Vējonis kā iespējamo Zatlera konkurenti min Sudrabu • IR.lv

Vējonis kā iespējamo Zatlera konkurenti min Sudrabu

149

Neviens politiskais spēks valsts kontrolieri prezidentes amatam vēl neesot uzrunājis

Valsts prezidenta vēlēšanās varētu būt sacensība starp pašreizējo prezidentu Valdi Zatleru un valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu, piektdien LNT raidījumā “900 sekundes” pauda Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) priekšsēdētājs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis.

 

Komentējot Vējoņa teikto, Sudraba Ir.lv norādīja, ka līdz šim neviena partija vai partiju apvienība viņu kandidēšanas jautājumā valsts galvas amatam nav uzrunājusi. ”Politiķu publiskie izteikumi vai minējumi nevar būt par iemeslu, lai es nāktu klajā ar savu paziņojumu par gatavību kandidēt. Ja mani konkrēti uzrunās un es gūšu pārliecību atklātai un godīgai iespējai kandidēt, no savas puses atbildīgi un rūpīgi šādu uzaicinājumu izvērtēšu,” pauž valsts kontroliere.

 

Sudraba gan nenoliedz iespēju kandidēt Valsts prezidentes amatam, pamatojot arī motivāciju: ”Pieņemot lēmumu un uzņemoties šādu atbildību, tā pamatā būs mana pārliecība, ka mani personiskie uzstādījumi un attieksme pret valsti, kā arī līdzšinējā pieredze ļaus panākt tādu lēmumu pieņemšanu, kas nodrošinās ikviena Latvijas iedzīvotāja labklājību un mainīs sabiedrības attieksmi pret valsti. Es redzu nopietnas problēmas valsts pārvaldībā, tās padziļinās, jo cilvēku ticība valstij strauji mazinās un situācija var kļūt neatgriezeniska, lai to vispār spētu atjaunot. Valsts var pastāvēt tikai tad, ja to veido sabiedrībai, kurai ir apziņa par piederību nācijai un valstij.”

 

Atbildot uz jautājumu, vai prezidenta vēlēšanas var ietekmēt valdības stabilitāti, Vējonis atzina, ka bažas par valdības stabilitāti var radīt dažādi apstākļi, bet tā būtu muļķīga situācija, ja valdība demisionētu tāpēc, ka ir atbalstīts kāds cits kandidāts. Tā būtu spēlēšanās ar valsts attīstību, uzskata ministrs.

 

Vienošanās par prezidenta amata kandidātu pirmkārt jāpanāk valdošajai koalīcijai, atgādināja politiķis. Tomēr prezidentu ievēl Saeima, tāpēc Vējonis neizslēdz iespēju runāt ar visām partijām un vienoties par atbilstīgu kandidātu.

 

Kā ziņots, Zatlers apstiprinājis vēlmi ieņemt Valsts prezidenta amatu atkārtoti. Saeimas apvienības “Par labu Latviju” (PLL) frakcija nākusi klajā ar paziņojumu, ka izvirza Zatleru par prezidenta amata kandidātu, apsteidzot “Vienotību”, kas vēl tikai plāno to darīt.

 

Savukārt Saeimas ZZS frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis Ir.lv pauda: ”Mēs godīgi pasakām, ka nevaram garantēt pašreizējā prezidenta Valda Zatlera pārvēlēšanu, jo mums nav balsis tam un diez vai būs.”

 

Pagaidām nogaidošās pozīcijās atrodas opozīcijas – “Saskaņas centra” un “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK – frakcijas, kuru pārstāvji norāda, ka vēlas sagaidīt koalīcijas lēmumu šajā jautājumā. Netiek arī noraidīta iespēja, ka varētu tikt izvirzīts kāds cits kandidāts, bet vienlaikus tiek norādīts, ka tam vēl ir daudz laika.

 

Prezidenta amata kandidāti ir jānosauc no šā gada 19.maija līdz 24.maijam, un parlamenta prezidijam no 29.maija līdz 8.jūnijam jāsasauc Saeimas sēde šī jautājuma lemšanai. Zatlera prezidenta pilnvaru termiņš beidzas 7.jūlijā.

 

Komentāri (149)

buchamona 29.04.2011. 10.10

… bažas par valdības stabilitāti var radīt dažādi apstākļi, bet tā būtu muļķīga situācija, ja valdība demisionētu tāpēc, ka ir atbalstīts kāds cits kandidāts.+++ Kā puišeļi uz ielas aptīra pārbiedētu, nobarotu onkuli, tā ZZS Vienotību :) Un, te pat piebilst nav ko

Bet, ja par pašas Sudrabas kandidatūru, ja tā nav gaisa jaukšana, tad tā ir vistīrākā kaitniecība. Pilnīgi neprognozējams prezidenta kandidāts ar populistisku skatu uz dzīvi, SC elektorāta domu biedrs

+24
-1
Atbildēt

4

    Dina Repša > buchamona 29.04.2011. 14.49

    Es neuzskatu Sudrabu par piemērotu statiskam prezidenta amatam, bet tikpat nepiekrītu Tev – LV ir vajadzīgs PILNĪGI neprognozējams prezidents, ja vispār vajadzīgs, jo 20 gados prognozējamie deputāti jau ir pieriebušies. Es gribu radošu Prezidentu, kas zina, ko vajag darīt un nevēlas pasēt šo zemi. Valsts faktiski jau ir zaudēta. Manuprāt nākamajam Prezidentam ir jāspēj būt TIK neadekvātam, ka viņš ar savu radošumu un pozitīvo trakumu liktu noticēt, ka kaut kas vēl tur putekļu pārņemtajā valstī vēl ir maināms.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 29.04.2011. 15.20

    idaho – LV ir vajadzīgs PILNĪGI neprognozējams prezidents…+++ lai arī LR iekšpolitika ir pilna ar traģikomiskām situācijām LR prezidents tomēr nav teātra direktors :) Prezidentam ir jābūt prognozējamam, gluži kā mūsu ārpolitika, prezidentam ir jāmāk valdīt pār emocijām un jāredz skaidri fakti un jāsaprot, kas darāms, ko arī Zatlers ir pierādijis savas prezidentūras pēdējos gados, gan saistībā ar SVF, gan saistībā ar mūsu izpratni par vēsturi un tātad arī par mūsu iekšpolitiku, sarunās ar Krieviju un tādā garā.
    Ņemot vērā visus šos aspektus, es nezinu, cik lielam ir jābūt LR ienaidniekam, lai izvirzītu Sudrabu

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 29.04.2011. 10.16

    Jā, liekulībā ZZS pārspēt grūti. Tikai kāpēc daži V. pārstāvji cenšas to darīt?

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 29.04.2011. 15.12

    Pat, ja te pēkšņi nez no kurienes uzradīsies tas ideālais prezidents, ko viņš spēs mainīt bez Saeimas atbalsta?
    Un no kurienes radīsies tā Saeima, kas te diži gribēs ko mainīt?
    Te jau katrs, kas ir opozīcijā, sola visu mainīt, bet, kad nokļūst pie varas, aizmirst visu.
    Kas tādu savēlēs?
    Tie paši, kas 20 gadus balso par šo te vairākumu?
    Un, pat ja ievēlēs, kāda garantija, ka nokļūstot pie varas, viņiem tāpat būs labi, un viņi neko mainīt negribēs?
    Var jau gāzt vainu uz politiķiem, uz prezidentu, uz ko gribi, bet, kamēr tautas vairākums uzskatīs par normu Lembergu, tātad zagšanu, blēdīšanos, antidemokratisku retoriku, un, no otras puses, viena daļa krievvalodīgo uzskatīs Staļinu par ko pozitīvu, kāda te var būt perspektīva?
    Mums saeimas un valdības līmenis atbilst “elektorātam”, un tur neko darīt nevar.
    Bez tam uz lielu daļu Latvijas cilvēku var attiecināt to, ko viens gudrais teica par vergiem – viņu lielākais sapnis ir atrast sev jaunu saimnieku.
    tā arī mums – neviens nedomā, ka mainīties vajadzētu pašam, visi gaida “messiju”, kas nāks un visu sakārtos.
    Un Latvijas politiskā vide patiešām ir nevis smiltis, bet, purvs.
    Reizēm domāju, ka derēja pāriet uz mažoritāro sistēmu, tad, iespējams, varētu ienākt jauna politiķu paaudze un nomainītos “elite”, bez tam tas pastiprinātu deputātu individualo atbildību par saviem lēmumiem, ja kāds par to sarīkotu referendumu, tad nav teikts, ka neizdotos, jo partiju sistēma Latvijā sevi galīgi sakompromitējusi, cilvēki tai netic, kaut arī mažoritārai sistēmai arī daudz mīnusu.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

andris902 29.04.2011. 10.36

…nūūū, sudrabastante šo amatu varētu pieņemt ar lielāko prieku…TV prožektoru gaismā grozīties jau pierasts…”vienkāršajai” tautai saprotamas un patīkamas lietas, kā aizrādīt, norādīt, izteikties par jebkuru jautājumu – apgūtas spīdoši…atbildības uzņemšanās – arī nekāda!…nav jau premjerministra amats, kuru izņemties bija spēciņi par vājiem…tur būtu bijis jāpieņem nepopulāri lēmumi, tāpat vien jāgriež un jāreformē – šitā tak var popularitāti zaudēt!…tagad varēs ar bargu ģīmi kratīt pirkstu…un atkal – bez “sausā atlikuma”…feini!…:))

+24
-2
Atbildēt

1

    dace_ampermane > andris902 30.04.2011. 06.44

    Nāk prātā kā Ļeņins subotņikos nesa baļķu resno galu [fotogrāfijas par to gan nav redzētas]. Sudraba toties brauc ar sabiedrisko transportu un ēd mājā taisītas sviestmaizes savā birojā, tā avīzēs… Gandrīz vai nezinu ko domāt :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 29.04.2011. 11.16

Izcils manevrs – tiekam vaļā no ciparos piekasīgas kontrolieres un iegūstam prezidentu – sausiņu bez īpašas diplomātiskās un starptautiskās pieredzes. Trīs gadu “prezidentu kursi”. pēc tam, skat, jau nākamās vēlēšanas. Pa to laiku, pensionējam Zatleru ar godu un cieņu un visām no tā izrietošajām privilēģijām!

ZZS = Latvijas kapracis!

+17
-1
Atbildēt

8

    liga_balandina > silvija_vitina 29.04.2011. 18.32

    tad viņu iespējams nemaz nevirzītu par prezidenta kandidāti…. sieviete spēlē gudri un stratēgiski. Pauž viedokli, bet pati neirosina, ko darīt… līdz galam neatklāj savus nodomus….

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    liga_balandina > silvija_vitina 29.04.2011. 12.50

    kurš ir teicis, ka prezidents nevar ierosināt likumus….. un tauta tad nostāsies Sudrabas pusē tas ir vairāk kā skaidrs…. Galvenais, lai par prezidentu neizdomā iecelt Daudzīti….

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    Edzs > silvija_vitina 29.04.2011. 22.55

    jekabsons_janis: _… sieviete spēlē gudri un stratēgiski… līdz galam neatklāj savus nodomus…_
    ~~~
    nu un par ko tad tu te priecajies?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    liga_balandina > silvija_vitina 30.04.2011. 00.14

    tagad ir savādāk…..

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > silvija_vitina 29.04.2011. 21.13

    “Pauž viedokli, bet pati neirosina, ko darīt… līdz galam neatklāj savus nodomus….”
    Drīkst jautāt – kādi ir tie nodomi? Un kas notiks ar mūsu valsti pēc tam, kad atklās un sāks īstenot? Himna un karogs paliks? Laikam jau paliks… kā dekoratīvi atribūti.
    :(

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > silvija_vitina 29.04.2011. 20.29

    ….”Pauž viedokli, bet pati neirosina, ko darīt… līdz galam neatklāj savus nodomus…. ”

    …klau, Tu kaut ko nejauc?…viņa tak nemeklē brūtgānu…bet strādā valsts darbā!…:))

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > silvija_vitina 29.04.2011. 14.08

    Bet Sudrabai tak beidzas šogad VK darbs, tad nu kremlis laikam ieteicis Vējonim, kura ir jāvirza uz prezidenta amatu1

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > silvija_vitina 29.04.2011. 15.36

    …jekabsons_janis…kas visus šos gadus traucēja Sudrabai iesniegt likumu labojumus, kas tieši skar viņas lauciņu un valsts pārvaldi?….kāpēc viņa neko nedara, bet tikai runā, runā, runā?…kļūstot par Prezidenti viņai dūša uzradīsies?…nu, nav šis cilvēks pierādījis sevi kā darītāju, tikai – kā runātāju….

    +14
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu