Vēlēšanu aprēķini • IR.lv

Vēlēšanu aprēķini

1
Aivars Ozoliņš

Eiroparlamenta vēlēšanās svarīgākas par programmām atkal būs lokomotīves

Otrdien izlozēti Eiropas Parlamenta vēlēšanām reģistrēto kandidātu sarakstu numuri. Tūlīt pieredzēsim vēlēšanu kampaņas numeroloģisko posmu, kad politiķi skaidros, ko nozīmējot viņiem tikušais numurs un kāpēc tieši tas esot vislabākais. Un gandrīz vai katrs stāstīs, ka iegūšot vismaz vienu vai divas vietas, jo tieši viņš pratīšot vislabāk pārstāvēt Latvijas vai, ja saukt valsti vārdā šķiet neērti, «savu vēlētāju» intereses Briselē un Strasbūrā.

Latvijai nākamajā EP būs deviņas vietas. Par tām sacentīsies 272 kandidāti no 16 sarakstiem. Tātad aritmētika ir vienkārša — nevienu mandātu neiegūs vismaz septiņi, bet, ja pierēķinām klāt politiku, tad no astoņiem līdz desmit sarakstiem.

Ja saraksta numurs būtu kritērijs balsošanai, tad visgrūtākā izvēle būtu kremlinu atbalstītājiem — pirmais numurs ir Nila Ušakova Saskaņai, bet pēdējais, sešpadsmitais, iekritis Alekseja Rosļikova Stabilitātei!.

Turklāt starp abiem galiem ir vēl vairākas savējo brigādes — gan Saskaņas vēlētāju lielākais pārņēmējs Ainārs Šlesers ar Donalda Trampa iedvesmoto partijas nosaukumu, ka Latvija viņam pirmajā vietā, laikam tāpēc dēls sarakstā tikai trešajā, gan pilnīgi Suverēnā vara ar «nacionālistu» partneri cīņā par «ģimenes vērtībām» Jūliju Stepaņenko priekšgalā, gan kaut kāds Tautas varas spēks ar drošības dienestu vēroto Valentīnu Jeremejevu spicē, gan, protams, «mūsu Taņas» Latvijas Krievu savienība, kurai neviena banka nebija ar mieru atvērt kontu, tāpēc sarakstu nācās pārsaukt par kāda «Centra» partiju, kurā pirmais numurs ir deputātes Ždanokas palīdzei. Un vēl ir arī dažādu marginālu atbiru Apvienība Jaunlatvieši. (Nejaukt ar tiem «jaunlatviešiem», kuri solīja pārcelt Latviju uz salu Klusajā okeānā! Šajos ir bijusī Rosļikova partijas Glorija Grevcova un arī KaKas (Katram un katrai) Aldis Gobzems.)

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu