FOTO: Izstādīti Zatlera portreti • IR.lv

FOTO: Izstādīti Zatlera portreti

45
Mākslinieks Ritums Ivanovs. Foto: Kaspars Krafts, F64

 

No otrdienas, 18.decembra, Rīgas galerijā, Aspazijas bulvārī, dažas dienas būs aplūkojami mākslinieka Rituma Ivanova gleznotie bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera portreti.

Izstādē „Publiskais un privātais” līdz 20.decembrim redzams Zatlera oficiālais portrets, kas gleznots pēc Prezidenta kancelejas pasūtījuma un pēc Rīgas pils rekonstrukcijas tiks izstādīts kopā ar citiem Valsts prezidentu portretiem.

Strādājot pie Valda Zatlera oficiālā portreta, Ritums Ivanovs ir atgriezies pie klasiskās eļļas glezniecības tehnikas un gleznojis portretu atbilstoši parādes portreta kanoniem. Savukārt otru portretu viņš gleznojis savā iecienītajā svītrojuma glezniecības manierē.

Ceru, skatoties portretā, atcerēsieties sevi, mani un šos četrus gadus, šodien, “Rīgas galerijā” atklājot mākslinieka Rituma Ivanova gleznoto parādes portretu, sacīja tajā attēlotais bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers (2007-2011). “Portrets nepieder man, tas ir visas tautas īpašums. Cilvēki, to redzot, atcerēsies vēstures nogriezni – četrus gadus. Pozējot, nācās domāt par to laiku un par to, lai laiks izpaustos grimasēs, izskatā. Un mākslinieks to veiksmīgi tvēra,” bilda bijušais Valsts prezidents.

Par parādes portreta tapšanas gaitu Zatlers izteicās, ka pozēt bijis interesanti, bet grūti. “Arī man ir zināma atbildība par parādes portretu – turpināt tradīciju, celt to jaunā kvalitātē,” viņš norādīja.

Savukārt Ivanovs bilda, ka iespēja gleznot Zatlera portretu bijusi gods un izaicinājums ar savu skatījumu likt ko klāt šim nozīmīgajam žanram – parādes portretam, kurā attēlota valsts augstākā amatpersona, ziņo LETA.

Mākslas zinātniece Ramona Umblija teica, ka Latvijas glezniecības vēsturē nav daudz portretu, ko var dēvēt par paraugportretiem. Viņa norādīja, ka parādes portrets ir viens no grūtākajiem glezniecības žanriem. Tajā ir daudz kanonu, kas nosaka portreta vietu – portretam jābūt reprezentatīvam, bet tajā pat laikā jāatspoguļo cilvēcība. “Zatlera publiskais portrets ir gleznieciski izsmalcināts darbs, kas tapis, ievērojot visas kanona prasības,” sacīja Umblija.

 

 

Komentāri (45)

Pēterītis 18.12.2012. 20.29

Zatlers atmiņā atsauc mazāk veiksmīgo Auderu, kura personā, iespējams, Latvija zaudēja labāko veselības aizsardzības ministru.

+8
-3
Atbildēt

1

    peerku > Pēterītis 18.12.2012. 21.17

    Man arī par to jādomā.
    Auderu noēda, jo tas ierosināja krimināllietu par to, ka Zatlers, kā slimnīcas vadītājs no savas sievas firmas iepirka nekvalitatīvus implantus, kas kā minimums bija interešu konflikts. Auders ņēma naudu no pacientiem, bet par to deva kvīti, tāpēc to varēja pierādīt, kamēr Zatlers “nezin”, cik no kā ņēmis.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 18.12.2012. 20.23

Ebenemezers ++++++++ , un saakaas objektiivas paarmaiņas , proti reformas , kuru rezultaata uzpeld valsts izlaupiišanas sheemas

Jā, ļoti labi. Bet, Ebenemezer, Zatlera galvā bija kaut kas pavisam cits ko viņš no tautas pirms vēlēšanām slēpa un Tu to ļoti labi zini. Liekas ka ne Zatleram , bet Dieviņam jāpateicās par to kas galu galā sanāca. Zatlers no maskavas, iespējams, atveda plan barbarosa dva. POsīble? Not posīīble?

+8
-4
Atbildēt

0

kristaps_drone 19.12.2012. 11.29

“Portrets nepieder man, tas ir visas tautas īpašums.” – tautai būs jākaunās par šādu īpašumu, jo pirmais, kas nāk prātā, redzot zatleru, ir viņa veiktā savu labticīgo vēlētāju nelietīgā uzmešana, sākot kangarisko brāļošanos ar SC, tad nāk prātā, kā zatlers gluži kā suns no ķēdes, rāvās uz maskavu, tad nāk prātā, kā visi Baltijas valstu un Polijas prezidenti devās uz Gruziju, bet zatlers slēpās ķīnā olimpiskajās spēlēs, tad nāk prātā viņa ūdenssiena laikā, kad tautai cirpa algas un meta no darba, tad nāk prātā viņa epopeja ar pagarināto auto, un tā var pamazām daudz ko atcerēties. Neveicas mums ar prezidentiem, neveicas.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu