“Daimler” lietas pēdas vairāku sasaukumu Rīgas domēs • IR.lv

“Daimler” lietas pēdas vairāku sasaukumu Rīgas domēs

26
Leonards Tenis KNAB darbinieku pavadībā tiek vests uz tiesu. Foto: Edijs Pālens, LETA

Nav skaidrs, kas veidojis stipro aizmuguri šīs kukuļošanas lietas “sarkanajam pavedienam” Leonardam Tenim

Tā dēvētajā “Daimler” kriminālprocesā, kas pagājušajā nedēļā nodots tiesai, milzīgi kukuļi doti ne tikai sociāldemokrāta Gundara Bojāra vadītās Rīgas domes laikā. Kukuļošana sākusies jau tēvzemieša Andra Ārgaļa vadības laikā. Taču par 216 tūkstošiem eiro, kas izņemti no konta “Parex” bankā, izmeklēšanā ziņu nav – šajā epizodē jau iestājies noilgums un, iespējams, tā arī neuzzināsim, kam tika šī nauda.

Žurnāls “Ir” izpētījis tiesai nodoto lietu un ceturtdien izstāsta, kā notika milzīgā kukuļošana, par autobusu un trolejbusu iepirkumiem no ražotājiem pieprasot kopumā nepilnus piecus miljonus eiro.

Vācieši kukuli jau bija iedevuši iepriekšējā sasaukuma domei. Lēmumu pirkt jaunus autobusus no “Daimler” meitasuzņēmuma “EvoBus” un no poļu “Neoplan” 2001.gada janvārī bija pieņēmusi tēvzemieša Andra Ārgaļa vadītā Rīgas dome. Mēnesi pirms tam vācieši bija noslēguši fiktīvu konsultāciju līgumu ar Delaverā reģistrētu ārzonas firmu “Oldenburg Financial Corporation”, uz kuras kontu “Parex” bankā viņiem vajadzēja pārskaitīt kukuli 5% apmērā no iepirkuma summas. 

Kad līgums par autobusu piegādi Rīgai jau bija “Daimler” kabatā, Rīgas domei nomainījās vadība. Pēc vēlēšanām 2001.gada 27.martā par mēru kļuva sociāldemokrāts Gundars Bojārs. Viņa padomnieks Leonards Tenis par konsultāciju līgumu acīmredzot zināja.

Uz pirmo tikšanos ar vāciešiem 2001.gada decembrī Tenis gāja jau sagatavojies – pirms tam viņš bija sarunājis, ka Zviedrijas latvietis Raimonds Krastiņš uz viņa vārda nodibinās citu ārzonas firmu, uz kuru “EvoBus” būs jāpārskaita nauda. Tenis vāciešiem prasījis lauzt līgumu ar “Oldenburg” un noslēgt jaunu. Rīgas domei ir jauna vadība, kas liek tā rīkoties, viņš paskaidrojis. Nākamajā sarunā viņš jau pieprasījis lielāku komisijas maksājumu.

Vācieši sākumā Teni nav ņēmuši par pilnu. Galu galā “Oldenburg” «konsultantiem» jau bija pārskaitīti 216 tūkstoši eiro. Taču Tenis nav licies mierā. Lai viņa teiktajam būtu lielāks svars, uz tikšanos Vācijā līdzi paņēmis Rīgas domes finanšu departamenta direktoru Raimondu Krūmiņu, kuru “EvoBus” cilvēki zināja no iepriekšējām sarunām.

Tā sākas žurnāla stāsts par kukuļošanu, kurā centrālā persona daudzus gadus ir un paliek Tenis. Viņš tagad arī ir viens no apsūdzētajiem šajā lietā. Kukuļos iegūtā nauda tikusi “atmazgāta” Austrijas Alpos, kur iegādāta viesnīca. Tagad viesnīcas īpašnieki Vita un Armands Zeihmaņi (viņš bijis arī Bojāra padomnieks) līdz ar Teni apsūdzēti “Daimler” lietā.

Leonardam Tenim apsūdzība uzrādīta liela apjoma kukuļu izspiešanā, ņemšanā, starpniecībā, piesavināšanā, uzkūdīšanā dot kukuli, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā lielā apmērā.

Kas gadiem nodrošināja Teņa ietekmi Rīgas domē, nav skaidrs, norāda žurnāls. Viņš rosījies arī tad, kad domi vadīja no “Jaunā laika” ievēlētais Aivars Aksenoks, koalīcijā vēl bija TB/LNNK, Tautas partija un Latvijas Pirmā partija, bet Teņa pārstāvētie sociāldemokrāti atradās opozīcijā. 2005.gada pavasarī, pēc vēlēšanām mainoties domes vadībai, Tenis bija zaudējis priekšsēdētāja vietnieka amatu arī “Rīgas satiksmes” padomē, kur viņš darbojās kopš uzņēmuma izveidošanas 2003.gadā. Žurnāls pieņem, ka viņa aizmugure bijusi Latvijas Pirmā partija, jo vēlāk – 2009.gadā – viņš no LPP/LC saraksta kandidēja Daugavpils domes vēlēšanās. Tenim ir senas politiskas saites arī ar ilggadējo Rīgas domnieku, toreizējo LPP biedru Andri Ameriku, ar kuru abi 6.Saeimā bija ievēlēti no Demokrātiskās partijas “Saimnieks”.

Kā šī lieta beigsies, rādīs laiks, bet, kā raksta žurnāls, sākot izmeklēt “Daimler” epizodi, Latvijas tiesībsargājošās iestādes faktiski bija atvērušas Pandoras lādi. Atklājās, ka kukuļi ņemti arī citos Rīgas domes autobusu un trolejbusu iepirkumos. “Daimler” līdzīga notikumu secība acīmredzot bijusi arī autobusu iepirkumos no poļu “Neoplan” (vēlāk maina nosaukumu uz “Solaris”) un ungāru “Ikarus”.

Kriminālprocesu oktobrī sāks izskatīt Rīgas Centra rajona tiesā tiesneša Anda Celma vadībā. Valsts apsūdzību uzturēs Ģenerālprokuratūras sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Velta Zaļūksne.

Visu Anitas Braunas rakstu “Miljoni aizripo” lasiet šeit.

 

Komentāri (26)

ievuliitis 20.06.2013. 14.13

Vai kāds no apsūdzētiem personāžiem atrodas uz brīvām kājām un var sekot Stabiņas, Vaškeviča un citu bēgļu pēdās?

+1
0
Atbildēt

6

    Aivars Krauklis > ievuliitis 20.06.2013. 20.59

    Betij – „…vai Latvijas Republikas likumu kopums paredz…?” Paredz. Pamatīgu pensiju, jo tiesa mums ir neatkarīga. Pat no likuma un saprāta.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 20.06.2013. 20.47

    Cik mums ir humānas tiesas! Esmu no sirds aizkustināta.
    Anita Brauna, paldies, par atbildi.
    Pacietīgi gaidīsim Teņa k-gu atpakaļ.
    Starp citu, vai Latvijas Republikas likumu kopums paredz kādas iespējamas sankcijas pret tiesnešiem, kas nosaka drošības līdzekli aizdomās turamiem?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 20.06.2013. 21.45

    To, kā un kāpēc neatkarīga, tas skaidrs. Tik ilgi tiesas “strādāja” zem “telefona tiesību” sloga, ka šķita tikai taisnīgi padarīt tās neatkarīgas. Bija pārliecība, ka par tiesnešiem ievēlēs cienīgus un godīgus, zinošus un atbildīgus profesionāļus. Noteikti-noteikti mūsu vēlēti priekšstāvji ievēlēs pašus labākos. Ha! Te tev nu bija! Atbraucām… Stulbākais, ka man nav ne jausmas, kā labot šo absurdo situāciju. :(

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > ievuliitis 20.06.2013. 15.11

    Kāpēc nesekot? Biļetēm un mērenai uzturnaudai līdz mūža beigām taču smagā darbā sapelnīts.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ievuliitis 20.06.2013. 16.33

    Ahā, tāpat, kā Vaškevics.
    Muļķuzeme paliek muļķuzeme.
    Šeit bīstami nozagt kādu mobilo, miljonus te var zagt droši.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Nellija Ločmele > ievuliitis 20.06.2013. 16.26

    Visi ir uz brīvām kājām. Cik stāstīja advokāts, Tenis pašlaik ir izbraucis no valsts, bet pēc nedēļas būšot atpakaļ.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Jânis Èaune 20.06.2013. 12.46

Laikam jau tranvaju iepirkums ir tīrs :)))

+1
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 20.06.2013. 15.08

Un kāds vēl šaubījās par tēvzemes taurētāju un sociķu gara radniecību. „…Lēmumu pirkt jaunus autobusus no “Daimler” meitasuzņēmuma “EvoBus” un no poļu “Neoplan” 2001.gada janvārī bija pieņēmusi tēvzemieša Andra Ārgaļa vadītā Rīgas dome. Mēnesi pirms tam vācieši bija noslēguši fiktīvu konsultāciju līgumu….. par mēru kļuva sociāldemokrāts Gundars Bojārs…. Tenis vāciešiem prasījis lauzt līgumu ar “Oldenburg” un noslēgt jaunu. Rīgas domei ir jauna vadība, kas liek tā rīkoties, viņš paskaidrojis. Nākamajā sarunā viņš jau pieprasījis lielāku komisijas maksājumu…. Lai viņa teiktajam būtu lielāks svars, uz tikšanos Vācijā līdzi paņēmis Rīgas domes finanšu departamenta direktoru Raimondu Krūmiņu…” Nu kā gan bez Krūmiņa – politiskais līdzsvars pat sociāldemokrātiem jāievēro. Tik nopietnā lietā arī sadarbība vajadzīga nopietna.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu