Esplanādē Raini iesaista radoši informatīvajā telpā • IR.lv

Esplanādē Raini iesaista radoši informatīvajā telpā

24
Režisors Uģis Brikmanis (no kreisās), nodibinājuma "Rīga 2014" vadītāja Diāna Čivle un fotogrāfs Kaspars Garda piedalās Eiropas kultūras galvaspilsētas radoši informatīvās telpas "Esplanāde 2014" atklāšanas pasākumā. Foto: Ieva Lūka, LETA
Ruta Garkalne

Darbu sākusi radoši informatīvā telpa „Esplanāde 2014″; ir sākusies reģistrācija grāmatu draugu ķēdei

Milzīga arka, kas veidota no celtniecības sastatnēm, caur kuru var redzēt dzejnieka Raiņa pieminekli, Esplanādē atradīsies līdz septembra vidum. Te no ceturtdienas atrodas nodibinājuma „Rīga 2014″ radoši informatīvā telpa.

Nodibinājuma vadītāja Diāna Čivle norāda, ka telpas pirmais mērķis „ir informēt, otrs ir dot iespēju satikties cilvēkiem un ļauties radošām nodarbēm”. Pēc viņas stāstītā, Esplanādē šajā vietā notiks koncerti, teātra izrādes, kino vakari, būs iespēja darboties radošajās darbnīcās. Ar šo telpu mēs gatavojamies Eiropas kultūras galvaspilsētas gadam, norāda Čivle.

„Šī telpa ir kā impulss procesam, kas šeit notiks. Cilvēki satiksies, runāsies, domās, apmainīsies ar idejām, dziedās, skatīsies. Tas ir diezgan neparasts objekts, telpa ir tikai fons kultūras procesam,” Ir.lv teic radoši informatīvās telpas arhitekts Austris Mailītis. Arhitekts norāda, ka vēlējies, lai šī telpa būtu iespējami caurspīdīga un maināma, „lai tā varētu dzīvot līdzi kultūras procesiem”.

Veidojot telpu, arhitekts pievērsis lielu uzmanību apkārtējai videi un tās kontekstam. Tāpēc šī savdabīgā telpa izveidota caurspīdīga, lai cilvēkiem sajūta būtu kā parkā. Mailītis cer, ka laika gaitā telpa mainīsies.

Telpas arhitekts uzsver, ka būve veidota tā, „lai neaizsegtu Rainim skatu. Šeit notiks kultūras procesi, lai viņš skatās”.

Jaunā Rīgas teātra aktieris Vilis Daudziņš, Ir.lv vaicāts par pirmajiem iespaidiem, teica, ka nevarot “izšķirties, kas labāks – saturs vai forma”. Aktieris norāda, ka telpa apkārtējā vidē iederas, un uzslavē, ka no tās tālā gala var redzēt Raini. „Es labprāt atnāktu šeit un paskatītos Eiropas kino trešdienas vakaros. Un ja vēl tam klāt ir kino kritiķa komentārs, tad pavisam labi,” teic Daudziņš.

Amatnieku tirdziņa pinumu pārdevēja Mārīte Ir.lv teic, ka viņai bijis interesanti skatīties, kā telpu būvē. Savukārt Raitis, kurš karuselī vizina bērnus, uzskata, ka telpas augšpusē varētu būt vairāk augu. Arī kafejnīcas pārdevējs Ēriks teic, ka telpa ir interesanta: „Ja te būs kultūras pasākumi, es domāju, ka Rainis nesūdzēsies.”

Pārdevējai Laimai šī būve atgādina sastatnes un rada iespaidu, ka viss vēl tikai taps. “Droši vien, ka tas ir moderni,” secina Laima.

Čivle Ir.lv teic, ka vēl nav zināms, vai šo būvi pa ziemu nojauks. Viņa domā, ka nākamajā gadā telpu varēs izmantot par informācijas centru kultūras pasākumiem „Rīga 2014″ ietvaros.

Vienlaikus ar savdabīgās telpas atklāšanu Esplanādē tika iekustināts grāmatu domino, kas sastāvēja no 2014 grāmatām. Tādējādi tika sākta reģistrācija grāmatu draugu ķēdei, kas notiks 2014. gada 18. janvārī, lai no rokas rokā pārvietotu grāmatas no vecās bibliotēkas ēkas uz jauno Gaismas pili. Šis savdabīgais grāmatu pārvietošanas ceļš būs tieši 2014 metru garš.

Pasākumi radoši informatīvajā telpā būs bez maksas.

 

Komentāri (24)

Una Grinberga 27.06.2013. 19.52

Man patīk šis risinājums – tas neko neaizsedz, pat izceļ Raini, ja skatās no priekšpuses! Galvenais, lai būtu bagātīga programma! Bet būvnieku Ušakovu aicinātu atjaunot Esplanādes segumu – tā vien izskatās, ka Raiņa pieminekļa priekša nav redzējusi jaunu segumu kopš 1965.gada, kad Raiņa piemineklis tika atklāts. Dažviet var galvu nolaust pa tām pusbrukušajām plāksnēm ejot!

+1
0
Atbildēt

0

Þanis Bezmers 27.06.2013. 21.52

Tāda mīļa paniekošanās. Ar strausa instingta un izpildītas misijas sajūtu noslēgumā. Mums ir tik daudz balstu: kristietība, dievturība, pumpurība, rainība, ziedonība. Man neviens nevar kaut cik sakarīgi paskaidrot, tad kāpēc mēs tā klibojam un zvārojamies? Kāpēc tās pašas grāmatas tonnām nesam uz atkritumu konteineriem? Kāpēc latviski tulkojam kaudzēm lubeņu, bet eiroziņas iztulkot nevaram? Kad saule iekrīt jūrā, kāpēc nav tvaika mutuļu? Saule tak ir karsta, bet jūra auksta! Par ko ir satversme? Tak jau par to, kā pareizi satvert kāsīti, lai neapdedzinātos un neizbārstītu.

+1
0
Atbildēt

0

robomobis 04.01.2016. 15.18

Piekrītu iepriekšējam komentāram. Laba Instalācija. Lieliski palidina apkārt esošo ainavu arhitektūru un izceļ mūsu kultūras mantojuma radītāju Raini. :)

http://gvbirojs.lv/ainavu-arhitektura Te varat apskatīt kā ikdienišķi risinājumi nostrādā vides ainavas tēla uzlabošanā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu