Kerijs: Uzbrukumā pie Damaskas izmantota zarīna gāze • IR.lv

Kerijs: Uzbrukumā pie Damaskas izmantota zarīna gāze

37
Par uzbrukumu Sīrijai arī ASV ir dažādi viedokļi. Demonstrācija Losandželosā. Foto: AFP/LETA

Asads: Sīrija ir spējīga atvairīt jebkādu uzbrukumu

ASV rīcībā ir pierādījumi, ka 21.augusta uzbrukumā Damaskas austrumu piepilsētās izmantota zarīna gāze, svētdien paziņoja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs. ASV nogādātie upuru matu un asins paraugi to pierādot, vēsta LETA/AFP.

“Pēdējās 24 stundās mēs esam panākuši ļoti svarīgu notikumu attīstību. Mēs esam noskaidrojuši, ka ASV piegādātie matu un asins paraugi, ko upuriem Damaskas austrumos noņēma pirmo palīdzību sniegušie mediķi un kas tagad ir pārbaudīti ASV, uzrāda zarīna pēdas,” uzrunā NBC un CNN telekanālos paziņoja Kerijs.

ASV prezidents Baraks Obama aktīvi cenšas panākt skeptiski noskaņoto likumdevēju atbalstu militāram uzbrukumam Sīrijai, svētdien atklāja kāda vārdā neminēta amatpersona. Obama, ASV viceprezidents Džo Baidens un Obamas administrācijas vadītājs telefonsarunās ar Pārstāvju palātas un Senāta likumdevējiem aktīvi lobē uzbrukumu Sīrijai, skaidroja augsta ranga Baltā nama amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. Turklāt Kongresa politiķiem svētdienas pēcpusdienā tika rīkota slepena sanāksme par situāciju Sīrijā, un šajā sanāksmē piedalījās ap 70 likumdevēju.

Pirmdien Obama Baltajā namā tiksies ar ietekmīgo republikāņu likumdevēju Džonu Makeinu, kurš svētdien atzina, ka vēl nav pārliecināts, vai atbalstīs militāru uzbrukumu Sīrijai. Savukārt otrdien Obama pirms došanās uz Stokholmu tiksies ar augsta ranga republikāņu un demokrātu politiķiem, kuri pārstāv komitejas, kas atbildīgas par nacionālās drošības jautājumiem.

Tikmēr Romas katoļu pāvests Francisks svētdien aicināja pasauli apvienoties gavēnī un lūgšanās par Sīriju, norādot, ka ikvienu par ķīmisko ieroču lietošanu tiesās “Dievs un vēsture”. “Lai ikviena sirdi sasniedz sauciens pēc miera, lai visi noliktu ieročus,” uzrunā tūkstošiem svētceļotāju svētdien Vatikānā sacīja pāvests.

Lūgšanu dienu ievadīs piecas stundas ilgs aizlūgums Svētā Pētera laukumā, aicinot starptautisko sabiedrību spert visus centienus par mieru. Pāvesta aicinājums izskanējis laikā, kad ASV un Francija gatavojas iespējamiem uzlidojumiem un raķešu triecieniem pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu saistībā ar ķīmisko ieroču pielietošanu.

“Mani šajās dienās dziļi sāpinājis Sīrijā notiekošais un mani satrauc tālāku dramatisku notikumu iespējamība,” sacīja pāvests. “Es īpaši nosodu ķīmisko ieroču pielietošanu. Pēdējās dienās redzētie attēli man dziļi iespiedušies prātā un sirdī. Mūsu rīcību tiesās Dievs un vēsture un neviens no tā neizbēgs,” sacīja pāvests. “Ieroči un vardarbība nenoved pie miera, karš noved pie lielāka kara,” uzsvēra Romas katoļu garīgais līderis.

ASV valsts sekretārs Kerijs uzsvēris, ka “ar katru dienu pierādījumi [par zarīna lietošanu] kļūst aizvien vairāk. Mēs zinām, ka [Asada] režīms deva rīkojumu veikt uzbrukumu. Mēs zinām, ka viņi tam gatavojās. Mēs zinām, no kurienes tika palaistas raķetes. Mēs zinām, kur tās piezemējās”.

“Mēs zinām, kādu postījumu tās nodarīja. Šausminošās ainas bija redzamas visur sociālajos medijos, un mums ir arī pierādījumi no citiem avotiem, un mēs zinām, ka režīms pēc tam mēģināja apslēpt pēdas,” sacīja ASV ārlietu ministrs.

Kerijs arī pauda pārliecību, ka ASV Kongress apstiprinās Obamas iesniegto likumprojektu par militāru uzbrukumu Sīrijai.

Asads: Sīrija var atvairīt jebkādu uzbrukumu

Tikmēr Sīrijas prezidents Bašars al Asads paziņojis, ka Sīrija ir spējīga atvairīt jebkādu uzbrukumu. “Sīrija ir spējīga stāties pretī jebkādai ārējai agresijai, tāpat kā tā ik dienu stājas pretī iekšējai agresijai teroristu grupējumu un to atbalstītāju veidolā,” teikts Asada izplatītajā paziņojumā.

Savos pirmajos komentāros kopš ASV prezidenta Baraka Obamas negaidītā lēmuma atlikt uzbrukumu Sīrijai līdz Kongresa apstiprinājumam, Asads paziņoja, ka Sīrija turpina gūt “uzvaru pēc uzvaras”.

Kā iepriekš žurnālistiem paziņoja Sīrijas ārlietu ministrs Faizals Mukdads, Obamas lēmums liecinot, ka ASV prezidents “vilcinās, ir vīlies un apjucis”, vienlaikus aicinot ASV Kongresu “izrādīt gudrību” un neapstiprināt militāru uzbrukumu Sīrijai.

Zarīns ir nervu aģents, kas bloķē nervu impulsu pārvadi, tādējādi pārtraucot muskuļu kontrakcijas. Saindējoties ar zarīnu, upuri iet bojā nosmokot, jo pārstāj darboties elpošanas muskulatūra. Saskaņā ar 1993.gadā parakstīto Ķīmisko ieroču konvenciju, zarīna ražošana un uzkrāšana ir aizliegta. Sīrija konvencijai nav pievienojusies.

ASV izlūkdienests piektdien izplatīja paziņojumu, norādot, ka Sīrijas valdība “ar ļoti augstu ticamības pakāpi” vainota par uzbrukumu ar ķīmiskajiem ieročiem. Ziņojumā teikts, ka 21.augusta uzbrukumā Damaskas pievārtē nogalināti 1429 cilvēki, tai skaitā 426 bērni. ASV izlūkdienesti situāciju izvērtējuši, izskatot izlūkinformāciju no daudziem avotiem.

Pēdējo dienu laikā arvien skaļāk izskan ASV un dažu to sabiedroto draudi uzsākt militāru uzbrukumu Sīrijai. Rietumvalstu retorika kļuvusi asāka pēc 21.augusta notikumiem Damaskas pievārtē, kur atbilstoši nemiernieku versijai valdības karaspēka uzbrukumā pielietoti ķīmiskie ieroči.

Sīrijas valdība šīs apsūdzības noraida un ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz nemierniekus, kas šādi cenšoties diskreditēt valdību.

ANO izmeklētāji iepriekš atzina, ka ir nopietns pamats domāt, ka šādus ieročus izmantojušas abas Sīrijas konfliktā iesaistītās puses – gan Sīrijas prezidenta Asada spēki, gan nemiernieki.

ANO eksperti veikuši pārbaudes arī 21.augusta uzbrukuma vietā, taču ANO slēdziens par uzbrukuma apstākļiem gaidāms trīs nedēļu laikā.

 

Komentāri (37)

Eleonora Maisaka 02.09.2013. 12.08

dzeris49
Jebkurā gadījumā un jebkurš diktators labāks par alkaidas fanātiķiem, ko Rietumi atbalstīja

Zosis dzen?
Al-Qaeda kopš 1998. gada, kad par FSB priekšņieku tika Puķins, ir Krievijas НКВД-РПЦ algota un koordināta struktūrvienība.
Al-Qaedas funkcijās nav varas pārņemšana. Tā domāta tikai civiliedzīvotāju spridzināšanai, kā to redzējām Ņujorkā, Madridē, Londonā, Irākā un Afganistānā. Kritīs krievu draudziņš, plānprātiņš ar žirafes kaklu, Asads un al-Qaedas pozīcijas visā reģionā būtiski vājināsies.

+1
-1
Atbildēt

0

Zane_Veitnere 02.09.2013. 12.04

Es uzturu “Sizandras jautājumu” – Kāpēc Obamiešu banda drīkst to, ko nedrīkst NEVIENS, NEKAD un NEKUR?! Allah Hay!

0
0
Atbildēt

0

ligakalnina 02.09.2013. 11.21

Jebkurā gadījumā un jebkurš diktators labāks par alkaidas fanātiķiem, ko Rietumi atbalstīja, iespējams, patreiz, sevišķi pēc Lībijas, vienam otram politkorektajam dogmātiķim beidzot sāk atvērties acis, ka ne visur var pielietot Rietumu standartus, un, reizēm, jāatbalsta sliktais, lai nenāk vēl sliktāks, un, ka tanī reģionā ir pavisam cita mentalitāte.
Kaut, reizēm, izskatās, ka Rietumu politiķi, “ctb aizstāvji”, utt., visi tie, kas politkorektumu, “demokrātiju” viņu izpratnē, un pārējās tās savas utopiskās idejas pasludinājuši par reliģiju un dogmu, nav spriestspējīgāki par Alkaidas fanātiķiem.

+1
-3
Atbildēt

1

    dro > ligakalnina 02.09.2013. 12.41

    dzeris. Sīrijā konflikts sākās bez Alkaidas. Putina atbalsts diktatoram un Olbamas neizlēmība ir novedušas pie situācijas, ka laba risinājuma vairs nav…Obamas iecerētā raķešu apšaude nedos absolūti neko, iespējams situāciju vēl pasliktinās.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu