Ir jābūt dažādībai • IR.lv

Ir jābūt dažādībai

Baiba Rubesa. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Baiba Litvina

Kāpēc sievietes Latvijā pelna par 17% mazāk nekā vīrieši? Iemeslus un to, kā šo nevienlīdzību mazināt, skaidro pieredzējusī biznesa vadītāja Baiba Rubesa

Uz brokastīm Lapsas mājā Baibu Rubesu izdodas «noķert» pāris dienas pirms šāgada starptautiskās konferences Novatore Impact Summit un 8. marta starptautiskās sieviešu dienas. Pirms četriem gadiem viņa kopā ar Dagniju Lejiņu izveidoja organizāciju Novatore, kurā apvienoties sievietēm no biznesa pasaules un atbalstīt citai citu, daloties ar personīgo pieredzi, rīkojot meistarklases. 

Sajūta, ka Latvijā biznesa sievietēm ir vajadzīgs klubs, kur satikties un parunāties, Baibai Rubesai radusies, kad viņa aizgāja no pilna laika darba. Pie viņas pieteikušās vairākas sievietes, kas vada ļoti lielus uzņēmumus mūsu reģionā un katra gribējusi aprunāties pusdienās vai ilgāk, «zinot, ka es sapratīšu viņu problēmas — sievietes vadītājas, pārrobežu, vīriešu industrijās, un kā ar to tikt galā».

Kur ir problēma? Nupat februārī veiktā Norstat iedzīvotāju aptauja rāda, ka 74% vīriešu ir pārliecināti, ka Latvijā pastāv dzimumu līdztiesība vadošos amatos uzņēmumu un citu organizāciju valdēs, padomēs. Taču tam piekrīt tikai 44% sieviešu. Uz globālā fona varētu šķist, ka Latvijā ar dzimumu līdztiesību viss ir kārtībā. Mums ir bijusi sieviete Valsts prezidente, nu jau otrā sieviete arī valdības vadītāja amatā. «Domāju, ka vidusmēra vīrietis to redz un nesaprot, kur ir problēma.»

Baiba Rubesa skaidro, ka kopumā visā pasaulē sākuma posms vienā un tajā pašā industrijā, piemēram, finanšu nozarē, abu dzimumu darbiniekiem ir apmēram tāds pats un atalgojumā nav nekādas diskriminācijas. Plaisa rodas pēc tam, kad sievietes sāk dzemdēt bērnus. «Ja tu neesi uz vietas, tu neesi spēlētāja.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu