Cimdars: Pašvaldību vēlēšanās ārvalstīs nebūs balsošanas • IR.lv

Cimdars: Pašvaldību vēlēšanās ārvalstīs nebūs balsošanas

33
CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars. Foto: Lita Krone, LETA

Aicina vēlētājus pievērst uzmanību diviem datumiem – 3.martam un 7.maijam

Prognozes liecina, ka gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās varētu piedalīties aptuveni 50% Latvijas balsstiesīgo iedzīvotāju; ārzemēs balsošana nav paredzēta, – LNT raidījumā “900 sekundes” sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Ir jāņem vērā, ka liela daļa Latvijas iedzīvotāju ir izbraukuši no valsts un viņiem ārvalstīs balsošana pašvaldību vēlēšanās nav paredzēta, vēl viena daļa iedzīvotāju vēlēšanās parasti nepiedalās, skaidroja Cimdars, piebilstot, ka problēmas piedalīties vēlēšanās pašlaik varētu būt aptuveni 250 000 iedzīvotāju, kas nedzīvo deklarētajā dzīvesvietā, taču vēl līdz 1.martam to var labot.

Cimdars teica, ka vēlētāju aktivitāte parasti nav atkarīga no vēlēšanu iecirkņa tuvuma dzīvesvietai, bet gan no tā, cik ļoti cilvēks vēlas iesaistīties sabiedriskās dzīves procesos, ziņo LETA.

Februāra sākumā veiktās aptaujas liecina, ka noteikti vēlēšanās plāno piedalīties 51,4% aptaujāto, savukārt 25,8% vēlētāju norāda, ka šāda iespēja ir vairāk ticama. Iedzīvotāji, kas nav paredzējuši piedalīties vēlēšanās, ir aptuveni 15%.

Cimdars sacīja, ka būtiski šīs pašvaldību vēlēšanas no iepriekšējām neatšķirsies, vienīgi šoreiz pasē netiks spiests zīmogs par piedalīšanos vēlēšanās. CVK vadītājs skaidroja, ka zīmogam nav nepieciešamības, jo reģistrācijai tiks izmantots augstāks reģistrācijas mehānisms – iepriekš sagatavots vēlētāju saraksts.

Jau februāra sākumā rīkotajā preses konferencē Cimdars un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) iedzīvotāju reģistra departamenta direktors Uldis Apsītis uzsvēra nepieciešamību pirms gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām balsstiesīgajiem iedzīvotājiem pievērst īpašu uzmanību deklarētajai dzīvesvietai.

Cimdars mudina iedzīvotājus, gatavojoties vēlēšanām, pievērst uzmanību diviem svarīgiem datumiem – 3.martam un 7.maijam. Atbilstoši likumam pašvaldību vēlēšanās iespējams balsot pašvaldībā, kurā ir vēlētāja deklarētā dzīvesvieta 90 dienas pirms vēlēšanu dienas, tātad līdz 3.martam iedzīvotāji vēl var deklarēt savu dzīvesvietu, lai balsotu atbilstošajā vēlēšanu apgabalā. Savukārt līdz 7.maijam vēlētāji var reģistrēt iecirkņa maiņu pēc nekustamā īpašuma piederības.

Reģistrēto vēlēšanu iecirkni būs atļauts mainīt tikai esošā vēlēšanu apgabala jeb pašvaldības robežās.

Kārtējās Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanas notiks 1.jūnijā 119 vēlēšanu apgabalos – deviņās republikas pilsētās un 110 novados.

 

Komentāri (33)

janazakovica 26.02.2013. 11.06

vai krievija ari ir arzemes..?

0
0
Atbildēt

0

dzintarz 26.02.2013. 09.37

Savlaicīgs atgādinājums..
Pēc reģistrētās dzīvesvietas zobus labot, vai izveikt MRI izmeklēšanas “lētajā Latvijā” nav nekāds kauns.
Pietiek naudas un laika gan gaisa biļetei, gan laika izmeklējumu plānošanai.

Patiess lepnums pārņem, tad kad var plašizziņot finansiālu nespēju aizdoties uz vēlēšanu iecirkni vai aizmaksāt nodokļus..

0
0
Atbildēt

2

    vegan > dzintarz 26.02.2013. 11.15

    Vilk, beidz te seet savu dezinformaaciju — pat pie zobaarsta uz Latviju nav finansiaali izdeviigi braukt, kur nu veel viss paareejais. Ja kaads no UK dziivojoshajiem to dara, tad vai nu valodas deelj, vai arii ir vienkaarshi lohs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > dzintarz 27.02.2013. 13.51

    Laikam tad baisi daudz to lohu un valodas neprašu iekš UK.
    Jo Latvijā zobārsti tiešām labi.
    Tik labi, ka cenšos plānot savas dakterītes apmeklējumus ārpus “emigrējušo tautiešu uzlidojumiem” – jāsaudzē labi speciālisti pret pārslodzi..

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu