Mazas cilts spēks • IR.lv

Mazas cilts spēks

1
Aivars Ozoliņš

Mums ir pienākums stiprināt gan valsts aizsardzības spējas, gan demokrātiju

Valsts svētku nedēļā ir vērts sev atgādināt, ka Latvijas valsts nav ne dāvana, ne pašsaprotama. Šogad to apzināmies pat skaudrāk nekā pirms gada, kad Krievija sagrāva ilūzijas un cerības, ka mūsu laikos vairs nav iespējami impēriski iekarošanas kari.

Pasaulē drošības šogad ir vēl mazāk nekā pērn, kad šoks par Krievijas pilna mēroga agresiju lika Rietumu demokrātijām mobilizēties pret milzīgo apdraudējumu globālajai kārtībai. Pašlaik Krievijas karš pret Ukrainu diemžēl kļūst par ikdienu, bet uzmanība un resursi jāvelta vēl arī citiem apdraudējumiem. Tajā skaitā arī apdraudējumiem demokrātijai un arī Latvijā.

Rainis 1928. gada rudenī Latvijas valsts desmit gadu jubilejai veltītu rakstu beidza ar piekodinājumu: «Latvieši, sargājiet demokrātisko valsts iekārtu, jo līdz ar to bojā ies neatkarīgā nacionālā valsts!»

Viņa brīdinājums izrādījās pravietisks. Sešus gadus vēlāk latvieši zaudēja demokrātiju un vēl pēc sešiem gadiem arī savu valsti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu