Vienotība", ZRP un NA izveido "reformu un tiesiskuma koalīciju • IR.lv

Vienotība”, ZRP un NA izveido “reformu un tiesiskuma koalīciju

217
Koalīcijas veidošanas sarunas. Foto: Ieva Čīka, LETA
Indra Sprance

ZRP jaunajā koalīcijā būs veto tiesības 

Zatlera Reformu partija (ZRP) , “Vienotība” un Nacionālā apvienība pirmdien vēlu vakarā vienojās par kopīgas “reformu un tiesiskuma koalīcijas” izveidi, ko vadīs līdzšinējais premjers Valdis Dombrovskis (V).

Vienošanās par jaunās valdības izveidi paredz, ka koalīcija “ieviesīs ZRP izstrādātos izglītības sistēmas reformas un industriālās politikas plānus”, būtiski samazinās darbaspēka nodokļus, atbalstīs tautas ievēlēta prezidenta institūciju, pieņemot nepieciešamos likumus un grozījumus, kā arī īstenos citas reformas. Koalīcijas vienošanās paredz, ka premjers būs Valdis Dombrovskis. Vienošanās arī paredz, ka koalīcijas partneri ar balsu vairākumu nevarēs pārbalsot ZRP, līdz ar to šai partijai koalīcijas līgumā faktiski ir veto tiesības.

Savukārt NA pārstāvji Raivis Dzintars un Gaidis Bērziņš žurnālistiem uzsvēra, ka NA piekrīt koalīcijas vienošanās dokumentam, taču tam ir klāt pievienojuši savu traktējumu par atsevišķiem jautājumiem, kuros tai viedokļi nesakrīt. Piemēram, NA uzskata, ka Latvijai tomēr būtu pakāpeniski jāpāriet uz valsts finansētu izglītību tikai latviešu valodā, tāpat pretēji koalīcijas partneriem un vienošanās dokumentā minētajam NA uzskata, ka “Latvijas iedzīvotāju vidū var būt cilvēki, kuru atbildība par okupācijas sekām nav noliedzama.” Tāpat NA “izpratnes skaidrojuma dokumentā minēts”, ka VL-TB/LNNK atbalstīs vien formālu šķēršļu likvidēšanu pilsonības piešķiršanā nepilsoņu bērniem, noraidot ideju par automātisku pilsonības piešķiršanu.

ZRP priekšsēdētājs Valdis Zatlers, skaidrojot, kādēļ ZRP strauji mainīja viedokli, norādīja, ka Dombrovska piedāvātais koalīcijas modelis un apņemšanās īstenot ZRP partijas programmas galvenos uzdevumus bija par pamatu tam, lai piekristu šim piedāvājumam. Zatlers atkārtoti uzsvēra, ka vislabākā koalīcija būtu bijusi ar “Saskaņas centru”, taču tā kā to neesot bijis iespējams izveidot, tad ZRP atlikušas divas iespējas , tostarp  palikt opozīcijā. “Mūsuprāt, tas nav godīgi pret mūsu vēlētājiem, kas mūs ievēlējis, lai mēs veiktu reformas, “ sacīja Zatlers, norādot, kādēļ ZRP piekritusi V piedāvājumam veidot koalīciju ar NA.

“Mēs šodien pārliecinājāmies, ka mūsu mērķi šajās [koalīcijas] sarunās tiks sasniegti. Mēs skaidri panācās to, ka Reformu partijai būs pilns šīs koalīcijas atbalsts reformām, ko mēs esam iecerējuši gan ekonomikā, gan augstākajā izglītībā, gan politiskajā sistēmā un ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis būs šo reformu atbalstītājs, “ sacīja Zatlers, norādot, ka dokumentā ietverti arī sabiedrības saliedēšanās jautājumi- nepilsoņu bērni tiks pie pilsonības bez sarežģītām procedūrām, arī mazākumtautību izglītības programmas tiks saglabātas, turklāt “neviens lēmums šajā koalīcijā netiks pieņemts bez Reformu partijas akcepta.”“Mēs neesam mainījuši radikāli mainījuši savus uzskatus, arī šajā 1.oktobra dokumentā vispirms bija pamatojums, kāpēc visefektīvākā ir koalīcija ar “Saskaņas centru”, bet tur nav neviena vārda, ka citas koalīcijas būtu neiespējamas, “ uzsvēra Zatlers.

Partiju vienošanās paredz, ka jaunās valdības pamatā „ir nevis etniskais princips, bet gan demokrātiska politiska izvēle, kuru Latvijas tauta ir izdarījusi 11.Saeimas vēlēšanās”.

„Neviena Latvijas sabiedrības etniskā vai sociālā grupa nav nedz juridiski, nedz morāli atbildīga par PSRS okupāciju Latvijas Republikā un tās sekām. Mēs apzināmies, ka vēstures notikumu sekas ir pārvaramas, tikai nosodot totalitāros noziegumus un attīstot Latviju kā stipru un tiesisku, un nacionālu valsti, un saliedētu pilsonisku un iekļaujošu sabiedrību”, teikts jaunajā koalīcijas vienošanās dokumentā.

Vienlaikus partijas apņemas stiprināt latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas statusu un tās plašāku lietošanu. Tāpat visas trīs apņemas saglabāt iespējas skolās, kurās ir mazākumtautības izglītības programma, iegūt atbilstošu izglītību.

Partijas arī apņemas, ka Latvijas nepilsoņa statuss netiks pārskatīts, viņu tiesību loks arī netiks sašaurināts.

Tāpat koalīcijas dokuments paredz „uzticēt nozīmīgu Saeimas komisiju vadību opozīcijas pārstāvjiem”. Esošais un nākamais Ministru prezidenta amata kandidāts Valdis Dombrovskis teica, ka tas nozīmē – pie amatiem tikšot arī abas opozīcijas partijas – ne tikai ZZS, bet arī SC.

Tiesa, politiķi apgalvoja, ka par amatiem šajā sarunās neesot runāts, līdz ar to patlaban vēl nav oficiālas vienošanās, kuras nozares nonāks kuru spēku pārziņā, kā arī par to, kā tiks dalīti amati Saeimā.

Vienošanās dokuments paredz, ka valdību veidojošās partijas nosodīs jebkuras „ekstrēmisma izpausmes” partijās – neatkarīgi no tās atrašanās koalīcijā vai opozīcijā. Ja kāda amatpersona pārkāps valstiski akceptējamas uzvedības normas, divdomīgi izturēsies pret ekstrēmām idejām vai notikumiem, tā tiks nekavējoties atbrīvota no amata.

Jau vēstīts, ka nu jau trešo nedēļu politiskajiem spēkiem nav izdevies vienoties par nākamās koalīcijas izveidi. ZRP vēlas veidot valdību ar SC un “Vienotību”, bet “Vienotība” – ar ZRP un NA. Savukārt SC pateikusi, ka neies valdībā, kur nebūs ZRP, bet starp SC un NA iezīmējas arvien vairāk viedokļu dažādības, galvenokārt nacionālajos jautājumos.

 

Komentāri (217)

guncho 10.10.2011. 14.45

Ieteikumi ZRP:
1) atcerēties, ka pirms vēlēšanām un vēlēšanu naktī ZRP kā tuvāko sadarbības partneri minēja Vienotību (liekas, ka šobrīd ir atcerējušies, bet var gadīties, ka atkal aizmirst… Un atcerējušies tikai tāpēc, ka labi saprot, ka valdība divatā ar SC būtu ZRP katastrofa, turklāt labāka kandidāta par Dombrovski arī nav);
2) ja jau ir tik grūti izlemt par trešo partneri – SC vai NA… Iesaku apsēsties pie galda un uztaisīt SVID jeb SWIFT analīzi, sarakstot stiprās un vājās puses, iespējas un draudus, ko var radīt gan SC, gan NA.
Analīzē jāietver – abu partiju apvienību programmu izvērtējums, līdzšinējā darbība un, zinot līdzšinējo darbību, paredzēt katras apvienības turpmāko rīcību, kas var radīt iespējas un draudus.
Domāju, ka, visu smuki sarakstot, bilde būs diezgan skaidra. :)
P.S. Ja Zatlers, pieļauju, par šādu analīzi neko nav dzirdējis, tad katrs students un, domājams, vairākums ZRP deputātu to zina.

+36
-3
Atbildēt

12

    Roberts Gūtšmits > guncho 10.10.2011. 15.30

    >> Ansis

    “Vai tik Rīgai, SC un Šleseram turpinot tērēt rīdzinieku naudu, pēc dažiem gadiem nedraud maksātnespēja???”

    Nedraud gan.
    Šeit tusējošās visādas Bet-as, lamas, lno un citi jenotu apmaksātie IR skribenti pavisam noteikti nepieder pie tevis minētajiem “gudrajiem cilvēkiem” … :)))

    0
    -20
    Atbildēt

    0

    Roberts Gūtšmits > guncho 10.10.2011. 15.28

    >> Ansis

    1) To neviens nav nedz aizmirsis, nedz atcēlis (kaut gan manuprāt vajadzētu !). Tik lietiņa tāda, ka politika ir tāds dancis, kurš jādejo kopā. Un, ja viens no partneriem (jenotība) nepārtrauti rīko cūcības un pats vēl nav izlēmis – grib dancot, vai ne – tad tā arī sanāk, kā šoreiz. Pievērs uzmanību – VISĀS iepriekšējās reizēs, sākot ar 2002. gadu, kad vien jenotība piedalās koalīcijas veidošanā, pats šis process neizbēgami pārvēršas par netīrās veļas mazgāšanas, ambīciju, savstarpējo apvainojumu un krēslu dalīšanas cirku. Un ne jau citu partiju dēļ.
    2) “visu smuki sarakstot, bilde būs diezgan skaidra”. Aha. No vienas puses – oligarhu pakalpiņi, brūni krāsotie NA populisti, vairāku valdību gāzēji un savā kabatā stūmēji, muldoņas un kašķa meklētāji, par ko viņi neaizmirst arī tagad vēl ik brīdi atgādināt. No otras – valdībā vēl nebijušie saskaņieši. Es viennozīmīgi esmu par otrajiem. Vēl jo vairāk, ka viņiem Perlamentā ir 2x vairāk balsu … :)
    P.S. Domāju, ka bijušais Prezidents kā arī Traumatoloģiskā institūta vadītājs ne par to vien ir dzirdējis. Tu būsi sašauts līdz savas naivās sirc dziļumiem, ja viņš tev pastāstītu, ar kādām analīzes metodēm tiek sīki un smalki izpētīts un kādi faktori ņemti vērā, lai pateiktu – operēt piemēram šo faktiski uz nāves gultas esošo pacientu jeb vēl ne … :)))

    +2
    -17
    Atbildēt

    0

    guncho > guncho 11.10.2011. 08.53

    Ha, ha. :) Apsmējos par sevi. Tik tiešām SWOT – Strength, W – Weakness, O – Opportunity, T – Threat.

    Paldies par labojumu! ;)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > guncho 10.10.2011. 15.25

    > Ansis

    Piebalgas miljardieris

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    baibakrastina88 > guncho 11.10.2011. 08.43

    > Ansi,
    tā analīze, par kuru visi ir dzirdējuši ir nevis SWIFT, bet SWOT analīze :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    maruta_ludane > guncho 10.10.2011. 20.45

    >>>kurmītis
    Tev sanācis diezgan muļķīgs textiņš.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    guncho > guncho 10.10.2011. 14.53

    Laikam kaut ko esmu palaidis garām. :) Kāda ir Avena (vai domāts krievu miljardieris???) atbilde?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > guncho 10.10.2011. 14.47

    Domāju, ka, visu smuki sarakstot, bilde būs diezgan skaidra. :)
    ____________________________________________________________________

    Avena atbilde?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > guncho 10.10.2011. 19.55

    Puzes krusttevam sak pietrukt skaidras naudas stipendijam, tapec turpmak par pakalpojumiem kur vares tur norekjinasies ar shim savdabigam kjilu zimem – gotinjpapirishiem.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > guncho 10.10.2011. 18.17

    Kurmi klau…runā ka oligarhu čaklākie trubadūri būs pirmie, kam stipendijas tūlīt sāks maksāt jaunajā trubasgala valūtā ventos.:P
    godīgi sakot no tavas smirdētprasmes tāds lēts purkšķis vien palicies..degradējies kopā ar saviem saimniekiem esi pamatīgi..

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > guncho 10.10.2011. 18.08

    @ Kurmītis

    Nu Kurmītis pie gudrajiem pieder vismazāk. Kurmītis pieder pie Demagogiem :)))

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    guncho > guncho 10.10.2011. 14.57

    Aizmirsu par ieteikumu Nr. 3.
    Parunājiet ar gudriem cilvēkiem, kuri zina, kas notiek Rīgas Domē!!! Vai tik Rīgai, SC un Šleseram turpinot tērēt rīdzinieku naudu, pēc dažiem gadiem nedraud maksātnespēja???

    +16
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 10.10.2011. 14.35

Visvairāk es gribēšu redzēt, kāda izskatīsies ZRP frakcija pēc tam, kad beidzot beigsies viss inspirētais murgs un būs jāsāk STRĀDĀT. Jo kādam būs jāstrādā valdībā, bet kādam – jāraud kopā ar urbi par 1/3 neņemšanu pierē.

+34
-3
Atbildēt

9

    mary75 > silvija_vitina 10.10.2011. 23.45

    Atkal jau problēmas un grūtības.
    ZRP nepiekrita strādāt kopā ar V un NA – nebija labi.
    Tagad it kā piekrita – atkal problēmas – kas nu būs, kā nu būs, ak un vai, ka tikai nav kaut kā ne tā, kā vajadzētu būt, a, varbūt, tā ir diversija?
    Pasarg dievs, ja viss būs labi, tā, kā katrs to labumu iedomājies, ko tad darīsim, par ko sūdzēsimies, par ko vaimanāsim, zudīs dzīves jēga!

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Edzs > silvija_vitina 10.10.2011. 19.28

    jus te kurmi pieminiet bet neredzu vinju, redakcija bus izcelusi ara, nelasiju bet speju iedomaties neformalo leksiku kada vinsh te ir laidis.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > silvija_vitina 10.10.2011. 19.16

    …es tagad gribeešu radzeet , kaa urbis izsauks tautu uz ielaam, interfrontes revoluucuju , vai taa tik buus kaķa baidiišana ar puusli

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    inese zandersone > silvija_vitina 10.10.2011. 17.20

    kurmītim tev kauns nemaz nav? jūdas graši jums tur birojā galīgi par zombojiem pataisījuši! Skaties labāk uz zatleru un vai šis tik nedzīsies pēc amatiem!

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > silvija_vitina 10.10.2011. 20.51

    Par nespēju pacelt kuvaldu jāraud gan būs Lilitai, — ZRP ievēlētie deputāti paši Valdi izgrūstījuši, izskatās, rezultatīvi. Lilitai līdzi stenēt tauvas joslā varētu arī Sondoriene-Kukuliene.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    dro > silvija_vitina 10.10.2011. 18.26

    kurmim…Šeit ir Latvija! Ja Āboltiņa būtu tāda sīvā cienītāja, kā “labākā” šīs dziesmas izpildītāja, tad jau sen būtu aizbraukusi uz valsti, kura tik mīļa tev, taviem domubiedriem un minētajai “vokālistei”? Bet tu turpini dziedāt ar zvaigzni:)

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > silvija_vitina 10.10.2011. 17.44

    STRĀDĀT? Kurš teica, ka ZRP iecerējuši ko tādu? Pavērojam viņu deputātus – kurus no tiem varam iztēloties par ministriem? (Kindersjurpraizus nepiedāvāt)

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

    inese zandersone > silvija_vitina 10.10.2011. 17.17

    28% nav 1/3!!!!

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > silvija_vitina 10.10.2011. 14.40

    jāraud kopā ar urbi..
    ________________________________
    Tā arī izskatīsies.
    Uz katru Mk sēdi nāks nuoraudājušies ZRP ministri vaidēdami, ka šiem nav urbis un bez urbja nekas nesanāk. Un kuvaldu šie nevaruot pacelt.

    +15
    -3
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 10.10.2011. 22.37

Trīs nedēļu teātris, lai izveidotu koalīciju, ko loģiski paredzēja jebkurš pat viduvējs vai mazizglītots vēlētājs… ZRP būs uzstādījis rekordu ātrākajā partiju reitingu kritumā Latvijas vēsturē!

+23
0
Atbildēt

1

    inta_ll > Una Grinberga 11.10.2011. 13.44

    Vai tad ir kāds taisījis sabiedriskās domas aptauju par partiju reitingiem pēc vēlēšanām?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu