Misijas liecinieks • IR.lv

Misijas liecinieks

Mūsdienās izdevums kļuvis par retu vēstures avotu un atrodams tikai dažās pasaules bibliotēkās. Materiāls no raksta autora privātā arhīva
Ēriks Jēkabsons, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2023, nr. 6

1920. un 1921. gadā Rīgā iznāca Amerikas Sarkanā Krusta laikraksts

Amerikas Sarkanā Krusta (American Red Cross, ARC) misija līdz ar vairākām citām ASV diplomātiskajām, militārajām un humanitārajām misijām darbību Latvijā sāka Neatkarības kara laikā 1919. gada vasarā un līdz pat 1922. gada vasarai sniedza Latvijas tautai un armijai nepārvērtējamu palīdzību. Amerikāņi tolaik ar medicīnas iekārtām, medikamentiem un inventāru (ieskaitot gultas) nodrošināja visas Latvijas slimnīcas, lazaretes un citas sanitārās iestādes, turklāt gan militārajā resorā, gan valsts un pašvaldību iestādēs un arī privātajā sektorā. 1921. gada beigās misija turpināja vienīgi bērnu aprūpes programmu, tomēr organizācija joprojām bija ļoti pamanāma. Kara un pēckara apstākļos, kad Latvijas valsts un nācija sastapās ar smagām sociālām problēmām, bez ārējās palīdzības tās pārvarēt būtu daudz grūtāk, tādēļ ARC palīdzība bija ļoti nozīmīga.

1920. gada 1. martā ARC misija Rīgā savām iekšējām vajadzībām sāka izdot pagaidām neregulāru, mašīnraksta salikumā pavairotu laikrakstu The Red Cross Bulletin. Tolaik visā pasaulē strādājošās amerikāņu humanitārās organizācijas centrālajam laikrakstam, kas iznāca Vašingtonā, bija tāds pats nosaukums. Vienīgā atšķirība apakšnosaukumā: American Red Cross Commission to Western Russia and the Baltic States jeb Amerikas Sarkanā Krusta Komisija Rietumkrievijā un Baltijas Valstīs. Rīgā angļu valodā izdoto laikrakstu iespieda akciju sabiedrības Jānis Alfrēds Kukurs tipogrāfijā Minsterejas ielā 6, Otrajā pasaules karā šo ēku sagrāva.

ARC misijas vadība atradās Rīgā, bet tās nodaļas strādāja visās lielākajās Latvijas pilsētās un to apkārtnē — Liepājā, Daugavpilī, Valmierā, Rēzeknē, Jelgavā un Valkā, kura gan tika dalīta ar igauņiem, kā arī Lietuvā, Igaunijā un Somijā. Atšķirībā no organizācijas «lielā laikraksta» Rīgā izdotais The Red Cross Bulletin atrodams tikai dažās pasaules bibliotēkās, piemēram, Stenforda Universitātes Hūvera Institūta arhīvā esošajā ARC kolekcijā. Diemžēl laikraksts nav atrodams Latvijas bibliotēkās un arhīvos, nav minēts ne rādītājos, ne arī Latvijas preses vēstures izdevumos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu