Komisāre rosinās kvotas sieviešu pārstāvniecībai uzņēmumu valdēs • IR.lv

Komisāre rosinās kvotas sieviešu pārstāvniecībai uzņēmumu valdēs

23
ES komisāre Vivjena Redinga jau šopavasar skaidroja sieviešu lomas nozīmi uzņēmumu vadībā. Foto: AFP/LETA

Visaugstākais rādītājs šajā ziņā Eiropas Savienībā ir Somijā un Latvijā

Eiropas Savienības (ES) tieslietu un iekšlietu komisāre Viviana Redinga oktobrī vai novembrī plāno iesniegt priekšlikumu, kas paredz noteikt naudassodu vai sankcijas tiem valsts uzņēmumiem, kuru valdēs līdz 2020.gadam vismaz 40% locekļu nebūs sievietes, ziņo LETA/Euobserver.

“Panākumi, palielinot sieviešu pārstāvniecību uzņēmumu valdēs, tiek gūti ļoti gausi – pēdējos gados vidēji gada laikā pieaugums ir vien 0,6 procentpunkti,” teikts direktīvas projektā, kas nonācis laikraksta “The Financial Times” rīcībā.

Vēl aprīlī Redinga atzina: “Ekonomiskais pamatojums par labu lielākai sieviešu iesaistīšanai darba tirgū un lielākai sieviešu pārstāvniecībai augstākajos amatos ES ir vairāk nekā pārliecinošs.”

Saskaņā ar janvārī publiskotajiem ES datiem pašlaik sievietes biržā kotētajos uzņēmumos ieņem 14% no valdes locekļu amatiem. 2010.gadā šis rādītājs bija 11,8%.

Taču lielos uzņēmumos, kas bazējušies Igaunijā, Īrijā, Grieķijā, Itālijā, Kiprā, Luksemburgā, Ungārijā, Maltā un Portugālē sieviešu pārstāvniecības īpatsvars ir zem 10%.

Visaugstākais rādītājs šajā ziņā ES ir Somijā un Latvijā ar attiecīgi 27% un 26%. Savukārt Norvēģijā šis rādītājs jau sasniedzis 42%.

Eiropas Komisija (EK) šā gada martā laida klajā ziņojumu, kurā secināts, ka sieviešu skaita palielināšana augstākajos amatos joprojām norit ļoti gausi. Pašreizējā tempā būtu nepieciešami 40 gadi, iekams 40% locekļu ES lielāko uzņēmumu valdēs būtu sievietes.

Pērn Redinga aicināja biržā kotētos uzņēmumus rakstiski apliecināt apņēmību brīvprātīgā kārtā palielināt sieviešu pārstāvniecību valdēs. Redingas iecere paredzēja, ka šo uzņēmumu valdēs līdz 2015.gadam sieviešu īpatsvaram jābūt 30%, bet 2020.gadā šim rādītājam jābūt jau 40%. Taču šo apņemšanos parakstīja vien daži uzņēmumi.

Lai gan Redinga pilnībā neatbalsta kvotu noteikšanas ideju, viņasprāt, tas ir nepieciešams, lai izskaustu dzimumu nelīdztiesību, kas, pēc komisāres domām, kavē ekonomikas izaugsmi.

Patlaban Beļģijā, Francijā, Itālijā, Nīderlandē un Spānijā norit darbs pie likumu izstrādes ar mērķi noteikt dzimuma kvotas uzņēmumu valdēs. Pēc ES datiem, sievietes joprojām pelna par vidēji 16,4% mazāk nekā vīrieši.

 

Komentāri (23)

Jānis Jukna 04.09.2012. 21.06

Kvotas sievietēm, kvotas citas ādas krāsas cilvēkiem, kvotas vecajiem ļaudīm, kvotas grūtniecēm, kvotas jauniešiem, kvotas tiem, kam IQ zem 100…
Nabaga gudrais, baltādainas, heteroseksuālais vīrietis pusmūža gados. Vecais joks tuvojas īstenībai.

+14
-1
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > Jānis Jukna 04.09.2012. 23.02

    ——-
    ‘Vecā’ sistēma jaunā izpildījumā – un smiekli ātri pārries asarās-?
    Kad 1970-o gadu beigās pasaulē pazīstamais zinātnieks A.Zinovjevs tika izmests no PSRS, tad nokļuvis Rietumvalstīs – bija pārsteigts, ka padomju sistēmas defekti Rietumos izpaužas daudzkārt spēcīgāk:

    – ‘(..)Уже двадцать лет назад я был поражен тем, что так называемые дефекты советской системы были еще сильнее развиты на Западе.

    ВОПРОС. Например, какие?

    ОТВЕТ. Планирование! Западная экономика бесконечно больше планируется, чем когда-то планировалась экономика СССР. Бюрократия! В Советском Союзе от 10 до 12% активного населения работало в сфере управления и администрации страной. В Соединенных Штатах таких работников около 16–20%…’

    Берлинское интервью А. Зиновьева. Его беседа с журналистом Виктором Лупаном состоялась в Берлине и была опубликована французской газетой «Фигаро» 24 июля 1999 года.

    http://www.lt90.org/reviews/ap_articles.php?article_id=48

    0
    0
    Atbildēt

    0

mariterage 04.09.2012. 19.17

Tieslietu un iekšlietu komisārei nevajadzētu līst ekonomikas sfēru komisāru lauciņā. Vai tad savā sfērā (kaut vai tie paši nelegālie imigranti, kas laužas pār ES ārējām robežām un noziedznieku bandas kas viņus pārved par lielu naudu) viss jau perfekti sakārtots, ka nav vairs ko darīt?

+11
-1
Atbildēt

0

Sanšains 04.09.2012. 21.02

Jau atkal tas pats:
cenšoties dzīvi pielāgot utopisko “liberāļu” fantāzijām, viss top arvien komplicētāks un samocītāks – jāregulē arvien vairāk un absurdāk.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu