Izraēla jau otro dienu bombardē Gazas joslu • IR.lv

Izraēla jau otro dienu bombardē Gazas joslu

17
Palestīniešu zēns stumj divriteni caur izraēļu sabombardētu namu drupām. Foto: AFP/LETA

Arābu līga un palestīnieši cenšas panākt, lai pasaules valstis nosodītu Izraēlas rīcību

Izraēla ceturtdien – otro dienu pēc kārtas – turpina bombardēt Gazas joslu, kur tās uzlidojumos nogalināti pieci palestīnieši. Savukārt Izraēlas dienvidos Kirjatmalahi pilsētā ceturtdien, trāpot no Gazas joslas izšautai raķetei, dzīvību zaudējuši trīs cilvēki, ziņo LETA/AFP.

Izraēlas un Gazas joslas konflikta eskalācija atsākās trešdien, kad Izraēlas uzlidojumā Gazas pilsētā tika nogalināts kustības “Hamas” militārā spārna komandieris Ahmeds al Džabari.

Vērienīgākais Izraēlas uzbrukums Gazas joslā notiek laikā, kad pašā Izraēla sākusies parlamenta vēlēšanu kampaņa, bet palestīniešu pašpārvalde gatavojas vērsties ANO ar lūgumu piešķirt Palestīnai pieaicinātās valsts statusu.

Kopš Džabari nogalināšanas Gazas joslas kaujinieki uz Izraēlu izšāvuši 250 raķetes. Viena no tām ceturtdien no rīta trāpījusi dzīvojamam namam, nogalinot trīs izraēliešus un ievainojot vēl četrus, paziņoja policija.

Savukārt Izraēlas gaisa spēki veikuši vairāk nekā 150 uzlidojumus Gazas joslai, nogalinot 13 un ievainojot vismaz 120 cilvēkus, apliecināja mediķi un kustības “Hamas” amatpersonas.

Paužot nosodījumu Izraēlas sāktajai operācijai pret Gazas joslu, Ēģiptes prezidents Muhameds Mursi no Izraēlas atsaucis Ēģiptes vēstnieku.

Konflikta eskalācijas dēļ sasaukta Arābu līgas ārkārtas sanāksme, apliecināja līgas priekšsēdētājs Nabils al Arabi.

Lielbritānija mudinājusi ievērot savaldību, bet Krievija apliecināja, ka tā ir “ļoti satraukta” par konflikta eskalāciju, tostarp Vašingtona paziņoja, ka tā cieši seko notikumu attīstībai ap Gazas joslu.

Izraēla apliecinājusi, ka līdz šim notikušais ir tikai “sākums” plašai operācijai, kas tiek izvērsta pret Gazas joslas kaujiniekiem, un brīdināja, ka tā savas aktivitātes varētu paplašināt. Armija norādījusi, ka tā “ir gatava uzsākt sauszemes operāciju.”

Džabari nāve izraisījusi sašutumu Gazas joslā. Tur valdošā kustība “Hamas” norādījusi, ka, nogalinot kustības militārā spārna komandieri, Izraēla “pati pret sevi atvērusi elles vārtus”. “Hamas” preses pārstāvis Favzi Barhums norādīja, ka Džabari nogalināšana pielīdzināma “kara pasludināšanai”.

Pastāvot bažām, ka Gazas joslas un Izraēlas konfliktā var tikt ierauts plašāks reģions, ASV prezidents Baraks Obama un ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns runājuši ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu un Ēģiptes prezidentu Mursi.

Ņujorkā trešdien vakarā Gazas krīzes dēļ tika sasaukta ANO Drošības padomes sēde. Arābu valstis centās panākt, lai padome nosoda Izraēlas uzbrukumu, arī ASV vēstniece ANO Sūzana Raisa aizstāvēja Izraēlas tiesības uz pašaizsardzību, reaģējot uz palestīniešu raķešu apšaudēm.

Uzstājoties slēgtajā sanāksmē, palestīniešu pašpārvaldes un arābu valstu sūtņi pauduši Izraēlai vienotu signālu. Ja Izraēla to neuzklausīs, arābu valstis lūgs padomi spert atbilstošus soļus, līdz pat rezolūcijas pieņemšanai, kurā Izraēla tiktu nosodīta, pēc sanāksmes sacīja palestīniešu pašpārvaldes sūtnis Rijads Mansurs, vienlaikus norādot, ka Izraēla ir “nobijusies līdz nāvei”, ka Palestīnai ANO varētu tikt piešķirts novērotājvalsts statuss.

Kataras premjerministrs šeihs Hamads bin Džasems at Tani ceturtdien brīdināja, ka Izraēlas uzlidojumi nedrīkst palikt nesodīti. “Mēs noraidām ekstrēmismu un terorismu, bet šādi bezatbildīgi un neattaisnoti uzbrukumi pasaulei ir jānosoda,” sacīja premjers.

Ēģiptes prezidents Mursi ceturtdien uzrunā televīzijā norādīja, ka Izraēlas uzbrukumi Gazas joslai ir “nepieņemami” un tie reģionā izraisīs nestabilitāti. “Mēs uzturam kontaktus ar Gazas joslas tautu un ar palestīniešiem, un mēs viņus atbalstīsim, līdz mēs būsim apturējuši šo agresiju, un mēs nekādos apstākļos nepieņemsim šīs agresijas turpināšanos Gazas joslā,” solīja Ēģiptes prezidents.

 

Komentāri (17)

dzerkaleliva 16.11.2012. 01.47

Joskes bumbojot palestīniešus lej ūdeni uz arābu dzirnavām. Strauji pieaug naftas cenas un arābiem būs vairāk zaļo papīršu par ko pirkt raķetes, ko šaut uz Telavivu.
————————-
Laikam jau abas puses ir ieinteresētas konfliktā, tā regulārā ekskalācijā un savu iedzīvotāju bojā ejā. Pie tam, ņemot vērā problēmas Izraēlas iekšpolitikā un ekonomikā, joskes pat varbūt vairāk vēlas uzkarot, kā arābi. Vecais bruņojums arī jānoraksta un jāpērk jauns.

+4
0
Atbildēt

0

Alla 15.11.2012. 20.18

+4
-1
Atbildēt

0

Marta Zariņa 15.11.2012. 15.51

TO VISU SPONSORĒJIS SOROS UN MAOSNI UN VARBŪT ARĪ PEDERASTI!

ES ZINU!

+4
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu