FOTO: Prāgas sprādziens nav bijis terora akts, bojāgājušo nav (papildināta) • IR.lv

FOTO: Prāgas sprādziens nav bijis terora akts, bojāgājušo nav (papildināta)

9
Ekrānšāviņš no čehu video

Sprādzienā tikuši savainoti 43 cilvēki

Gāzes noplūdes izraisītā sprādzienā četrstāvu ēkā Prāgas vēsturiskajā centrā pirmdien tika ievainoti 43 cilvēki, tomēr, pēc visa spriežot, negadījumā neviens cilvēks dzīvību nav zaudējis, apliecināja glābšanas dienestu amatpersonas un Čehijas galvaspilsētas mērs Bohuslavs Svoboda.

Glābšanas dienestiem sākotnēji bija bažas, ka sprādzienā varētu būt trīs vai četri bojāgājušie, ziņo LETA/AFP. “Tas bija gāzes sprādziens, nevis terorakts,” žurnālistiem sacīja mērs, piebilstot, ka glābēji drupās “nevienu nav atraduši, un nav ticis ziņos, ka kāds cilvēks būtu pazudis bez vēsts”.

43 ievainoto vidū ir vairāki ārzemnieki – divi kazahi, divi portugāļi, vācietis un slovāks, sacīja Prāgas ārkārtas dienestu priekšnieks Zdeneks Švarcs.

Sprādziena vilnis, kas vairākiem apkārtnes namiem izsita logus, sašūpoja mājas arī Vlatvas upes pretējā krastā. Negadījuma vieta, kas atrodas tūristu iecienītā pilsētas daļā, tika norobežota. No tuvējām ēkām tika evakuēti aptuveni 220 cilvēki, sacīja policijas preses pārstāvis Tomāšs Hulans.

Jau ziņots, ka Čehijas galvaspilsētas Prāgas vēsturiskajā centrā pirmdien noticis spēcīgs sprādziens, kurā sākotnēji tika pieļauts, ka cietuši 55 cilvēki, ziņo “Spiegel.de”. Tiek ziņots, ka sprādzienu izraisījusi gāzes noplūde, ziņo LETA.

Sprādziens noticis ēkā, kurā atradās biroju ēka. “Spiegel.de” norāda konkrētu adresi – sabrukusi ēka pie Divadelnas ielas. Ēka, kurā notikusi eksplozija, atrodas netālu no Čehijas Nacionālā teātra. 

Mediji arī ziņoja, ka gaisā bija jūtama stipra gāzes smaka. Sprādzienā sabrukušās ēkas pagrabā izveidojies milzīgs krāteris, raksta “Die Welt”. Savukārt krievu portāls “Newsru.com” ziņo, ka Prāgas centrā glābēji ir gatavi jauniem sprādzieniem, jo notikušajā sprādzienā esot vainojama metāna gāze, kas sakrājusies ēkas pagrabā. Bailēs no jauniem sprādzieniem Prāgas centrā atslēgta gāzes padeve. Evakuēti ap 220 apkārtējo māju iedzīvotāju.

Saskaņā ar ārkārtas dienestu sniegto informāciju sprādzienā cietušajā ēkā varētu būt iesprostoti vairāki cilvēki. Pēc jaunākajām ziņām, raksta “Die Welt”, glābēji ar suņiem meklē trīs vai četrus cilvēkus zem drupām. 

Kā stāsta aculiecinieki, sprādziens bijis ļoti apdullinošs. Sprādziena atbalss bijusi dzirdama pat otrpus Vltavas upei – 1,6 kilometrus no tā epicentra, raksta “Reuters”.

Divadelnas iela pārklāta ar šķembām un stikla lauskām, betona gabaliem.

Čehu mediji raksta, ka tuvumā esošajā Nacionālajā zinātņu akadēmijā izsisti logi un nogāzusies lustra, sprādzienā sabojātas durvis. Visi darbinieki ir evakuēti.

Cilvēki ātri pametuši arī Prāgas Universitātes Sociālo zinātņu fakultāti, kas atrodas līdzās uzsprāgušajai ēkai. Kā teicis fakultātes dekāns Jakubs Končelika, evakuēti 300 – 400 studentu, arī ārvalstu studenti.

Video no sprādziena vietas var redzēt šeit.

(papildināta ar jaunākajām ziņām un foto)

 

Komentāri (9)

janis17 29.04.2013. 14.59

Nekvalitatīva, slikti attīrīta, līdz ar to ķīmiski agresīva dabasgāze no krievijas var sabojāt gāzes vadu aprīkojumu. Nevajadzēja ķīmijas stundās sapņot par vīriešu pēcpusēm, bet mācīties, tad nebūtu vienmēr jāprasa padoms citiem :)

+5
-2
Atbildēt

0

oktaavs 30.04.2013. 06.39

Čehi nav tik infantili, lai paši neizmeklētu notikuma iemeslus. Gāzes dažreiz mēdz uzsprāgt arī bez specdienestu palīdzības.
Galvas ārsta potenciālajiem pacientiem tomēr vajadzētu pagaidīt, pirms paziņot savus galīgos un neapgāžamos secinājumus.

+2
-1
Atbildēt

0

Sandris Maziks 29.04.2013. 15.29

aivarsk
Laikam jau šoreiz pie vainas nebūs gāze kas nepietiekoši attīrīta no sērūdeņraža
Центру Праги может угрожать новый мощный взрыв. Вероятно, это был не бытовой газ
http://www.newsru.com/world/29apr2013/prahy.html

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu