Premjers Bordāna demisiju neprasīs (papild.) • IR.lv

Premjers Bordāna demisiju neprasīs (papild.)

112
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Foto: Edijs Pālens, LETA

VL-TB/LNNK: Koalīcijas līgums vairs nav spēkā

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) pagaidām neprasīs tieslietu ministra Jāņa Bordāna demisiju, jo uzskata, ka ir svarīgi turpināt virzīt ministra pieteiktās reformas, par ko paredzēts vienoties koalīcijas darba grupā, ziņo LETA.

Ņemot vērā Ministru prezidenta lēmumu pagaidām neprasīt tieslietu ministra demisiju, Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK paziņo, ka koalīcijas līgums vairs nav spēkā. Nacionālās apvienības valde uzskata, ka premjera vilcināšanās ar lēmumu par Bordāna demisiju ir saistīta ar ietekmīgu uzturēšanās atļauju tirgotāju lobiju, informē NA preses sekretāre Laila Ozoliņa.

NA turpinās darbu valdībā, pārstāvot kultūras ministriju, kā arī uzskata, ka premjera partijai „Vienotība” jāuzņemas pilna atbildība par tālāko tieslietu ministra Jāņa Bordāna darbību. Tas nozīmē, ka ir mainījusies ministru amatu sadales proporcija, kāda tā bija noteikta līdz šim spēkā esošajā koalīcijas līgumā, par valdes lemto vēsta Ozoliņa.

Pēc tikšanās ar premjeru VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars sacīja, ka koalīcijas līgums patlaban nedarbojas. “Vai mēs nākotnē nonāksim pie jaunās situācijas, pie tā, ka šīs koalīcijas līgums darbosies – tas ir nākotnes jautājums,” norādīja Dzintars.

Dombrovskis pēc tikšanās ar NA savukārt sacīja, ka ir spēkā koalīcijas līgums, kas paredz, ka Tieslietu ministrija (TM) ir Nacionālās apvienības pārziņā. “Šo uzstādījumu esmu gatavs respektēt, bet tajā pašā laikā ir svarīgi redzēt to, kādā veidā tiek nodrošināta ministra pieteikto reformu virzība,” norādīja premjers.

Nolemts izveidot koalīcijas darba grupu, kurā Bordāns prezentēs reformu piedāvājumu, lai maksimāli ātrā laikā varētu lemt par šo izmaiņu virzību.

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzsvēra, ka VL-TB/LNNK interpretācija par šo sarunu ir citādāka. Politiķis teica, ka atbilstoši koalīcijas līgumam Nacionālā apvienība ir uzņēmusies atbildību par tieslietu un kultūras jomu. Patlaban valdības vadītājs nav gatavs nodrošināt šo pārstāvniecību, bet vien piedāvā par to diskutēt pēc laika.

VL-TB/LNNK premjera izvēli respektē, tomēr koalīcijas līgums un pamati, uz kuriem veidota šī valdība, pašlaik nav spēkā, uzsvēra Dzintars. Viņš sacīja, ka Nacionālā apvienība pārstāvniecību valdībā turpinās ar kultūras ministri.

Rosināt Saeimas balsojumu par neuzticības izteikšanu Bordānam Nacionālā apvienība neplāno.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns iepriekš sacīja, ka Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (Vienotība) ceturtdien ir iespēja izdarīt vēsturisko izšķiršanos, vai mēs turpinām tiesiskuma reformas, vai arī paliekam tajā pašā tvanā, kas ir diezgan ilgus gadus bijis šajā valstī.

“Domāju, ka Ministru prezidents ļoti labi saprot šo situāciju,” piebilda Bordāns, skaidrojot, ka tālākais ir premjera izvēle.

Ministrs joprojām neplāno iesniegt demisijas rakstu, jo nevar “vienkārši pamest visus iesāktos darbus”.

Pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes Dombrovskis atkārtoti uzsvēra, ka svarīgs jautājums ir Bordāna pieteikto reformu tālākā virzība. Ņemot vērā Nacionālās apvienības publiski pausto, ka tai nav iebildumu pret šīm reformām, nevajadzētu būt arī problēmām tās savlaicīgi virzīt uz priekšu, sacīja premjers.

Arī VL-TB/LNNK politiķis Imants Parādnieks pauda, ka Nacionālā apvienība “respektē premjera vēlmi par to runāt”. Politiķis arī uzsvēra, ka VL-TB/LNNK “ne tikai nav iebildumu, bet Nacionālā apvienība, kuras tieslietu ministrs līdz šim pildīja šos darbus, bija tā, kas rosināja tāda vai cita veida izmaiņas” tieslietu jomā.

VL-TB/LNNK 1.novembrī vērsās pie Ministru prezidenta, informējot par plāniem atbilstoši koalīcijas līgumam atsaukt tieslietu ministru Jāni Bordānu, jo partijas “Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (TB/LNNK) 1.novembra valdes sēdē tika pieņemts lēmums izslēgt Bordānu no partijas.

Nacionālajai apvienībai prasot atsaukt Bordānu, atbilstoši Ministru kabineta iekārtas likumam ministram pašam būtu jāpiekrīt atkāpties, valdības vadītājam būtu jāpieprasa viņa demisija vai arī Saeimā jārosina neuzticības balsojums ministram.

(papildināta ar NA valdes lēmumu)

Komentāri (112)

silvija_vitina 14.11.2013. 12.26

Ļoti apsveicama un pragmatiska Dombrovska rīcība! Tas vieš cerības, ka NA feodālā kundzība tieslietu rebēs varētu arī beigties.

NA man atgādina suni, kurš gribēja savam saimniekam parādīt zobus, bet dabūja ar rungu pa muguru un tagad saimniekam laiza roku cerībā, ka tiks piedots.

+28
-8
Atbildēt

3

    Dina > silvija_vitina 14.11.2013. 12.42

    Kurmītis >> traductrice
    Ir jau ar’ suns. Un vemjotības vēlmi to parādīt publikai … un pēc iespējas ilgāk, var saprast.
    Tik viena niansīte. Kurš idiotiem jenotiņiem ir teicis, ka tie vēlētāji, kuri atbirs no teletūbijiem vai reformistiem, aizies nākamajās vēlēšanās pie viņiem? Man liekas gluži citādi. No atbirējiem liela daļa atbirts uz visiem laikiem – un vienkārši pārstās politikā piedalīties. Vēl liela daļa mēģinās pielīmēties repšistiem vai DP-šiem, kuru cerības iekļūt Saeimā ir mikroskopiskas. Un. Daļa aizies pie tās pašas Saskaņas … Pie šiemcūkām no vemjotības aizies uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi cilvēciņi, jo viņu cūciskā daba ir redzama vairāk nekā klaji …Tā ka. Vemjotība šobrīd patiesībā bruģē Saskaņai ceļu uz valdību nākamajās vēlēšanās … ar ko viņus arī apsveicu … :)))

    +3
    -20
    Atbildēt

    0

    Ojārs > silvija_vitina 14.11.2013. 16.13

    NA man atgādina suni, kurš gribēja savam saimniekam parādīt zobus
    ——————————
    Vienotība pēc zaudējuma Rīgas Domes vēlēšanās ir pamatīgi sapsihojusies

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    aguslens > silvija_vitina 14.11.2013. 22.02

    Jā, jā, nacionālā apvienība uz feodālismu, bet vienotība uz saulaino tāli. Nepietrūkst gadījuma kādas komjauniešu sapulces pilnma komplektam?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

reksa 14.11.2013. 12.52

Var mācīties no savām kļūdām. Var mācīties no svešām kļūdām.

NA gribēja atsaukt savu ministru, izsaucot neizpratni pat daudzos savos atbalstītājos.

Dombrovskis ir atstājis Bordānu, radot iedzīvotājos cerību, ka reformas tiks turpinātas. (Vai tās tiks turpinātas, to varēsim redzēt.)

+22
-6
Atbildēt

5

    Vineta > reksa 14.11.2013. 13.53

    Bet
    Ja Dombrovskis ir apmierināts ar Bordāna darbu, tad viņam ir pilnas tiesības Bordānu paturēt amatā

    Vai valdība, tā ir mazā apaļā bankrotējušā pamuļķa privātfirma? Es biju domājis, ka viņš pac ir Latvijas pilsoņu algots darbinieks un tam vienmēr derētu atcerēties Kenediju sāgu.

    +3
    -17
    Atbildēt

    0

    janis17 > reksa 14.11.2013. 21.19

    DD1, uz ko tu savu muļķību novelsi?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    aguslens > reksa 14.11.2013. 22.04

    Iedzīvotājos radot cerību … smiekli nāk, tieši kādi fakti apstiprina, ka iedzīvotājus interesē tieši kāds ancukiņš sēž tieslietu ministra krēslā?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    peerku > reksa 14.11.2013. 14.17

    > Bet

    Vienkārši NA meklē, uz ko novelt vainu par savu muļķību.

    +16
    -5
    Atbildēt

    0

    austrisv > reksa 14.11.2013. 13.22

    Es arī nesaprotu, kāpēc NA tā trako, jo var taču virzīt Bordāna atsaukšanu saeimā ar uzticības balsojumu, ja reiz Ministru prezidents domā savādāk. Tas taču viss ierakstīts likumos.
    Ja Dombrovskis ir apmierināts ar Bordāna darbu, tad viņam ir pilnas tiesības Bordānu paturēt amatā, ja NA tas nepatīk, lai rīkojas kā rakstīts likumos un veic uzticības balsojumu. Na ir pašiem jāatbild par savu rīcību sakarā ar Tieslietu ministra nomaiņu , nevis Bordāns jānovāc ar Dombrovska rokām.
    Es tā domāju šajā jautājumā par Bordānu.

    +22
    -5
    Atbildēt

    0

buchamona 14.11.2013. 12.54

….VL-TB/LNNK premjera izvēli respektē, tomēr koalīcijas līgums un pamati, uz kuriem veidota šī valdība, pašlaik nav spēkā, uzsvēra Dzintars..+++ Pēc pastrādātas pašu muļķības diez vai šādi vajadzētu sprēgāt :) NA, neveiksmīgi atsaucot Bordānu, izdarīja sev ” lača pakalpojumu” un, ja pēc šī soļa apvienība vēl sāks pierādīt, ka koalīcijas līgums uz viņiem neattiecas, mēģinās parādīt savu pašcieņu, tas būs vēl viens solis purvā iekšā.

NA šobrīd ir viens svarīgs uzdevums – tā kā Bērziņš ir atmetis migrācijas likumu atpakaļ, tad ir jānotur tas, lai šis likums tiktu labots par UA kvotām panāktās vienošanās rāmjos. Droši vien arī kultūrā ir ko darīt utt…

NA politiķiem ir jāmāk distancēties no kaut kādām savstarpējām domstarpībām, kuras tuvplānā šiem ļaudīm sāk izskatīties kā Latvijas mēroga katastrofa:) Bet patiesībā NA un DP uc šāda satura ķildas , ir pašu iztēlē radītas problēmas ar praktisko vērtību – nulle

+19
-3
Atbildēt

2

    austrisv > buchamona 14.11.2013. 13.27

    Piekrītu, jo visas lietas ir jākārto civilizēti un apdomīgi, lai nesakasītos pa īstam, kad atpakaļceļa vairs nav uz sadarbību. Uzturēšanās atļauja sir svarīgi kārtojams jautājums, pat ļoti ļoti svarīgs jautājums, lai noteikti būtu kvotas atļauju izsniegšanai. nedrīkst būt neapdomīga rīcība Bordāna jautājumā, jo manuprāt, tas , ja tas ir patiesais iemesls Bordāna atsaukšanai- partijas piederība, tad tas nav pats svarīgākais un stratēģiskākais jautājums, kas jārisina īstam nacionāli domājošam politiķim. Ja vien tas ir patiesais iemesls….

    +14
    -3
    Atbildēt

    0

    reksa > buchamona 14.11.2013. 13.13

    Nu jā.

    Var šķirties civīlizēti: esam strādājuši kopā, tagad šķiŗamies, bet nākotnē, varbūt pārstāvēdami dažādas partijas, tomēr turpināsim sadarboties, jo mums ir līdzīgi uzskati.

    Ja NA teiktu: “Bordāns diemžēl pamet mūsu partiju, bet viņš ir labs ministrs, tāpēc viņam ir jāturpina strādāt ministra amatā”, tad tas tikai celtu NA prestižu.

    Galu galā, varēja publiski paziņot, ka ja Bordāns būs kļuvis par jaunveidojamās partijas biedru, viņam būs jāatstāj ministra amats. Un ja pēc dažiem mēnešiem Bordāns tiešām būtu kļuvis par citas partijas biedru, tad viņa atsaukšana no ministra amata neizraisītu neizpratni sabiedrībā.

    +16
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu