Straujuma neatceļ rīkojumu par Strīķes atbrīvošanu • IR.lv

Straujuma neatceļ rīkojumu par Strīķes atbrīvošanu

78
Foto: Edijs Pālens, LETA

Straujuma uzsver, ka Streļčenoks esot novērsis Dombrovska iepriekš konstatētos pārkāpumus

Rīkojums par Strīķes atbrīvošanu netiks atcelts, jo būtiski procesuāli pārkāpumi nav konstatēti, aģentūru LETA informēja valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Straujuma norāda, ka pēdējā KNAB vadītāja rīkojumā nav konstatēti būtiski publisko tiesību procesuālie pārkāpumi, kuru dēļ Ministru prezidents būtu tiesīgs rīkoties. “Vienlaikus jānorāda, ka KNAB vadītājs ir novērsis bijušā Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) iepriekš konstatētos pārkāpumus. Līdz ar to nav pamata atkārtoti atcelt KNAB vadītāja lēmumu,” paskaidro Straujuma.

Ņemot vērā, ka starp pusēm pastāv darba tiesiskās attiecības, konflikts būtu jārisina tiesas ceļā, uzskata valdības vadītāja. Savukārt attiecībā uz arodbiedrību piesaisti jau iepriekšējā premjera vērtējumā tika secināts, ka jautājums risināms privāttiesiskā ceļā un nav pakļauts Ministru prezidenta kontrolei.

Straujuma uzskata, ka KNAB ir jāuzlabo līdzšinējā darbība, kā arī jāatgūst zaudētā reputācija sabiedrības acīs, kas ir cietusi vadības savstarpējā strīdā. Vienlaikus valdības vadītāja cer, ka KNAB vadītājs uzlabos savu darbu kā iestādes vadītājs, jo iepriekš tika novērtēts ar “C” atzīmi.

Likums tagad neliedz Strīķei vērsties tiesā. Strīķe aģentūrai LETA Straujumas paziņojumu atturējās komentēt.

No komentāriem pagaidām atturas arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu un darbinieku arodbiedrības vadītāja Kristīne Griga, jo arodbiedrība vēl nav iepazinusies ar Straujumas paziņojumu. Arodbiedrība gan drīzumā valdes sēdē analizēšot premjerministres paziņojumu.

Tieši arodbiedrība lūdza premjerministrei izvērtēt Streļčenoka lēmuma tiesiskumu par Strīķes atkārtotu atbrīvošanu no amata. Arodbiedrība argumentēja, ka Streļčenoks nebija lūdzis arodbiedrības piekrišanu Strīķes atbrīvošanai no amata. Tāpat varētu apšaubīt Strīķes darba novērtēšanas komisijas objektivitāti.

Ar Streļčenoku aģentūrai LETA šovakar neizdevās sazināties, jo viņš uz tālruņa zvaniem neatbild.

Jau ziņots, ka KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks 7.februārī trešo reizi uzteica darbu savai vietniecei Strīķei.

Pirmo reizi Streļčenoks Strīķi no amata atbrīvoja pērn 20.decembrī, taču iepriekšējais premjers Valdis Dombrovskis (V) šā gada 7.janvārī šo lēmumu atcēla.

14.janvārī Streļčenoks Strīķi atbrīvoja atkārtoti, un 21.janvārī Dombrovskis paziņoja par atkārtotu Streļčenoka rīkojuma atcelšanu un Strīķes atjaunošanu amatā.

Otrreiz atjaunojot Stīķi amatā, Dombrovskis uzdeva nodrošināt komisijas izveidošanu KNAB priekšnieka vietnieku novērtēšanai. Lai arī Dombrovskis uzdeva komisijā iesaistīt sadarbības partnerus, tajā darbojās Streļčenoks, viņa palīdze Māra Priedīte un vietniece Ilze Jurča.

Komentāri (78)

inta_s 14.02.2014. 18.39

Strīķei tagad ir pienākums iet uz tiesu un apstrīdēt šo lēmumu, lai tad beidzot mēs uzzinām kas nodarīja visu šo laiku kaitējumu KNAB un LR!

+20
-4
Atbildēt

3

    kkristaps > inta_s 15.02.2014. 15.43

    Vispiemērotākais amats Strīķei būtu Brasas cietuma uzraudzes šepte – varētu likt lietā visus talantus.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    inta_s > inta_s 15.02.2014. 23.14

    Tieši tā! Tiesa pateiks kas ir nekompetents – Strīķe vai Streļčenoks.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    alexander > inta_s 15.02.2014. 15.09

    Tiešām, Jutai Strīķei jāapstrīd Streļčenoka lēmums tiesā, it īpaši tādēļ, ka ja tiesa to atzīs par prettiesisku, vērtējot ne vien pēc formālām pazīmēm, bet arī pēc būtības un kontekstā ar 2 iepriekšējiem parettiesiskajiem lēmumiem, tas uzskatāmi raksturos iestādes vadītāja rīcību. Patiesībā visrūpīgāko tā novērtējumu var veikt vienīgi tiesa, šajā ziņā Straujumas resurss ir ierobežotāks. Jutai vēlu veiksmi un ticu, ka viņa atradīs savai kompetencei, pieredzei un pārliecībai piemērotu pielietojumu.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

ilmisimo 14.02.2014. 18.32

būs taisnīga tiesa-tādā kā..?

http://www.juristavards.lv/zinas.php?id=263794

+10
-2
Atbildēt

0

buchamona 14.02.2014. 23.04

Un Saeima 17. novembrī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatā iecēla Jaroslavu Streļčenoku. Par J. Streļčenoka kandidatūru balsoja 92 deputāti, pret nebalsoja neviens deputāts. Iepriekš J. Streļčenoka kandidatūru iecelšanai KNAB priekšnieka amatā vienbalsīgi atbalstīja arī atbildīgā Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija…http://www.juristavards.lv/doc.php?id=239739

Domāju, ka šeit lasāmie uzbraucieni Straujumai ir nepamatoti. Straujuma taču nevar vienpersoniski atcelt Saeimā pieņemtu lēmumu par Streļčenoka nozīmēšanu KNAB priekšnieka amatā. Arī Dombrovskis divreiz pēc kārtas atjaunoja Strīķi darbā ne jau vēršoties pret Streļčenoka rīkojumu pēc būtības. Dombrovskis atjaunoja Strīki darbā tādēļ, ka Streļčenoka rīkojums bija uzrakstīts juridiski nekorekti. Cik tagad lasīju, Streļčenoks beidzot savu mājas darbu ir izpildījis un dokuments ir uztaisīts pēc formas pareizi. Vai šāds rīkojums ir arī pareizs pēc būtības – par to var lemt tikai tiesa. Varbūt Saeima, bet noteikti ne Straujuma vienpersonīgi.

Streļenoks savas likuma rāmjos ieliktās tiesības apzinās un nebaidās likt lietā, kā mēs to varam redzēt. Tā kā Strīķei atliek tikai viena iespēja, kā tikt ar Streļčenoku galā – viņai ir jāraksta iesniegums un ” jāiet uz tiesu” :) Ceru, ka viņa arī šādi rīkosies.

+10
-4
Atbildēt

24

    Antra > buchamona 15.02.2014. 10.35

    rinķī apkārt

    “Mazāk ir jāspēlē hokejs ar interfronti laikam :)”

    Nu gan aizejiet pie ārsta!

    +3
    -12
    Atbildēt

    0

    Ansis > buchamona 15.02.2014. 10.55

    riņķī apkārt: Visas šīs nebūšanu saknes vispirms ir meklējamas Saeimā. Mazāk ir jāspēlē hokejs ar interfronti laikam :)

    ———————————————————–

    Par to, ka visa pamatā ir likumi, kurus sakārtojot var uzlabot situāciju – piekrītu. “Tiesiskuma koalīcija” šaja jomā gan ir iesākusi dažus labus darbus tiesu sistēmas reformas, bet daudz par maz padarīts. Un es šeit nevainošu tikai NA (tieslietu ministrs jau daudzus gadus), bet arī Čigāni un Judinu (V) un Sprūdžu (ZRP), kas tā vietā, lai taisītu normālus likumus attiecībā uz tiesu darbu, mēģināja taisīt specifiskus likumus, kas skartu tikai politisko konkurentus, Lembergu (ZZS) un to Ogres mēru (NA)

    Par hokeju – nepiekrītu.

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    Ojārs > buchamona 15.02.2014. 14.45

    to uldis rats. Jūsu argumenti ir nožēlojami…

    daudz svarīgāk ir nepieļaut, ka Interfronte un tās pēcteči, tiek aicināti valdībā, nevis uztraukties, ka cilvēki kopā uzspēlē hokeju…

    ——————————

    uldis_rats kādā ziņā nepiekrītat? vairāk jāspēlē hokejs ar interfronti?

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    Antra > buchamona 15.02.2014. 10.32

    rinķī apkārt

    “Bet kādēļ tad Dombrovskis tikai atcēla Streļčēnoka rīkojumu par Strīķes atlaišanu, pamatojoties uz to, ka viņa rīkojums ir kļūdaini uzrakstīts, bet neatlaida uzreiz pašu Streļčenoku, vismaz otrajā reizē?”

    skat: 15.februāris 2014 00:02.

    Tā paša iemesla dēļ IeM vada kremļa sulainis, Kozlovskis un varēja tikt sarīkota 16. marta provokācija.

    +4
    -11
    Atbildēt

    0

    Ojārs > buchamona 15.02.2014. 14.38

    r.a. Visas šīs nebūšanu saknes vispirms ir meklējamas Saeimā

    ——————————-

    Ja Rubika viedoklis skartu žīdus, tad, tici man, DP lēmums būtu pilnīgi pretējs. Pirms kāda gada viens interneta čatotājs Latvijā jau saņēma sodu par howlocosta noliegšanu. Neviens neteica, ka tas ir tikai tāds viedoklītis.

    p.s. likumu šinī gadījumā ir pietiekami, tikai jāpilda.

    Starp citu, tagad būs stingrāks likums par krievu okupācijas noliegšanu un okupantu apjūsmošanu. Interesanti, ko Kozļiks darīs 9.maijā, kad tiks slavināti okupanti un bučotas rokas kononoviem…

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    silvija > buchamona 15.02.2014. 06.24

    Es gribētu redzēt to tiesu (vienalga, vai pirmās instances, vai apgabaltiesu, vai augstāko tiesu, vai ECT), kura pieņems spriedumu, ka padotajam nav jāpilda tiešā priekšnieka PAMATOTI rīkojumi (piemēram, iesniegt iekšējās kārtības noteikumos paredzētus pārskatus, neizpaust iekšējās lietošanas informāciju presei utt.). Tas ir pēdējais nonsenss, uz šāda plika āķa var noķert vienīgi nedomājošo Latvijas sabiedrības daļu, bet neviens pie pilna prāta esošs tiesnesis šādu spriedumu nepieņems, un domāju, ka saprātīgs advokāts ieteiks Strīķei apjēgt, ka vilciens ir aizgājis un vagonu pakāpieni ir ieziepēti. Straujumas riešana ir kārtējā lumpeņu pūļa psiholoģijas izpausme, proti, kādam obligāti jābūt vainīgam pie paša pūļa stulbuma.

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 15.02.2014. 00.40

    Viedoklis. Ir jāiet uz tiesu – vienreiz par visām reizēm jātiek skaidrībā – kam bija un ir taisnība visu šo laiku.

    __________________

    Tu kā vienmēr ģeniāls:) Vai gaidi līdzīgu spriedumu:

    Rīgas apgabaltiesa šodien daļēji apmierināja partijas “Par dzimto valodu!” un tās līderu prasību pret bijušo tieslietu ministru Jāni Bordānu, uzliekot par pienākumu atsaukt Tieslietu ministrijas (TM) mājaslapā J.Bordāna publicēto viedokli par “valstij naidīgi noskaņotu politisko partiju reģistrāciju”.

    Kā aģentūru LETA informēja apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš, TM mājaslapā J.Bordānam būs jāpublicē arī atvainošanās.

    Tāpat apgabaltiesa nolēmusi izbeigt tiesvedību daļā par morālā kaitējuma piedziņu pret Jevgēniju Osipovu un Vladimiru Lindermanu, aģentūrai LETA norādīja J.Bordāna pārstāvis zvērināts advokāts Jānis Līde.

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 15.02.2014. 11.00

    riņķī apkārt. Likumu dažādi traktēt būs iespējams vienmēr.Tā notiek pat likuma fašisma valstī ASV /kautkā tā izteicās Zirnekliene/. Ja atceries sarkanās brigādes, kuru teroristi manuprāt tika sodīti ar mūža ieslodzījumu, tad ASV multimiljonāra meita, kura piedalījās slepkavībās. tika attaisnota -tiesa uzskatīja, ka esot bijusi hipnozes iespaidā:)

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 15.02.2014. 00.02

    riņķī apkārt. Ak tad likuma spēks? Kur bija Satversmes spēks Abrenes gadījumā? Likumu staipa un dažādi tulko pēc vajadzības. Pamēģini atkārtot 16. marta provokāciju pie Brīvības pieminekļa 9. maijā karātavu laukumā.

    +6
    -11
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 15.02.2014. 11.18

    riņķī apkārt….Vēl joprojām uzskatu, ka tiem NA politiķiem, kuri nostājās gājiena priekšgalā, jau iepriekš bija jānovērš kremlinu provokācijas…

    _____________________

    Ja to nevēlējās ne Vienotība, ne DP, ne iekšlietu ministrs, tad vienīgā iespēja izbēgt no provokācijām, bija atteikties no pasākuma.

    Vai šāds rīkojums ir arī pareizs pēc būtības – par to var lemt tikai tiesa.

    ___________________

    Manuprāt par to vajadzētu spriest kompetentai komisijai. Strelčenoka kompetenci taču nevērtēja tiesa:) Kāds vērtētājs ir Štrelčenoks, kura kompetenci operatīvo darbību veikšanā komisija novērtēja kā vājas? Rīgas Būvvaldi jau vada ģeogrāfs, nebūs ilgi jāgaida, kad pilsētas ūdenssaimniecību uzticēs vadīt 3. kategorijas cauruļlicējam Stjopam.

    Nu ja Tu vēl joprojām fano par Godmani, kuru savās rindās nevēlas uzņemt pat ZZS, tad es nevaru palīdzēt. Atceries vēl kā aizstāvēji Zatleru, kad viņa komandas biedri visos MM skaidroja, ka viņiem nav aizspriedumu pret SC:)

    Kas attiecas uz Straujumu, tad esmu ļoti piesardzigs.

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 15.02.2014. 10.53

    Viedoklis_lv . Es vienkārši konstatēju faktu, tev atliek izdarīt slēdzienu. Ja tev pa spēkam amerikāņu imperiālisma atmaskošana, tad tik vienkāršā situācija orientēties nebūs grūti:)

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    Ansis > buchamona 15.02.2014. 16.42

    Ino – Rīgas Būvvaldi jau vada ģeogrāfs, nebūs ilgi jāgaida, kad pilsētas ūdenssaimniecību uzticēs vadīt 3. kategorijas cauruļlicējam Stjopam.

    ———————————————————————-

    Valdību vadīja FizMats …

    Exprezidenti – valodniece, ķirurgs – nezinu, kas pašreizējais

    Ar šo gribeju teikt, ka sākotnējais diploms galīgi nav radītājs

    ————————————————————————-

    ————————————————————————-

    uldis_rats – kādā ziņā nepiekrītat? vairāk jāspēlē hokejs ar interfronti? vai arī nepiekrītat ka tiek spēlēts hokejs ar interfronti?

    Hokejs brīvajā laikā ne ar, ne bez interfrontes vai vēl kaimiņu diktatoriem neimaina likumdošanas lietas. Tā piekasīšanās bija pilnīgi lieka. Piedevām – atsevišķi Vienotības biedri un fani baigi gribēja piekasīties tieši un tikai NA biedriem – kautkā aizmirstot pieminēt, ka pasākumā piedalījas arī Solvita Āboltiņa.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Antra > buchamona 15.02.2014. 18.40

    Edgars Avotiņš

    kautkā aizmirstot pieminēt, ka pasākumā piedalījas arī Solvita Āboltiņa.

    Āboltiņa šķīsta kā Cēzara sieva, tai nevar melnumiņš pielipt.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Antra > buchamona 15.02.2014. 11.16

    Edgars Avotiņš

    Man personīgi ir viedoklis, ka KNAB līdz šim nebija politiski neitrāls

    Saskaņas centrs – viskorumpētākā Latvijas partija?!

    http://politika.lv/article/saskanas-centrs-viskorumpetaka-latvijas-partija

    Vai KNABam Jūrmalas kukuļošanas lietā aizturot krievu mēslus, Milušu un Lasmani, vajadzēja arī Māti Terēzi paķert līdzi?

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    inta_s > buchamona 14.02.2014. 23.25

    Tieši tā! Ir jāiet uz tiesu – vienreiz par visām reizēm jātiek skaidrībā – kam bija un ir taisnība visu šo laiku. Esošā kārtība par KNAB ir pareiza.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Ansis > buchamona 15.02.2014. 10.48

    riņķī apkārt – “… Acīm redzami, likums par KNAB ir uzrakstīs šķērsām, … ”

    ——————————————————————————

    Bet vai ir risinajumi?

    Politiskā neatkarība:

    1) No vienas puses gribas KNAB politisko neatkarību – VVF nodeva atcela likumu, kas nodrošinatu lielāku kontroli

    2) No otras puses – baigi gribās, lai premjers vai ģenprokurors varētu Strelčenoku atcelt vai vismaz komandēt

    Vai varbūt, ka tiešām risinajums būtu KNAB sadalīšana:

    1) izmeklētāji; (Strīķes komanda)

    2) novērsēji un partiju uzraudzītaji – Agrakā Vilka komanda no kurienes Strelčenoks ir uzaudzis

    Man personīgi ir viedoklis, ka KNAB līdz šim nebija politiski neitrāls – JL un Vienotībai ir piedots daudz kas tads, par ko citu partiju piederīgie ir saņēmuši sodus. Un tas nav labi.

    Manuprāt – premjera parraudzība nav labs risinajums, jo premjers pārstāv vienu partiju. Pareizāk būtu tā, ka tādu politisko pārraudzību veiktu Nacionalās drošibas padome, jo tajā ir visu Saeimas partiju pārstavji, līdz ar to nevarētu dot uzdevumus vienas partijas labā. Bet tādu ikdienišķo (parakstīt KNAB vadītaja atvaļinajumu, pārbaudīt atlaišanas juridisko korektumu utml niekus – uzticēt ģenerālprokuroram.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 14.02.2014. 23.14

    rinķī apkārt. Tu tikai aizmirsi piebilst, ka Strelčenoka komisija sastāvēja no iepriekšējiem personāžiem bez Dombrovska ieteikto sadarbības partneru piedalīšanās…

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    inta_s > buchamona 15.02.2014. 09.21

    Ino, kāds ir nodoms Tavam citātam? Vai parādīt ka LR tiesa ir taisnīga vai netaisnīga?

    Ja netaisnīga – tad ko? Izslēdzam LR tiesas vispār ārā no tiesikuma kontektsa jo viņas visas jau tāpat ir netaisnīgas?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 15.02.2014. 06.15

    lno Bet kādēļ tad Dombrovskis tikai atcēla Streļčēnoka rīkojumu par Strīķes atlaišanu, pamatojoties uz to, ka viņa rīkojums ir kļūdaini uzrakstīts, bet neatlaida uzreiz pašu Streļčenoku, vismaz otrajā reizē?

    Par 16. marta provokāciju mēs abi laikam nevienosimies tā pat kā par Godmani :)) Vēl joprojām uzskatu, ka tiem NA politiķiem, kuri nostājās gājiena priekšgalā, jau iepriekš bija jānovērš kremlinu provokācijas, kuras tika saplānotas Rīgas domē. Ir jārēķinās ar to, ka Latvijā arī pēc neatkarības atjaunošanas varu daļēji savās rokās ir paturējis valsts ienaidnieks, to nedrīkst aizmirst ne mirkli. Cik atceros, pēc pēdējā 16. marta notikumiem tika pieņemtas kaut kādas izmaiņas kārtībā, kura regulē šādu pasākumu norisi.

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > buchamona 15.02.2014. 17.31

    Edgars Avotiņš. Ar šo gribeju teikt, ka sākotnējais diploms galīgi nav radītājs

    _______________

    Ak tā? Nu ja kādreiz pašam būs vajadzīga ķirurga palīdzība, droši izsauciet Rīgas Būvvaldes vadītāju vai cauruļlicēju Stjopu:)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 14.02.2014. 23.23

    lno Vai tad Dombrovska ieteikumam ir likuma spēks? Intuitīvi un emocionāli es,protams, gribētu, lai Streļčenoks tiktu izmests uz ielas. Bet ar to taču nepietiek :) Acīm redzami, likums par KNAB ir uzrakstīs šķērsām, bet kamēr tas ir spēkā, tikmēr šāda ir situācija, kurai ar Straujumu un viņas gribēšanu, vai negribēšanu utt nav nekāda sakara.

    Bet šitā ” preventīvā” Straujumas lamāšana man nedaudz atgādina nesenos gāganu karus, kad bez pamata tika ” mazgāts” NA, Grende utt. Delfos jau karājas kārtējais Ozoliņa šedevrs šajā sakarā

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 15.02.2014. 09.49

    Bet, kas attiecas uz Bordānu un kremliniem – protams, tiesnesim ir iespēja spriežot tiesu vadīties arī pēc savas iekšējās pārliecības, bet tikai tādā mērā, cik to atļauj Saeimā uzrakstīts likums. Ja mūsu likumā skaidri un nepārprotami būtu formulētas pazīmes pēc kurām tiek definēts valsts ienaidnieks, tiesnesim nebūtu iespēja ar sprieduma palīdzību paust savas politiskās simpātijas, gluži tā pat kā Drošības policijai demonstrēt savu neizlēmību Rubika sakarā.

    Visas šīs nebūšanu saknes vispirms ir meklējamas Saeimā. Mazāk ir jāspēlē hokejs ar interfronti laikam :)

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    Zoņtiks > buchamona 15.02.2014. 12.55

    kādā ziņā nepiekrītat? vairāk jāspēlē hokejs ar interfronti? vai arī nepiekrītat ka tiek spēlēts hokejs ar interfronti?

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > buchamona 15.02.2014. 11.30

    Edgars Avotiņš. Jebkuru likumu, kas nostiprinātu tiesiskumu šajā valstī var nodēvēt par specifisku likumu, kas vērsts pret ZZS un Lembergu.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu