Lietuvas prezidente ANO brīdina par Krievijas spiedienu • IR.lv

Lietuvas prezidente ANO brīdina par Krievijas spiedienu

16
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite runā ANO. Foto: AFP/LETA

Grībauskaite pievērš uzmanību Austrumu partnerības valstu likstām

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite pasaules valstu vadītājus ceturtdien no ANO Ģenerālās asamblejas augstās tribīnes aicināja pievērst uzmanību tam, ka Krievija izdara masīvu spiedienu uz Austrumu partnerības valstīm, kas cenšas tuvināties Eiropas Savienībai, nevis Krievijai, informē portāls „Delfi.lt”.

“Pēc diviem mēnešiem Viļņā vairākas Austrumeiropas valstis plāno apstiprināt savu apņēmību pabeigt sāpīgas, taču nepieciešamas reformas, kas nepieciešamas ekonomikas izaugsmei, politiskai stabilitātei un sabiedrības labklājībai,” teica Grībauskaite ANO Ģenerālās asamblejas 68.sesijā.

Viņa norādīja, ka šīs valstis vairāku gadu garumā ar grūtībām panākušas iekšējas vienošanās par reformām un to virzienu. „Šīm valstīm nebija viegli noteikt savu attīstības virzienu. Tās saskārās ar tirdzniecības ierobežojumiem, preču aizliegumiem, energoresursu cenu manipulācijām, spiedienu un atklātu pazemojumu informatīvajā telpā,” teica Lietuvas valsts vadītāja.

Grībauskaite, nenosaucot Krieviju vārdā, atzīmēja, ka „vēl joprojām parādās tādi, kas, izmantojot ekonomisko, enerģētisko un kiberspiedienu, sniedzot izkropļotu informāciju vai draudot, vēlas uzspiest vienu vai otru attīstības ceļu”.

Prezidente teica, ka ar šādu spiedienu saskārusies arī Lietuva, kas patlaban ir Eiropas Savienības vadošā valsts.

“Ir ļoti grūti izdarīt izvēli, ja par savu brīvo izvēli pretī saņem nevis atbalstu un padomus, bet gan draudus celt gāzes cenu vai apturēt tirdzniecību,” teica Grībauskaite. „Saņemot šādu spiedienu, ir grūti pildīt dažas reformas, kas sabiedrībai dotu tiesības piedalīties savas valsts veidošanā.”

Novembrī Lietuvas galvaspilsētā Viļņā Austrumu partnerības valstu samitā iecerēts parakstīt vienošanos un līgumu par brīvās tirdzniecības līgumu starp Ukrainu un ES, kā arī parafēt līdzīgas vienošanās ar Gruziju un Moldovu.

Ukraina, Moldova un Armēnija pēdējo mēnešu laikā vēstījušas, ka Krievija uz šīm valstīm izdara spiedienu. Septembrī Krievija nemotivēti pastiprināja robežkontroli arī pret Lietuvas autopārvadātājiem.

 

Komentāri (16)

janis17 27.09.2013. 09.21

Vai šoreiz arī krievijas delegācija pameta zāli???
Kā savā runā reģiona lielākajām problēmām – krievijas jautājumam pieskārās mūsu prezidents savā runā???

+15
-1
Atbildēt

1

    Andis > janis17 27.09.2013. 09.49

    Viņš teica: “Pa muti laikam sen neesat dabūjuši, ko?”

    …Ā, nē, tas laikam bija citā reizē.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

ligakalnina 27.09.2013. 10.26

Žēl tikai, ka tikai mazajām Gruzijai un Lietuvai pietiek drosmes un pašcieņas vienkārši objektīvi noraksturot situāciju ar Krieviju, bez kādas rusofobijas, utt., visas citas ES valstis, ekonomiski daudz spēcīgākas, laipo, ja ne pielien Krievijai, nesaprotot, ka tāda politika tikai pasliktina situāciju gan Krievijā, gan Eiropā, gan pasaulē.
Saprotams, it kā realpolitik, bet, vai stratēģiski pareizāka realpolitik nebūtu saukt lietas īstajos vārdos, par nožēlu, patreizējie Eiropas līderi, izskatās, to nesaprot.
No otras puses, ja jau Krievijas tautas vairākumu apmierina šī te KGB atraugu nodibinātais kleptokratiskais režīms, varbūt, tiešām, nu lai viņi dzīvo, kā grib?
Kaut, attieksmi, tomēr, jau nu izteikt vajadzētu.

+14
0
Atbildēt

4

    ievuliitis > ligakalnina 27.09.2013. 12.18

    Tā jau varētu būt, kā tu raksti, bet man bija priekšstats, ka ANO asamblejās ir jārunā katras valsts vadītājam, un tad jau varētu mēs visi kopīgiem spēkiem to domu viņam salikt loģiskā secībā.
    Tas viss protams ir no fantāziju un sapņu pasaules.
    Es pēdējā laikā loti neregulāri apmeklēju portālus, bet kaut kā man šķiet, ka šinī sesijā viņš jau ir uzstājies un tieši – lai nejustu kaunu – neesmu to viņa runu un pat runas atreferējumu lasījusi.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    janazakovica > ligakalnina 27.09.2013. 15.05

    musu prezis ir tik noguris tik noguris…jo smagi stradajis..piem.20 min.laikaa parakstot kredita izsniegsanas ligumu uni bankas vardaa prieks nozagtajiem latvenergo 3 milj.ls..un nauda gaja caur nila usakova tevam piederosu banku..to jau visi sen aizmirsusi..

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ligakalnina 27.09.2013. 11.26

    Uzraksti “mūsu” prezidentam. Šķiet viņš prot lasīt.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 27.09.2013. 11.36

    Tu esi pārliecināta, ka jau nav aizmirsis arī to?
    Un pat, ja nav aizmirsis, jo mazāk viņš runā, jo Latvijas valstij labāk, labāk jau, lai audzē puķes savās par nozagto ES naudu uzceltajā privātmājā, un tur muti ciet, par mutes turēšanu viņam pat varētu piemaksāt, lai nedara kaunu Latvijai.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

FaLcoN 27.09.2013. 10.46

Nezin kam būtu jānotiek lai Bērziņš kautvai izteiktu atbalstu Grībauskaites paustajam savā ANO uzrunā ? Jācer, ka Lembi vismaz viņš nesumināja no tribīnes…

+8
-1
Atbildēt

3

    Inese > FaLcoN 27.09.2013. 11.24

    Uz Latviju takšu nekas “nespiež” ;) Un atbalstīt leišus, kuri demontē sliežu ceļus, tikai lai nepieļautu kaimiņvalsts transzīta attīstību, var tikai klīniski idioti.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    Inese > FaLcoN 27.09.2013. 12.59

    Tu laikam esi naivs pastalnieks, kurš tic kaut kādai mistiskai “Baltijas vienotībai”? ;)

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    FaLcoN > FaLcoN 27.09.2013. 11.55

    Ja šādās situācijās sākam atcerēties sliežu ceļus utml. lietas, Putins tik berzē rokas – viss iet pēc plāna !

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu