Dombrovskis paraksta rīkojumu par kultūras ministres atlaišanu (papild.) • IR.lv

Dombrovskis paraksta rīkojumu par kultūras ministres atlaišanu (papild.)

131
Saeimas deputāts Gaidis Bērziņš (no kreisās), kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende un Nacionālās apvienības ģenerālsekretārs Aigars Lūsis preses konferencē pēc kultūras ministres demisijas pieprasījuma. Foto: Evija Trifanova, LETA

Nacionālā apvienība darbu valdībā turpinās – gaidīs 2014.gada budžeta apstiprināšanu

Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) pirmdien no rīta ir parakstījis rīkojumu par kultūras ministres Žanetas Jaunzemes – Grendes atbrīvošanu no amata, apliecina valdības vadītāja preses sekretārs Mārtiņš Panke.

“Saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likuma 20.panta ceturto daļu atbrīvoju Žanetu Jaunzemi-Grendi no kultūras ministra amata 2013.gada 16.septembrī,” liecina premjera ar elektronisko parakstu parakstītais rīkojums.

Premjers arī noteicis, ka ar 17.septembri kultūras ministra amata pienākumus pilda tieslietu ministrs Jānis Bordāns (NA).

Nacionālā apvienība par iespēju turpināt darbu valdībā lems, kad būs skaidrība par 2014.gada budžetu. Tā pirmdien vakarā sacīja apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

“Skatīsimies kompleksi, vai izdosies panākt papildu finansējumu dzimstības veicināšanas pasākumiem, vai izdosies saglābāt kultūras nozarei izcīnīto finansējumu un vai izdosies atcelt uzturēšanās atļauju tirdzniecību par nekustamajiem īpašumiem – [tas] būs izšķirīgi, vai Nacionālā apvienība turpinās atbalstīt šo valdību,” akcentēja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs.

“Ja šīs lietas netiek ņemtas vērā, mēs nesaskatām iespējas atbalstīt turpmāk šādas valdības pastāvēšanu,” teica Dzintars. Viņš aģentūrai LETA skaidroja, ka Nacionālā apvienība patlaban turpinās cīnīties par budžeta prioritāšu īstenošanu.

Taujāts, vai tas nozīmē, ka apvienība turpina strādāt valdībā vismaz līdz 1.oktobrim, kad nākamā gada budžeta projekts jāiesniedz Saeimā, vai, piemēram, līdz balsojumam parlamentā par 2014.gada budžetu, Dzintars atbildēja, ka konkrētu termiņu definēt nevēlās. Proti, apvienība par šo jautājumu nelems līdz brīdim, kad būs skaidrība par tās prioritāšu īstenošanu nākamā gada budžetā.

Tas, pēc LTV raidījuma “Panorāma” ziņotā, nozīmē, ka NA pagaidām neizvirzīs jaunu kultūras ministra amata kandidātu. 

Dzintars pirmdien Latvijas Radio sacīja, ka Ministru prezidenta Valda Dombrovska (Vienotība) argumenti kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) demisijas pieprasīšanai Nacionālo apvienību nav pārliecinājuši.

Eiroparlamentārietis un Nacionālās apvienības (NA) biedrs Roberts Zīle LNT rīta raidījumā „900 sekundes” teica, ka NA neizslēdz iespēju pamest valdību. Zīle domā, ka jaunu ministra amata kandidātu, visticamāk, līdz budžeta pieņemšanai apvienība nevirzīs, un norāda – pašreizējai valdībai jau esot visai nevēlama prakse, kad demisionējis ministrs turpina mēnešiem ilgi strādāt. Tā Zīle norādīja uz Reformu partiju pārstāvošo vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu, kurš no amata aizies tikai 2.decembrī.

Nacionālā apvienība brīvdienās vēl konsultējusies ar premjeru, lai precizētu viņa neapmierinātības iemeslus ar kultūras ministres darbu, taču neko vairāk par nesaskaņām ar nozari Dombrovskis neminot. Dzintars sacīja, ka šāds arguments NA nepārliecina, jo šādus pārmetumus var teikt par jebkuras nozares ministru, vēsta LETA.

Premjers piektdien pieprasīja kultūras ministres Jaunzemes-Grendes demisiju. Šādu lēmumu viņš pieņēma divas dienas pēc tam, kad kultūras ministre bija atbrīvojusi no amata Latvijas Nacionālās operas direktoru Žagaru uzticības zaudēšanas dēļ. Dombrovskis aicinājis NA izvirzīt jaunu kultūras ministra amata kandidātu. Premjers arī aicina NA uz konstruktīvu darbu valdībā.

Vai ceļa gatavošana mazākumvaldībai?

Svētdienas vakarā LTV raidījums „de facto” vēstīja, ka viens no scenārijiem, kuru patlaban neformāli apspriežot daļa politiķu, esot Dombrovska mazākumvaldības gatavošana un NA politiķu nomaiņa ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) balsīm Saeimā, ja neizdosies vienoties par budžeta pieņemšanu.

Raidījumam par to liek domāt gan ZZS līderis Augusts Brigmanis, kurš apliecinājis – “priekšlaicīgi par to runāt. Esam šīs tēmas pārrunājuši, bet tur nekā konkrēta nav”.

Šāda scenārija ticamību apliecinot arī Reformu partijas vadītāja Edmunda Demitera steiga, ar kādu viņš pagājušajā nedēļā paziņojis – ar ZZS vairs neesot ne zaļu, ne sarkanu līniju. Kolēģa izteikumus notušē partijas dibinātājs Valdis Zatlers, norādot, ka Demiters ir nepareizi saprasts. Zatlers “de facto” saka, ka “gribētu redzēt to cilvēku, kurš tagad pirms eiro ieviešanas un budžeta pieņemšanas uzdrošināsies gāzt valdību”. Tāpēc ir ticams, ka pēc trim mēnešiem gaidāmā pāreja uz eiro un ar to saistītās grūtības atvēsina politiķu vēlmi gāzt valdību.

Vēl šovasar Saeimas kuluāros izskanēja, ka NA Jaunzemi-Grendi no ministres amata varētu atsaukt uzreiz pēc Dziesmu svētkiem. Tomēr svētki tika noorganizēti lieliski un runas par ministres nomaiņu norima.

Atšķirībā no citām reizēm, kad ministri pieņem lēmumu atkāpties pašu partijā, par Jaunzemes-Grendes nomaiņu tika izlemts “Vienotības” valdē. Brigmanis to „de facto” nosauc par nebijušu precedentu, kas NA parāda, ka viņi var “sēdēt mierīgi”, jo viņi tāpat neko noteikt nevar.

Lēmums “Vienotības” valdē par Jaunzemes-Grendes atlaišanu ticis pieņemts vienbalsīgi. Toties Andrejam Žagaram, kura atlaišana pielika punktu ministres karjerai, jau esot nolūkota politiskā aizmugure – viņš tiek minēts kā topošās Eināra Repšes partijas kultūras ministra amata kandidāts, vēsta LTV raidījums.

(papildināta ar Nacionālās apvienības lēmumu)

Komentāri (131)

austrisv 16.09.2013. 09.13

Nu, nu, ka tik nepārsteidzas,jo lepnie, kuri parasti uzgriež valdībai muguru un aizcērt durvis, parasti tiek sodīti vēlēšanās.
Ir jāatrod kompromiss šajā “Žagara lietā”, jo Žagars tikai priecāsies, ja kāds cietīs viņa dēļ. Par velti jau tā necentās ar publiskām uzstāšanās reizēm.

+21
-8
Atbildēt

3

    piziks > austrisv 16.09.2013. 10.39

    Aivarsk!

    Nevajag (NA) atteikties, — vajag Vienotības stilā: pasolīt (atteikties)! :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > austrisv 16.09.2013. 10.14

    Pareizi, Bet, Mūsu valstī lokanākas muguras ir taisnākais ceļš uz virsotnēm.

    Kompromiss?????
    atteikties no UA likvidēšanas par labu VD ģimenes biznesam???

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    dro > austrisv 16.09.2013. 09.24

    Bet.+1

    +10
    -7
    Atbildēt

    0

dro 16.09.2013. 08.52

Lūk, kas notiek, kad aizskar ģēniju ar nepabeigtiem aktieru kursiem:)

+21
-14
Atbildēt

6

    ligakalnina > dro 16.09.2013. 09.18

    Tu par Grendi, nezināju, ka viņa arī aktieru kursos ir gājusi.

    +10
    -12
    Atbildēt

    0

    reksa > dro 17.09.2013. 10.12

    Cik saprotu, tas ir pirmais ministrs, ko Dombrovskis ir atlaidis X gadu laikā.
    Iemeslam ir jābūt nopietnam :)
    Muļķību un neatbilstību var pārmest katriem diviem ministriem no trijiem :)
    Neviens muļķis līdz šim vēl netika atlaists…

    Par Dombrovska dīvainu rīcību man smiekli nāk gluži kā Gregam par “nutellu”:

    http://www.youtube.com/watch?v=Cvue2vZlUqw

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > dro 17.09.2013. 09.48

    Izskaidro ar Grendes muļķību un neatbilstību amatam.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    reksa > dro 16.09.2013. 21.29

    Jā, tas ir smieklīgi – Žagara dēļ atlaiž ministri.
    Kādreiz nekādi nespēja Sončiku atlaist. Lūk, vēl viens neatlaižamais :)))
    Vai viņš šantažē Dombrovski? :)))
    Citādi grūti izskaidrot Dombrovska rīcību :)

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > dro 16.09.2013. 13.00

    ….lno….Tev ir apbrīnojama zināšanu bagāža!… :)
    ….atļaušos to papildināt –

    Andrejs Žagars ir latviešu aktieris, režisors un uzņēmējs. Latvijas Nacionālās operas direktors no 1996. gada.

    Dzimis 1958. gadā Krievijā, Černogorskā izsūtīto ģimenē. Pēc atgriešanās Latvijā ģimene dzīvojusi Cēsīs. 1982. gadā beidzis Dailes teātra 7. studiju un Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultāti dramatiskā un kino aktiera specialitātē. Tajā pat gadā Žagars sāka strādāt Dailes teātrī, kur darbojās līdz pat 1994. gadam. Filmējies vairākās(18) Rīgas Kinostudijas un Krievijas spēlfilmās.

    1996. gadā Žagars tika iecelts par Latvijas Nacionālās operas direktoru. Kā operas režisors debitējis 2002. gadā.

    +10
    -7
    Atbildēt

    0

    dro > dro 16.09.2013. 09.21

    dzeris49. Nē, es par Žagaru. Grende ir fizkultūriete:)

    +12
    -7
    Atbildēt

    0

Anda 16.09.2013. 08.57

“pieļauj apspriest iespēju”

Pamatīgas ziņas.

+12
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu