Vai “Lattelecom” jāpārraida Krievijas dezinformācija Latvijā? • IR.lv

Vai “Lattelecom” jāpārraida Krievijas dezinformācija Latvijā?

69
Pagājušā gad 17.decembris. Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs miedz ar aci tikšanās laikā Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. Foto: AFP/LETA
Edvīns Šnore

Atklāta vēstule Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājam Aināram Dimantam

Pēdējās dienās Kijevā risinās prātam neaptverama traģēdija. Nogalināti jau vairāk nekā 70 cilvēki, upuru skaits turpina augt. Pārsteidzoši, kā šie notikumi tiek atspoguļoti Latvijas informatīvajā telpā.

Latvijas valsts kontrolētais uzņēmums “Lattelecom” pārraida Krievijas TV sižetus, kurus citādi kā par svešas valsts kara propagandu nosaukt grūti. Runa nav tikai par galēji vienpusīgu notiekošā atspoguļojumu, runa ir par klaju kūdīšanu un naida kurināšanu.

Piemēram, ceturtdien, 20.februārī plkst.23 Pirmā Baltijas kanāla raidījumā “Vremja” starp Ukrainā notiekošo slaktiņu un Baltijas valstīm tika vilktas tiešas paralēles, atkārtojot mītu par krieviem kā “otrās šķiras” pilsoņiem utt.

Pirmo Baltijas kanālu skatās simtiem tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. Vai jums neliekas, ka šīs Krievijas naida propagandas retranslācija Latvijā, tuvina mūsu valsti Ukrainas scenārijam, ņemot vērā lielo krievu skaitu valstī?

Sacītais attiecas ne tikai uz PBK. Arī RTR “Planeta”, TV “Centr” un “NTV-Mir” raidījumi, kurus es vakar noskatījos kā “Lattelecom” televīzijas abonents, visi pārraidīja klaji tendencionzus sižetus par Ukrainā notiekošo, atsevišķos no tiem pat izskanēja aicinājumi nogalināt ikvienu, kurš darīs pāri krieviem.

Saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu NEPLP uzdevums ir veicināt Latvijas nacionālajām interesēm atbilstošu elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu politiku.

Man ir grūti saprast, kā Putina Krievijas TV kanālu graujošās propagandas izplatīšana Latvijas krievu (un ne tikai) vidū atbilst Latvijas nacionālajām interesēm. Kurš uzņemsies atbildību par sekām šai smadzeņu skalošanai, kura notiek ar jūsu akceptu un par Latvijas nodokļu maksātāju naudu?

Es jūs aicinu palūkoties uz Latvijas mediju telpu ne tikai no peļņas viedokļa (kā to pastāvīgi sludina „Lattelecom”), bet arī no Latvijas interešu un savu bērnu drošības viedokļa. Krievijas piektās kolonnas vairošana un ideoloģiskā stiprināšana ar Kremļa propagandu nav Latvijas interesēs. Tā tikai šķeļ un grauj mūsu valsti. Tādēļ es aicinu pārtraukt izplatīt šo propagandu Latvijas teritorijā, pirmām kārtām apturot Krievijas TV tā saucamo ziņu raidījumu retranslācijas.

Autors ir Dr. hist.

 

Komentāri (69)

maija_ancite 22.02.2014. 14.35

Lattelecom rīkojas tāpat kā komunistu laiku dažādie tirgotāji, ja tu gribi nopirkt ko sev vajadzīgu, tad tev vēl ir japērk klāt arī šis, šis un šis, jo citādi tirgotaji tās garabažas iztirgot nevarēja. Tagad arī ja es gribu redzēt kādu no pamata pakas programmām, bet pārējās mani neinteresē, tad man ir japērk visa tā “kompsta” kaudze un par to ir jāsamaksā. Diemzēl šādu tirgošanos šeit atbalsta arī Latvijas valdība un parlaments, jo arī tos pārstāv ļoti daudzi bijušie komunistu laiku darboņi, kuri tolaik ieviesa šo tirgoāanās veidu. Šajā jomā nekur talāk par psrs laikiem mēs neesam tikuši, kaut jau vairāk kā 20 gadus dzīvojam savā, brīvā valstī, tikai to pārvalda tie paši, kuri to pārvaldīja psrs laikos.

+29
-2
Atbildēt

6

    Signija Aizpuriete > maija_ancite 22.02.2014. 14.45

    ——–

    Steidzīgi jādibina Patiesības ministrija, lai tūkstoši šnoristi-stukači tiek pie kontrolēšanas un sodīšanas!

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > maija_ancite 22.02.2014. 16.07

    ——Haris:”(..)

    Citiem vārdiem, tā ir krievu POLITIKA, bet mūsu puse – mūsu valsts – tai ļaujas. Pakļaujas.”

    ==============================================================================

    Vienam amerikāņu doļāram visi pakļaujas…..

    http://www.youtube.com/watch?v=wy04c-6DEgE

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    ivetao2007 > maija_ancite 22.02.2014. 17.07

    Latvijas valdība patiesībā zaudējsuis kontoli par īsto varu Latvija’, ieceļot valst prezidenta amatā lplaborantu un komunistu un nododot Aizsardzības ministriu kimunistu pārvald’tjaia ZZ partijai. Nav brīnums, ka latteleko arīr komunistu rokās. Ka daudzi latviesī jšusmo par puķina slepeno ieros čekas ģinamo. Ledus hokejs nekad nav bijis kaut kas ieve’rojasm Latvijā. Tika milonu notērēsjusši, kamēr skolas likvidē un skolotājie maksā nabaga grašus. Viss ledus hokejam un citiem sporta veidiem, bobslejam, kamaniņām utt BMX tāpat nav nekāda sakara ar tauatas sportu. Nedz ar Latvija tēlu pasaulē. 99 % pasaules iedzīvotājiem nav ne jausmas par sportiem ar kuriem piekliegtas visas avīzes , piebļauta LTV un radio. Soci ir Puķina pasaules maldināšanas pūslis. Ar makšķerāķi, kur uzķerušies tā saucamie Latvijas sporta vadītāji, Apžilbināti no medāļu spozmes. Puķina maigā vara, sākot ar prezidentu, nospiedusai uz ceēliem latviešu saprašanau par to kas pasaulē ir kas. Tapēc Latvijas ienaidnieki var ņirgāties par gulaga upuriedm un piespiet latvijiešus atgriezties pie okupantu valodas un domāšanas. Bet manā gadījumaā – nemaksāt kara invalida pensiju, pat V. Dombrovsksi bija nobijies pieprasīt krieviem pildīt viņu pienākumus. To neaagaidīsm arī no tagadēja prezidenta un Minstru prezidentes. Puķina mikstā vara valda Latvijas informācijas telpā.

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    marchaeva > maija_ancite 22.02.2014. 22.43

    Nu bet tā taču ir Krievijas federālās TV būtība.

    Turklāt jau gadus piecus.

    Ne jau par velti tika apturēta viena no retajiem neatkarīga kanāla – Dozdz TV – retranslēšana pa satiņu un DoS uzbrukumi inetā, kas faktiski aptur TV kanāla pieejamību.

    Lūk šādus kanālus Lattelecom TV vajag retranslēt! Nevis Maskavas patiesības ministrijas dotos un melus izplatošos.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > maija_ancite 22.02.2014. 14.47

    Varētu būt, ka krievi savus TV kanālus ne tikai PĀRDOD komplektā –

    “”Katram individualizējama TV pamatpaka” patiesi būtu izaicinoša inovācija, jo LTC kanālu tiesības ir spiesta pirkt paketēs…”

    https://twitter.com/GatisKokins/status/422651920793477120

    bet arī piespiež operatorus tos RETRANSLĒT komplektos –

    “SIA „Baltijas Mediju Alianse” prasība [sabiedrībai “Viasat”] nodrošināt visu televīzijas programmu („PBK”, „REN TV”, „RTR Planeta”, „PBMK”) retranslāciju tikai saistītā veidā kopīgā piedāvājumā”

    http://www.ptac.gov.lv/upload/ptac_lemumi/2010/lemums_nr-7-nk_viasat_izraksts.pdf

    Citiem vārdiem, tā ir krievu POLITIKA, bet mūsu puse – mūsu valsts – tai ļaujas. Pakļaujas.

    +21
    -5
    Atbildēt

    0

    Andris > maija_ancite 22.02.2014. 18.45

    Jānijs V., situācija ir vēl sliktāka. Valdība nevis “atbalsta” to, bet pati to dara. 51% Lattelecom pieder valdībai. Tātad, tā ir mūsu valdība, kas uzspiež mums Krievijas propagandu.

    +19
    -1
    Atbildēt

    0

ievuliitis 23.02.2014. 10.57

Kāda jēga atslēgt Krievijas kanālus, ja mums ir pašu žurnālisti, politologi, arī tā saucamie eksperti, kuri cītīgi baro mums Krievijas propagandu? Vakar naktī, uzgriežot “Olimpisko studiju” nopriecājos par Edvīna Dāvidsona tekstiem. Skumji, bet studijas žurnālisti uzreiz centās notušēt viņa teikto par to, ka pēdējie olimpiskās uguns nesēji Šočos visi, izņemot tenisisti Šarapovu, ir Krievijas Domes deputāti no Putina partijas Jeģinaja Rossija un ar to gājienu Putins tikai palielina savu varu. Ka Rodņinas teksti pēdējā laikā atgādina PSRS laiku retoriku.

Bet “skaistākais” bija vēlāk. Runājot par to, ka Pekīnas spēļu laikā Gruzijā notika militārs konflikts (ak, sliktā Gruzija!), skatītājiem tika pavēstīts, ka tur “zināmā mērā… kautkāda pastarpināta(!!!) Krievijas iesaistīšanās bija”.

Te pat nav ko komentēt. Laikam skatītākajā vakardienas raidījumā mūsu žurnāliste faktiski uzmetās par advokātu Krievijai, kas to konfliktu bija izraisījusi, kuras karaspēks joprojām atrodas lielā Gruzijas teritorijas daļā. Ļoti gribētos domāt, ka tas ir neprofesionālisms nevis apzināta vēlme. Bet tikpat labi tā var būt LTV vadības instrukcija – par Krieviju tikai labu vai neko. Es nezinu.

Ja runājām par neprofesionālismu, to nevar teikt par citiem mūsu žurnālistiem. Esmu laikam jau apnikusi, rakstot par Naglu, bet ne viņa vien. Manī izraisīja pārdomas pēdējais “Aizliegtais paņēmiens”. Bija par ko padomāt. Īsi atstāstīšu sižetu. Raidījums bija par Cēsīm, vienu no latviskākajām valsts pilsētām, kur itkā pārvācās uz dzīvi jauna ģimene no Daugavpils un kā nu tai izdodas visās – gan valsts, gan pašvaldību iestādēs, pie ārstiem, aptiekās, skolā ar latviešu mācību valodu, veikalos – bez vismazākām grūtībām saņemt atbildes krievu valodā. Tomēr mani neatstāja tāda kā nepabeigtības sajūta. Tie, kas redzēja raidījumu, vai jums negribējas, lai žurnālisti pabeidz savu pētījumu ar otrādu situāciju – tai pašā Daugavpilī no ārzemēm iebrauc uz dzīvi jauna latviešu ģimene, kas nepārvalda krievu valodu, un kā tai izdodas vai neizdodas saņemt izsmeļošas atbildes tādās pašās iestādēs latviski? Man gribējās.

Un tas diemžel nav vienīgais gadījums, kad man, kā skolas literatūras stundā gribas pajautāt – ko autors (TV gadījumā – raidījuma veidotāji, žurnālisti, cilvēki TV ekrānā) ar to gribēja pateikt? Kada ir tā doma, ko tie cenšas mums pavēstīt? Precīzak būtu teikt – ieborēt. Jo, ja mēs runājam par MM ietekmi uz cilvēku prātiem, tiem ir milzīga nozīme un ietekme uz sabiedrības viedokļiem.

+15
-1
Atbildēt

6

    Ieva Aile > ievuliitis 23.02.2014. 23.35

    Nez vai ierobežošana ko dos,nupatās rādīja filmu par TV raidījumiem no Somijas uz Igauniju PSRS laikos,tur ar ierobežošanu neko nepanāca,drīzāk otrādi.Vienkārši jādod ideoloģisks pretspars.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > ievuliitis 23.02.2014. 11.33

    betijacelmale. Lai Tev laba veselība:)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 23.02.2014. 16.24

    haris: “Man šķiet, ka tikai daļa žurnālistu, kā, piemēram, Liepnieks, Sakss, Točs un Kristians Rozenvalds, krievisko izplata apzināti, apzinoties, kas īsti notiek un ko dara tieši viņi.”

    – Vai tad paaugstināsim līdz derīgo idiotu statusam Didzi Melbiksi, Dainīti-Kurmīti, Sedlinieku, kurš patiesi skumst, ka Grāmatu ķēdes rīkotāji nav vērsušies ar īpašu uzaicinājumu pie krievvalodīgiem:(

    Skatoties pēdējās dienās Kijevas tiešraides man kremt, ka tur neviens nekautrējas slavēt savu tautu, savu valsti, bet pie mums neviens nelaiž garām izdevību ieminēties par mazu tautu.

    Un vēl… Man ir tāda sajūta, ka daudzi latvieši no melu un nepelnītu pārmetumu straumes ir apjukuši, par varītēm cenšas parādīt, ka nav ne fašisti, ne nacionālisti, ir “labiņi”. Tāpēc arī uzreiz pāriet uz krievu valodu, ja pretīm nelatvietis. Velti. Tas neko nedod. Melīgas nepelnītas propagandas straume nebeigsies. Tieši otrādi paliek aizvien nekaunīgāka. Un arī vienvalodīgie tās iespaidā vairs nepūlās. Viņi lieliski var iztikt. Arī kaudzēm attaisnojumu latviešu valodas neprasmei tiem ir sagādāti atliku likām, sākot ar leģendām par to, ka ir necilvēcīgi grūti iemācīties latviešu valodu un kādu graujošu iespaidu uz bērna attīstību atstāj valodas mācīšanās agrā vecumā. Daudzi ir pārliecināti, ka latviešiem nemaz nav iebildumu, ka ar viņiem nerunā latviski. Un vai viņiem nav taisnība? Un protams nevar aizmirst par tiem, kuri principā nerunās tanī suņu-fasistu valodā. Un tādu nav mazums.

    P.S. Turpinot par apjukušiem latviešiem… Bet vai tad ir daudzi preses izdevumi, portāli, tv kanāli, kas to apjukumu kliedē?

    “Tātad, ja vien ir iespēja, krievu TV pieejamību vajadzētu ierobežot.”

    Nu, jā. Kas to izdarīs?

    lno, esmu nepieklājīgi žirgta:)) Paldies pan novēlējumu.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 23.02.2014. 11.26

    P.S. Vēl viens spilgts piemērs – raidījums “Valstī viss ir kārtībā”. Humoristisks. Kurš man atbildēs – ar kādu domu tur mīlīga laipna jauna ierēdne, kura no sirds vēlas palīdzēt, runā ar apmeklētāju ar krievisku akcentu, bet Sipenieces varone ir… “настоящая фашістка”? Tas ir vienīgais apzīmējums, ko varu piemeklēt viņas varonei, atvainojiet. Tieši tādus visus valsts ierēņus mālē krievu prese un MM. Nu, arī mūsējie.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > ievuliitis 23.02.2014. 12.26

    Par “Aizliegto paņēmienu”.

    (var noskatīties šeit http://www.ltv.lv/lv/raksts/21.02.2014-aizliegtais-panjemiens.id25056/)

    Būtu bijis interesanti, ja eksperiments būtu veikts arī Daugavpilī. Tas droši vien parādītu, ka Latvijā starp latviešu un krievu valodu nav pat paritātes, kur nu vēl tuvošanās Satversmē nostiprinātajai “tālajai noskaņai”, ka latviešu valoda it kā esot “valsts valoda”.

    Bet ir saprotams, ka to visu vienā raidījumā nebūtu varēts parādīt, pārāk daudz informācijas – tad būtu jātaisa atsevišķs raidījums.

    Skatoties raidījumu, man šķita (es cerēju), ka Guntis Bojārs gan uzstājas atbilstoši raidījuma formātam (provocē), bet īstenībā vēlas sapurināt latviešus. Tomēr beigās paustais ieteikums (priekšlikums?) krievu valodu sākt mācīt jau no pirmās klases.. jau bija pretrunā ar manām cerībām. Vai nu tas bija galēji sakāpināts sarkasms nolūkā līdz dzīvībai uzspārdīt letarģiskos latviešus, vai nu arī… Guntis Bojārs pats sapratīgi ir nokļuvis līdz secinājumam, ko mums visiem ar laiku cer uzspiest apzinīgie Kremļa sulaiņi.

    Jā, īsti to līdz galam nesapratu.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > ievuliitis 23.02.2014. 11.56

    Par tiem krievu TV kanāliem.

    Piekrītu, ka cīņa par mūsu, latviešu un “latviski domājošo”, prātiem jau labu laiku notiek nevis uz valodu un informatīvo telpu robežas, bet latviskajā informatīvajā telpā.

    Tagad situācija atšķiras no 90. gadu situācijas, kad vienā pusē bija latviskā informatīvā telpa, bet otrā – krasi atšķirīgā Latvijas krievu un Krievijas informatīvā telpa. Atceros, tikai retais latvietis tolaik mēdza ielūkoties Latvijas krievu medijos notiekošajā un tikai “Latvijas avīze” savus lasītājus regulāri iepazīstināja ar Latvijas krievu presē atrodamo krasi atšķirīgo pasaulskatu. Piemēram, Ēlertes “Diena” tolaik to konsekventi izlikās neredzam – “agenda” taču tolaik bija: “Dajoš iņķegraciju!”.

    Atkārtošos – pirms kāda laika ko līdzīgu labi aprakstīja Austrumeiropas politikas pētījumu centra valdes priekšsēdētājs, vēsturnieks Ainārs Lerhis:

    “Krievija Latvijā, izmantojot nevalstiskas organizācijas, veido “vēstures diskusiju laukumus”, lai ietekmētu mūsu vērtību sistēmu. […]

    Izmantojot to, ka izaugusi jauna paaudze, no ĀRPUSES mūs mēģina ievilkt diskusijās par vēstures jautājumiem, kas MUMS IR SKAIDRI”.

    02.10.2011, LR1, “Šīs dienas acīm” http://www.latvijasradio.lv/program/1/2011/10/20111002.htm

    Jāpiebilst, ka mediju kontekstā, protams, ne jau tikai “nevalstiskas organizācijas” un nav jau vairs runas pat par “ievilkšanu diskusijās”.

    Man šķiet, ka tikai daļa žurnālistu, kā, piemēram, Liepnieks, Sakss, Točs un Kristians Rozenvalds, krievisko izplata apzināti, apzinoties, kas īsti notiek un ko dara tieši viņi. Daudzi vienkārši nedomā, nepamana – nespēj pamanīt un analizēt.

    Un tas kaut kā sasaistās ar krievu valodas prasmi un krievu TV pieejamību. Manuprāt, tieši tāpēc, ka “diskusijas” un “cīņas” JAU notiek latviešu teritorijā, spēku pamazām zaudē arguments, ka (1) lai “izzinātu ienaidnieku”, nepieciešams prast krievu valodu un (2) jāredz (TV), kāda tad ir tā propaganda. Ja trūkst pretkrievu noskaņojuma (pretkrievu imunitātes) un iemaņu analizēt, tad krievu valodas un mediju visuresamība un pieejamība neko pozitīvu nemaz nespēj dot. Tieši pretēji – visuresamība un pieejamība to visu padara pavisam pierastu, normālu, un viss.

    Tātad, ja vien ir iespēja, krievu TV pieejamību vajadzētu ierobežot.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

Sanšains 22.02.2014. 14.31

Pilnīgi piekrītu Šnorem – krievu propagandai nav jāļauj tik brīvi pārpludināt Latviju.

Bet, lai kā man nepatiktu Sorospuika Ainārs Dimants, domāju, viņam ir taisnība. Ierobežot krievu melu un tendenciozitātes straumi var tikai ar likumu maiņu, t.i., politiku. NEPLP šā brīža pilnvaras to neļauj.

Dimants:

“Ja Saeima pieņems @NEPLPadome sagatavotos un iesniegtos likuma grozījumus http://www.neplpadome.lv/lv/sakums/normativie-akti/likumu-grozijumu-sagatavosana.html, tas būs solis.”

https://twitter.com/AinarsDimants/status/436965762331602945

“NB! Likums nosaka – operatīvi pārtraukt kara propagandu iespējams izņēmuma stāvoklī, ko izsludina MK.”

https://twitter.com/AinarsDimants/status/436815152848314369

“Mieru tikai mieru, NEPLP priekšlikumā ir rosināts anulēt retranslācijas atļaujas par būtiskiem pārkāpumiem”

https://twitter.com/AinarsDimants/status/437202463478009856

Bet par to politiku, šķiet, nevajadzētu būt ilūzijām – lai atceramies, cik cieti Vienotība, Reformu partija un ZZS aizstāv termiņuzturēšanās atļauju tirdzniecību Krievijas pilsoņiem.

+21
-9
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu