Apņemas atjaunot unikālo Lestenes baznīcas interjeru • IR.lv

Apņemas atjaunot unikālo Lestenes baznīcas interjeru

21
Lestenes baznīca. Publicitātes foto

Rundāles pilī saglabāti, Nikolausa Sefrensa kokgriezumi varēs atgriezties to sākotnējā mājvietā 

Par Lestenes baznīcas unikālā interjera atjaunošanu otrdien parakstīts nodomu protokols, informē Kultūras ministrija.

Lestenes baznīcas interjers ir izcila vērtība Latvijas kultūras vēsturē, tas ir izcilākais viengabalainākais baroka baznīcu mākslas komplekss Latvijas laukos, vēsta ministrijas pārstāvis Andris Saulītis.

Nodomu protokols parakstīts, lai Nikolausa Sefrensa darinātie izcilie kokgriezumi no Rundāles pils, kur tie glabāti kopš padomju laikiem, atgrieztos tā mājvietā – Lestenes baznīcā.

Iezīmējot baznīcas altāra restaurācijas darbu sākšanu, Lestenes baznīcā jau drīzumā no Rundāles pils tiks pārvests pirmais fragments no Latvijā savulaik greznākā baroka ansambļa altāra.

Rundāles pils direktors Imants Lancmanis atgādināja, ka Lestenes baznīcas interjera autora Sefrensa darinātais Liepājas Sv. Annas baznīcas altāris iekļauts Latvijas kultūras kanonā, taču Lestenes baznīcā mākslinieks darinājis ne tikai altāri, bet visu interjeru – kanceli, biktsolu, krēslus u.c.

„Tā ir izcilākā baroka laika baznīca Latvijā, vienlaicīgi, iespējams, tas ir visvairāk apgānītais piemineklis. Tāpēc tā atjaunošana ir vitāli svarīga,” norāda Lancmanis. Viņš uzsvēra, ka šā mantojuma saglabāšanā liela nozīme bijusi māksliniekam un mākslas zinātniekam Jurģim Skulmem.

Lestenes baznīcā okupācijas laikā tika ierīkota graudu kalte, bet unikālo baznīcas interjeru no iznīcības paglāba Rundāles pils direktors Lancmanis, kurš to pārveda uz Rundāles pili. Baznīcas atjaunošanā kopš neatkarības atjaunošanas ieguldīti aptuveni 200 000 latu, kas piesaistīti ziedojumos. Lai turpinātu altāra restaurācijas darbus un atjaunotu baznīcas krāšņo interjeru, ziedojumi būs nepieciešami vēl.

Baznīcas atjaunošanas darbos iecerēts iesaistīt Rīgas Amatniecības vidusskolu, kuras audzēkņi jau piedalījušies 36 Latvijas baznīcu atjaunošanā, un Rīgas Dizaina un mākslas koledžas pārstāvjus.

 

Komentāri (21)

Sanšains 13.09.2011. 17.28

Nu, šī, protams, nav slēpta reklāma?:)

+1
-2
Atbildēt

3

    Māris Engers > Sanšains 13.09.2011. 18.13

    kurš politiķis rakstā pieminēts?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 13.09.2011. 22.42

    Man nepatika pirmais teikums: “Ar Lestenes baznīcas unikālā interjera atjaunošanu otrdien parakstīts nodomu protokols, informē Kultūras ministrija.”

    Var jau būt, ka kļūdos, bet šķiet, ka “Ir” ar to spodrina spalvas Ēlertei. Skaists nodomu protokols, ko paraksta un par ko, protams, jāinformē tieši pirms vēlēšanām. Tāpat kā nesenās dikti intensīvās Ēlertes aktivitātes “integrācijas” jomā.

    Pirms iepriekšējām vēlēšanām PLL vai ar puspasauli noslēdza visādus nodomu protokolus.

    Kaut gan taisnība – tik delikāti netiešā veidā tas nozīmē vien “savējie sapratīs”. Respektīvi, pārliecinātie “Vienotības” vēlētāji sapratīs šo glāstu, citi pat nepamanīs.:) Es jau arī esmu tāds pats – pārliecināts “Vienotības” nevēlētājs, tāpēc pamanu.:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > Sanšains 13.09.2011. 21.04

    Hari, kuros sarakstos vēlēšanās startē Nikolauss Sēfrenss, Imants Lancmanis un Jurģis Skulme? :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu