RP nojauc “sarkanās līnijas” ar oligarhu partijām • IR.lv

RP nojauc “sarkanās līnijas” ar oligarhu partijām

56
Aivars Lembergs. Foto: Romāns Kokšarovs, F64
Anita Reika

Daži RP deputāti uzskata, ka ar Aivaru Lembergu viņiem būs mūžīgas “sarkanās līnijas”, bet ZZS esot daudz “simpātisku cilvēku”

Pieaicinot valdības veidošanas sarunās smagos noziegumos apsūdzēto Aivaru Lembergu, ir pļauka visai politiskajai sistēmai. “Sarkanās līnijas” pret oligarhiem tika izvirzītas konkrētam mērķim pirms vēlēšanām – lai izslēgtu partijas, kurās ir oligarhu ietekme, no valdības veidošanas procesa un pašas valdības. Mēs nerunājam ar Lembergu, bet ar ZZS, kur ir rinda godprātīgu politiķu. 

Tik atšķirīgi ir Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas deputātu atbildes uz Ir.lv jautājumu, vai RP ir atceltas iepriekš nepārkāpjamās līnijas sadarbībai ar oligarhu partijām.

Ir.lv ceturtdien aptaujāja Reformu partijas Saeimas deputātus, lūdzot izskaidrot savu attieksmi par to, ka jaunās valdības veidošanas sarunās pie potenciālās koalīcijas partneru galda sēž arī Ventspils saimnieks Lembergs. Deputāti to skaidroja ar to, ka sarunās piedalās Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un mērķis ir izveidot plašu labēji centrisku koalīciju.

Valdis Zatlers, kurš savas prezidentūras beigās 2011.gada 28.maijā pieņēma slaveno rīkojumu Nr.2, tagad uzsver, ka ZZS pašiem vispirms jānoskaidro sava attieksme pret Aivaru Lembergu. Kā zināms, Zatlera rīkojums, rosinot referendumu par 10.Saeimas atlaišanu pēc tam, kad deputāti nedeva atļauju tiesībsargājošām iestādēm vērsties pret Aināru Šleseru, noveda pie nozīmīgām sekām Latvijā – ārkārtas vēlēšanām tā paša gada rudenī, kurās tika ievēlēta 11.Saeima pirmoreiz bez tā sauktajiem oligarhiem – Andra Šķēles, Aivara Lemberga un Aināra Šlesera – valdošajā koalīcijā.

Zatlers Ir.lv saka: „Pagaidām tur tāda vistiņu spēlīte notiek. Viens saka, ka otru nepazīst un tad saka, ka pazīst, tad atkal nepazīst, un tad viņš [Lembergs] viņiem ir premjerministra kandidāts, bet tad atkal nepazīst.”

Par “sarkanajām līnijām”, ko savulaik RP izvirzīja, pieprasot veidot valdības koalīciju pēc 11.Saeimas vēlēšanām bez ZZS, viņš teic, ka tolaik tās novilktas konkrētam mērķim. “Tās tika izvirzītas uz vēlēšanām, lai no valdības veidošanas procesa un pašas valdības izslēgtu partijas, kurās ir oligarhu ietekme. Tātad, lai samazinātu šo te oligarhu ietekmi valsts pārvaldīšanā, un tas tika izdarīts,” saka Zatlers.

Pašreizējais RP frakcijas priekšsēdētājs un partijas valdes priekšsēdis Edmunds Demiters, kurš stājies Zatlera vietā, ir citādās domās. Viņš uzsver, ka šoreiz labi iederas teiciens – „mērķis attaisno līdzekļus”, jo valdības koalīcija tiek veidota, ne tik daudz koncentrējoties, ko tā izdarīs atlikušajos deviņos mēnešos, bet gan tāpēc, lai pēc 2014.gada oktobra vēlēšanām centriski labējie spēki arī turpinātu strādāt kopā, lai nebūtu bažas, ka kāds no politiskajiem spēkiem gribētu sadarboties ar Saskaņas centru.

Demiters ir pārliecināts, ka ZZS ir daudz godprātīgu politiķu, ar kuriem labprāt strādātu daudzi, tāpēc viņam nav pieņemams „sarkano līniju” arguments tikai tāpēc, ka šajā politiskajā spēkā ir kāds politiķis, kuru kāds nevēlas redzēt koalīcijā.

Lai arī Demitera frakcijas biedrs Valdis Liepiņš piekrīt, ka „ZZS ir simpātiski cilvēki”, viņš strikti norāda, ka “ar Lembergkungu sarkanās robežas vēl mūžu mūžos pastāvēs, ar tādu cilvēku jau grūti kaut kādu godīgu darbu darīt”.

Liepiņš arī teic, ka nezinot, vai “sarkanās līnijas” pret oligarhu partijām ir nojauktas partijā, un norāda, ka pret ZZS to līniju nevajag paturēt, jo tur ir “daži simpātiski cilvēki”. “Sarkanās līnijas” cilvēkos viņš ierindo Lembergu un tos, kuri viņam paklausa. „Mēs mēģinām kaut kādā veidā izveidot valdību, bet ne jau ar Lembergu,” saka Liepiņš.

„Koalīcijas sarunās patlaban piedalās četras partijas, tās, ko dēvējam par centriski labējām, un, protams, ka tur klāt ir arī ZZS. „Sarkanās līnijas” patlaban nevar vairs pastāvēt tās situācijas dēļ, kas izveidojās iepriekšējā valdības koalīcijā – tai neizdevās darboties kā vienotai koalīcijai un nodrošināt Saeimas vairākumu,” uzskata RP deputāte Zanda Kalniņa-Lukašēvica.

RP deputāts Jānis Ozoliņš, tāpat kā Vilnis Ķirsis, nevēlas komentēt valdības veidošanas sarunas ar Lembergu pie galda. „Iepriekšējā valdība ir demisionējusi, un mums ir jātiek līdz iedzīvotājiem labākajam scenārijam. Iedzīvotāji sagaida reālus darbus, viņiem šitā partiju ņemšanās neinteresē,” uzskata Ozoliņš. Par “sarkanajām līnijām” abi norāda, ka visa atbildība ir partijas valdes un frakcijas priekšsēdētājam Demiteram.

Deputāts Romualds Ražuks bija īss un kodolīgs. Par sadarbošanos ar ZZS viņš uzskata, ka tāda vienkārši ir politiskā situācija Nacionālās apvienības īstenotās politikas dēļ. Savukārt pretoligarhu „sarkano līniju” nojaukšanas jautājumā galvenie nopelni esot RP frakcijas vadītājam Demiteram.

Arī RP deputāts Kārlis Eņģelis uzskata, ka valdībai nepieciešamāka lielāka stabilitāte, kuru iespējams panākt, visām iesaistītajām pusēm vienojoties un paplašinot koalīciju ar ZZS. Tas arī esot iemesls, kāpēc RP, veidojot jauno valdības koalīciju, pie viena galda sēž ar ZZS. Eņģelis uzskata, ka nevar teikt – ir viens konkrēts brīdis vai cilvēks, kas pasludinājis „sarkanās līnijas” par neesošām. „Valdis Dombrovskis demisionēja, lai situāciju virzītu virzienā, kāds ir vajadzīgs valsts interesēm, tātad stabilāka, plašāka koalīcija. Un šeit „sarkanajām līnijām” īsti vietas nav,” saka Eņģelis.

Deputātei Dainai Kazākai ir “milzīgs sarūgtinājums, ka Latvija līdz galam nav izmantojusi to iespēju, kas radās pēc rīkojuma Nr.2”. Viņa uzskata, ka diemžēl ir jūtama liela politiskā nevēlēšanās mainīt sistēmu par labu demokrātijai un caurspīdīgai, efektīvai valsts pārvaldei. “Diemžēl ZZS turpina veco darbības stilu, valdības veidošanas procesā iesaistot smagos kriminālnoziegumos apsūdzētu personu, tādejādi atklāti parādot savu saistību ar partijai nepiederošu personu un metot aizdomu ēnu uz Valsts prezidenta spriedumu neatkarību,” Ir.lv teic Kazāka.

Abi Latgales deputāti Juris Viļums un Gunārs Igaunis ir pārsteigti par Lemberga līdzdalību valdības koalīcijas veidošanas sarunās. Igaunis uzskata, ka “šāda ZZS rīcība, pieaicinot valdības veidošanas sarunās Lembergu, ir pļauka visai politiskajai sistēmai”. Viņš arī atgādina, ka “mēs šeit, Latvijā, un jo īpaši Latgalē, esam tik sliktā situācijā tikai tāpēc, ka tādas personas kā Aivars Lembergs savas personiskās intereses uzdod par visas valsts interesēm”.

Viļuma pārsteigums par Lemberga līdzdalību izpaudās secinājumā – “tas tikai parāda, ka Zaļo un zemnieku savienība ir cieši saistīta ar Aivaru Lembergu”.

Ir.lv neizdevās uzdod jautājumus trim RP Saeimas frakcijas deputātiem – Inesei Lībiņai-Egnerei, Initai Bišofai un Guntaram Bilsēnam.

 

Komentāri (56)

Baiba Eglâja 10.01.2014. 15.27

Svarīgs un nozīmīgs tas lembis, pat valdības veidošanas sarunas bez viņa nenotiek. Citu pils mēri, kas nav apsūdzēti, laikam nav tik svarīgi…

+14
-1
Atbildēt

0

Janka, Janic 10.01.2014. 15.29

atliek lembem pasniegt veel vienu trijzvaigžņu medaali par uzvaru paar Zatlera rikojumu N2 un tad pilna prograama , noņemt smago apsuudziibu nastu , veel noderees tautas veeleeta prezidenta amataa , kauna traips Latvijai

+15
-3
Atbildēt

1

    Ojārs > Janka, Janic 11.01.2014. 14.54

    Kāpēc viņš joprojām nav notiesāts, bet tiesas sēdes notiek aptuveni reizi pusgadā?

    0
    0
    Atbildēt

    0

lebronj2356 10.01.2014. 13.58

RP tās nojauca jau tad, kad vēlējās sadarboties ar SC

+18
-6
Atbildēt

7

    Evita > lebronj2356 10.01.2014. 20.08

    Inresanti kada atskiriba starp oligarhu Lembergu, un oligarhu Zaharjanu kura balles piedalas Zatlers, un vai sezot Jaunaja vilni kopa ar vel kaudzi oligarhu, tacu izskatas ka Reformu partijai ir labie ologarhi un sliktie oligarhi, pret vieniem ir sarkanas linijas, pret otriem nav, bet protams Lemberga piedalisanas sarunas nav nekads gods musu valstij, tacu tas ir pateicoties bernudarzam no NA.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Vineta > lebronj2356 10.01.2014. 15.17

    aivarsk

    Vajadzētu tomēr paaicināt šļesaku iestāties RiP…

    Galu galā visi nodevēji, kā iepriekš jau LC, TSP, DPsaimņieks, LPP un TP, savāksies kremļa zagļu un žuļiku, kā arī slepkavu un pedofīlu parķijas “JedRo” pārstāvētā, SC. Pavļuts, Kozlovskis, Āboltiņa un Dombrovskis kā “latvieši” tiks iekļauti SC vēlēšanu listes pašā augšgalā.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Vineta > lebronj2356 11.01.2014. 11.01

    dzeris49

    Zaharjanam nepieder vesela pilsēta, kurā viņš ir diktators, tam nav sava kabatas prese, kabatas žurnlisti

    Kad valdība mierīgi noskatās, kā Zaharjins izvazā LM aktīvus desmitiem miljonu vērtībā, bet pac Puķina favorīts, Zatļers, brauc pie tā,paēsties saslaukas no galda un vēl līdzi uz mājām paņemt, kad IRā katrs naidīgais raksts, kas nav par NA vai Bērziņu, ir veltīts Lembergam, bet par Solncevas brigāžu pārstāvošo krievu mērgli, banģjuganu Zaharjinu, gandrīz nekā?

    Spriežot pēc “miljonāru” saraksta, Lembergs nebūt nav pašā augšgalā, tur vietas aizņem UA tirgotāji, Vienotības saimnieki: Fiļš, Bernis, Suharenko un Esterkins, kā arī Zaharjins.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Evita > lebronj2356 11.01.2014. 09.52

    Nu par Zaharjan politisko ietekmi, var but tomer paprasiet Liepajniekiem, un vai bez jusu nosauktajam oligarhu pazimem butu iespejams sanemt tadu valsts galvojumu uznemumam, un katad akcionaru stridi, un kadas metodes tiek izmantotas to savstarpejos stridos.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > lebronj2356 10.01.2014. 14.06

    Tieši tā!

    Viņi taču visu savu ideoloģiju balsta uz vēlētāja uzmešanu!

    Vajadzētu tomēr paaicināt šļesaku iestāties RiP…

    +8
    -7
    Atbildēt

    0

    janis17 > lebronj2356 11.01.2014. 00.16

    Mūsdienu definīciju devis sociologs Roberts Mihelss (Robert Michels, 1876.-1936.) secinot, ka lielās sabiedrībās demokrātija vienkārši nav iespējama, jo neizbēgami pārtop oligarhijā, kur valsts pārvaldes augstākās amatpersonas tiek rekrutētas no profesionāliem “politiķu klaniem” no turīgākajiem sabiedrības slāņiem (vai, kā tas bija PSRS, kur valdošā nomenklatūra sāk veidot atsevišķu sociālo slāni).

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > lebronj2356 10.01.2014. 23.12

    Zaharjanam nepieder vesela pilsēta, kurā viņš ir diktators, tam nav sava kabatas prese, kabatas žurnlisti, kabatas tiesneši, kabatas partija, nav dzirdēts par krimināllietu pret Zaharjanu, ja tāda ir, nav dzirdēts, ka pēkšņi būtu miruši vai pazuduši vairāki liecinieki, kas kaut ko varētu liecināt par Zaharjanu.

    Oligarhs nav tas pats, kas bagāts cilvēks, tas ir bagāts cilvēks ar politsku ietekmi un ietekmi uz presi.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu