Sīrijā pārbaudīs aizdomas par septiņiem ķīmisko ieroču uzbrukumiem • IR.lv

Sīrijā pārbaudīs aizdomas par septiņiem ķīmisko ieroču uzbrukumiem

29
Sīrijas pilsētas Deir Ezzor iedzīvotāji staigā pa sabombardētu ielu. Foto: AFP/LETA

ANO eksperti ziņojumu sola sagatavot līdz oktobra beigām

ANO eksperti Sīrijā apmeklēs septiņas vietas, kur saskaņā ar saņemto informāciju, iespējams, notikuši ķīmisko ieroču uzbrukumi, piektdien pavēstīja ANO.

Organizācijas ekspertu mērķis ir “līdz oktobra beigām” sagatavot visaptverošu ziņojumu, kas būtu “balstīts uz vairākām apsūdzībām (..), no kurām septiņas tiks izmeklētas,” teikts izplatītajā paziņojumā.

Jau vēstīts, ka ANO inspektoru vienības vadība uzticēta zviedru profesoram Okem Selstremam. Selstrema komanda jau Drošības padomē iesniegusi ziņojumu, norādot, ka Sīrijā tikuši izmantoti aizliegtie ķīmiskie ieroči. Inspektori guvuši pierādījumus, ka 21.augustā Damaskas pievārtē uzbrukumā izmantots zarīns, vēsta LETA/AFP.

Taču Selstrems uzsver, ka Drošības padomē iesniegtais ziņojums ir tikai pagaidu dokuments, un inspektori plāno izskatīt arī citas apsūdzības. “ANO ģenerālsekretāram iesniegtas arī citas apsūdzības, kas datējamas ar martu un vērstas pret abām” konfliktā iesaistītajām pusēm, šomēnes skaidroja ANO ķīmisko ieroču inspektoru komandas vadītājs.

Līdz oktobra beigām Selstrems cer sagatavot galīgo ziņojumu par izskanējušajām apsūdzībām attiecībā uz ķīmisko ieroču izmantošanu.

ANO Drošības padomē šomēnes iesniegtajā ANO ekspertu ziņojumā norādīts, ka ir gūti “skaidri un pārliecinoši” pierādījumi, ka 21.augusta uzbrukumā izmantota zarīna gāze, kā arī norādīts, ka ķīmiskie ieroči Sīrijas pilsoņkarā pielietoti relatīvi lielā apmērā.

ANO ziņojumā nav teikts, kura puse izmantojusi ķīmiskos ieročus, bet ASV, Lielbritānija un Francija jau paziņojušas, ka ANO ekspertu ziņojums apstiprinot, ka 21.augusta uzbrukumā vainojams Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms. Oficiālā Damaska šādu interpretāciju noraida.

 

Komentāri (29)

Vineta 28.09.2013. 10.46

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu