Kirovskā vietējā milija uz nopratināšanu uzaicinājusi ap 150 musulmaņu. Pagaidām nav zināms konkrētāks skaits, jo daudzi uz miliciju izsaukti pa telefonu.

„Visi, kuri bijuši [izsaukti uz miliciju], tur bijuši un stāsta, ka viņiem uzdoti jautājumi par personīgajiem plāniem un reliģiju, piemēram, „kad pievērsāties islāmam”, „ar ko tiekaties”, „vai piederat tam vai citam islāma novirzienam”. Visi, kuri bijuši izsaukti uz miliciju un vērsās pie manis, ir reliģiozi ļaudis,” stāsta Zudijeva.

Viņa arī teica, ka Vecajā Krimā, kur nopratināti musulmaņi, kas pārsvarā ir Krimas tatāri, miliči daudziem cilvēkiem noņēmuši arī pirkstu nospiedumus un viņus fotografējuši, kas, pēc Zudijevas teiktā, ir nelikumīgi.

Kā zināms, Krimu pēc militāra iebrukuma anektēja Krievija. Prokrieviskā vietvara vērsusies pret vietējo Krimas tatāru kopienu, liedzot Krimā iebraukt Krimas tatāru līderim un Ukrainas parlamenta deputātam Mustafam Džemiļevam.

Krimas varasiestādes masveidā piespriež 10 000 rubļu (200 eiro) lielas soda naudas Krimas tatāriem, kas piedalās protestos pret aizliegumu iebraukt Krievijas okupētās pussalas teritorijā bijušajam Krimas tatāru tautas padomes Medžlisa priekšsēdētājam, Ukrainas parlamenta deputātam Mustafam Džemiļevam, sociālajā tīklā “Facebook” pavēstījis Krievijas žurnālists Aiders Muždabajevs.

“Šobrīd Krimas tatāriem masveidā tiek piespriesti 10 000 rubļu lieli naudassodi (kas Krimai ir milzīga summa) par to, ka viņi jelkādā formā nesankcionēti protestē pret nelietībām, kas tiek pastrādātas pret Mustafu Džemiļevu, pat ja viņi vienkārši stāvējuši vai gājuši garām,” norādīja žurnālists, kurš pats pēc tautības ir Krimas tatārs.

 

Komentāri (9)

peerku 09.05.2014. 09.23

Domāju, ka Krievija vēl smagi “norausies” Krimas tatāru dēļ. Attiecību ar Turciju sabojāšanās būs tikai pats sākums.

+9
0
Atbildēt

0

ligakalnina 09.05.2014. 10.24

Tā vēršanās pret Krimas tatāriem, tā vietā, lai ar tiem sarunātos un meklētu kompromisus, ir smaga stratēģiska kļūda, un, kārtējo reizi, liecina par to, ka Kremlim nav stratēģijas, ir tikai taktika un PR, un, arī par to, kādi cilvēki nokļuvuši Krimas vadībā, tas, ka bijušie bandīti, pats par sevi, bet, arī ne jau tie gudrākie bandīti.

Kaut, te svarīga motivācija, un šo cilvēku, kā visas Krievijas varas, motivācija ir nauda, patreiz uz Krimu ies milzīgs daudzums Krievijas nod. maks. naudas, ko viņi, protams, “apgūs”, un, lai nodrošinātu naudas plūsmas, vajadzīgs ienaidnieks, uz kura fona viņi izskatīsies patrioti, un tie, šoreiz, atkal būs Krimas tatāri.

Un kas tuir notiks pēc tam – tas no Krimas un Krievijas elites nevienu neintersē, lai kaut vai zāle neaug, viņi sevi būs nodrošinājuši.

+6
-1
Atbildēt

0

alexander 09.05.2014. 11.10

Nožēlojami, tāpat kā Krimas aneksija un ar to saistītās Krievijas izdarības. Žēl cilvēku, kuriem Krimā jādzīvo un jāsadzīvo ar “jauno valdību” un nākas ciest ne vien no tās bandītiskajām izdarībām, bet no elementāru lietu: dzeramā ūdens un pārtikas trūkuma. Šādi Kremļa aneksijas scenārijs demonstrē tiem visiem raksturīgās iezīmes: epohālu vērienu un militāro resursu stiprinātu bravūru sākumā un nožēlojamu izpildījumu pēc tam, kad bravūra noplakusi un scenārija autorus vairs neinteresē ikdienas dzīve uz vietas. Bet Krimas tatāru pazemošana iekodīs kaulā pašiem pazemotājiem, tas ir tikai laika jautājums.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu