Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Kristīne Simsone

ooooo 20 dienas Mariupolē / 20 Days in Mariupol. Lielu daļu dokumentācijas veica Mstislavs Černovs (attēlā) ar komandu, viņu vidū arī fotogrāfs Jevgēnijs Maloļetka un žurnāliste Vasilisa Stepaņenko — viņi bija beidzamie žurnālisti, kas palika pilsētā, kad tā nonāca Krievijas armijas aplenkumā. Filmā redzamais kopā ar nolemtības noskaņu un palikušo centieniem izdzīvot pārspēj pat ļaunākos murgus. Te jāpiekrīt kritiķiem no Ukrainas — visticamāk, šausmīgākos kadrus no Mariupoles vēl neesam redzējuši. Černovs, kurš par filmu tikko saņēma Oskaru, aizkadrā stāsta, kā veica savu darbu. Straumēšanas platformā Go3.lv.

oooo Patrīcija. Dokumentālā portretfilma par slēpotāju Patrīciju Eiduku ir gan azartiska sporta drāma, gan emocionāls ģimenes stāsts. Ineses Kļavas un Dāvida Ernštreita veidotais kinodarbs, no vienas puses, ir ikdienišķs stāsts par centīgu latviešu ģimeni, kas nepagurstoši atbalsta bērnu soļus sportā. No otras puses, skatoties Patrīciju, nonākam pie atziņas, ka reti kad kino spēj konkurēt ar to neparedzamību, skaudrumu un arī laimi, ko piespēlē īstenība. Kinoteātros no 19. marta.

oooo Margrietiņas / Sedmikrásky. Šī dumpinieciskā avangarda pērle tapa 60. gadu Čehijā (tolaik Čehoslovākijā), kur bija jāražo sociālismu slavinoši stāsti. Taču čehu jaunā viļņa režisori, no kuriem Margrietiņu režisore Vera Hitilova ir viena no vislabāk zināmajām, radīja apbrīnojamu pretestību, veidojot satīriskus stāstus, kas reflektē par valdošās iekārtas liekulību. Margrietiņas ir viena no šī strāvojuma redzamākajām filmām. No 22. līdz 24. martam kinoteātrī Kino Bize.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu