Brigmanis: nevaru garantēt Zatlera pārvēlēšanu • IR.lv

Brigmanis: nevaru garantēt Zatlera pārvēlēšanu

33
Mārtiņš Zilgalvis, F64
Indra Sprance

Lai arī, matemātiski rēķinot, atbalsts Valsts prezidenta pārapstiprinšānai ir, arvien skaļāk izskan šaubas par Zatlera izredzēm

“Mēs godīgi pasakām, ka nevaram garantēt pašreizējā prezidenta Valda Zatlera pārvēlēšanu, jo mums nav balsis tam un diez vai būs, ” Ir.lv ceturtdien sacīja Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Kā norādīja Brigmanis, arī pēc Zatlera uzrunas Latvijas Universitātē pieci vai septiņi ZZS politiķi nav mainījuši savas domas un nebalsos par Zatlera atkārtotu apstiprināšanu. Līdz ar to nevarot runāt par visas ZZS atbalstu Zatlera pārapstiprināšanai.

“Tas jautājums par godīgo attieksmi nav adresēts mums – mēs godīgi pasakām, ka mēs nevaram garantēt viņa ievēlēšanu, jo mums nav balsis viņam.Tā godīguma attieksme tagad tiek prasīta no “Par labu Latviju” (PLL), kas ir pateikuši, ka viņiem visas balsis būs un “Vienotības”, kas sola visas balsis. Ja mēs tīri matemātiski saskaitam kopā gan nosacīti mūsu 15 balsis, viņu 33 un PLL 8, Zatlers ievēlēts pirmajā kārtā. Nav problēmas! Ja nesanāk, tad tas nav mums jautājums. Ne jau mēs šajā situācijā sabiedrību maldinām, bet, acīmredzot, kāds cits, solot to, kas nav, ” sacīja Brigmanis.

Brigmanis arī vēl nevarēja atbildēt, vai ZZS varētu nākt ar savu kandidatūru prezidenta amatam, ja balsojums par Zatleru izgāžas.

Zatlera izredzes tik apstiprinātas kā nedrošas novērtēja arī PLL līderis Ainārs Šlesers, kura apvienība trešdien kā pirmie pasteidzās Zatleru izvirzīt atkārtotai apstiprināšanai. Šlesers Ir.lv sacīja, “ja tā godīgi, tad , nevis dēļ ZZS nevēlēšanās atbalstīt Zatleru, bet gan “Vienotības” spēle rada bažas. ” Viņaprāt, daļa “Vienotības” nemaz nevēlas Zatleru pārvēlēt, bet ar “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK ir vienojusies par Eiropas Savienības tiesas tiesneša Egila Levita apstiprināšanu.

Skaidrojot to, kādēļ PLL mainīja domas un virzīja Zatleru pirms koalīcija šajā jautājumā vienojusies, Šlesers norādīja, ka “nevar jau mūsu prezidentu par apsmieklu palikt, ja visi kautko runā, bet neviens nevirza. Starp tukšu muldēšanu un virzīšanu ir liela atšķirība.” Uz jautājumu, vai PLL arī centīsies panākt Saeimas vairākuma atbalstu pašu izvirzītajam prezidenta kandidātam, Šlesers gan atbildēja noliedzoši, norādot, ka visiem deptuātiem pašiem jau bija iespēja dzirdēt Zatlera uzrunu. “Mēs viņu izvirzam un katrs attiecīgi tad var balsot, mēs nodrošinām to, lai viņš tiktu izvirzīts, lai par viņu vispār var balsot.”

Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs (“Saskaņas centrs”, SC) Ir.lv, ievērojot partijas nostāju, nesniedza skaidru atbildi, vai SC varētu varētu atbalstīt Zatleru, tomēr noprotams, ka drīzāk nē. Klementjevs skaidroja, ka Zatlers ir šīs koalīcijas prezidents, kurai tad arī viņš vai nu jāapstiprina vai nē. Klementjevs arī uzskata, ka balsojums par prezidenta apstiprināšanu iezīmēs nākamās koalīcijas aprises, SC balsis sola atdot tikai par to prezidentu, ka varētu avansā solīt izredzes SC nonākt valdībā. “Mūsu galvenais nosacījums ir, lai šī persona nebūtu pretrunā ar mūsu programmu, bet otrs – mūsu balsis prezidents var dabūt tikai tādā situācijā, ja balsojuma vairākums nākotnē izveido koalīciju.”

“Mēs gribam, lai pārmaiņas valstī notiktu līdz ar to posmu, kad ievēlam jaunu prezidentu vai pārvēlam. Tas arī mainītu izpildvaras struktūru. Bez šiem nosacījumiem mums šis process nav interesants, “ pauda Klementjevs.

Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK deputāts Imants Parādnieks Ir.lv atzina, ka VL-TB/LNNK deptuāti, tajā skaitā viņš pats, neesot mainījuši savas domas par Zatleru, tomēr viņi gaida 12.maija tikšanos, lai pieņemtu galīgo lēmumu. Iespējams, jau šajā dienā VL-TB/LNNK varētu paziņot savu nostāju ne vien jautājumā par Zatleru, bet arī nosaukt savu prezidenta kandidātu. Parādnieks uzsvēra, ka tas nav Levits. Tas būšot cilvēks, kurš gatavs kandidēt pat, ja viņam uz to brīdi drošs atbalsts Saeimā būtu vien no astoņiem deputātiem, sacīja Parādnieks.

Savukārt “Vienotības” frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis Ir.lv atzina, ka “Vienotība” lēmumu par Zatleru ir pieņēmusi un viņa kandidatūra tiks virzīta, taču lielāka skaidrība šajā jautājumā varētu būt pēc 5.maija koalīcijas un Zatlera tikšanās. Zaķis arī kategoriski noraidīja minējums, ka “Vienotība” jautājumā par atbalstu Zatleram varētu nebūt vienota.

Jau vēstīts, ka kandidāts Valsts prezidenta amatam varēs pieteikt no 19. līdz 24.maijam.

 

Komentāri (33)

Anna Gaigule 28.04.2011. 17.51

Brigmaņa teikto ir jāsadzird šādi: “Mēs godīgi pasakām, ka mēs neesam par godīgu prezidenta ievēlēšanu.”

+18
-1
Atbildēt

0

marčiks 28.04.2011. 21.20

Brigmaņa stāsti par to, ka ZZS nevar garantēt visu savu deputātu balsis, ir vienkārši banālas muļķības. ZZS nekad svarīgos balsojumos (arī aizklātos) nav bijušas problēmas ar frakcijas disciplīnu – ja “augšām” vajadzēs, tad visi paklausīs kā zaldāti un balsos, kā liks. Vai ZZS “iekšējā demokrātija” bija vērojama, kad pirms 4 gadiem par valsts pirmo amatpersonu ievēlēja mazpazīstamu ārstu? Un kad balsoja par Jansonu? Kalnmeieru? Vilnīti? Tagad pēkšņi par Zatleru katrs balsos, kā grib. Tas nozīmē tikai to, ka “augšām” Ventspilī Zatleru prezidenta amatā nevajag un viens no diviem – a) ZZS grib demonstrēt savu varu, nolikt prezidentu un Vienotību “pie vietas”, varbūt izspiest sev kādus papildus politiskos labumus, pirms balsot b) aizkulisēs jau tiek gatavots jauns prezidents un jauna ZZS+PLL+SC valdība.

PLL sektanti vispār nav ņemami par pilnu; izvirzīs dakteri un vēlēšanu dienā “uzmetīs” un pēc tam vēl rādīs svētsvinīgus ģīmjus kameru priekšā. VL/TB/LNNK arī rīkojas pilnīgi absurdi – it kā SC ievēlēts prezidents (kas ir vienīgā reālā alternatīva Zatleram) būs “latviskāks” un tas īstais jaunais nācijas vadonis.

+14
0
Atbildēt

0

andris902 28.04.2011. 23.09

…un tie ir Saeimas deputāti????…totālākais pajoliņu bars!…mēs nevaram garantēt, mums nav pieņemams šis kandidāts, tas ir koalīcijas kandidāts…bla, bla, bla….kad Jūs, kungi, vienreiz apjēgsiet, ka valsts nav smilšu kaste, kur spēlēties?…Jūs nepārstāvat savas personiskās intereses, bet visas valsts!…goda vārds, brīžiem gribās ņemt to pašu smilšu lāpstiņu un kādam iekrāmēt tā pamatīgi, lai sajēga rastos!….

+12
-1
Atbildēt

11

    piziks > andris902 29.04.2011. 00.59

    ZanE, bet Vienotības “jaunais talants” Olšteins jau pirms vēlēšanām Tv bez kautrēšanās un skaļi paziņoja, ka viņa piemērs, uz ko orientēties, politikā esot Jaunups! Tātad ir cilvēki, kuri stājas Vienotībā, jo negrib būt tādi kā Dombrovskis vai Vilks, bet kā Jaunups jr.! :)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > andris902 29.04.2011. 00.40

    Es arī cerēju uz VL :) Un būtu jau arī viss ok + 8 balsis vairāk V, ja Štokijam nebūtu bijis vajadzīgs krēsls TM, taču VL tiešām izrādijās bez galvas, palikuši opozīcijā. Divas lielas kļūdas jau pielaistas – balsojums pret budžetu, ” griestu referendums”, droši vien, rezultāts referendumam par mācību valodu arī izrādīsies pretējs gaidītajam un šai problēmai tiks pielikts gluži negribēts punkts, bet, principā tas, ka VL sāk iet pa pieskari, tas arī ir uz Vienotības sirdsapziņas. Vienotība sašķēla latviešu vēlētājus vēl vairāk, varēja būt citādi.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > andris902 28.04.2011. 23.32

    Nē, nu jūs tā ka tādi naivie – gaidat no ZZS, lai tā jums ko garantē!
    Nu ko viņi var garantēt, ja paši vēl nav saņēmuši instrukcijas no Puzes partkomitejas.
    To, ka V nespēj pateikt neko jēdzīgu, par to vēl var pabrīnīties, bet, ZZS jau nav nekādi lēmēji, tikai izpildītāji.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    disassociative > andris902 28.04.2011. 23.19

    Nu ko var gribēt no izbijuša komunista? Ja nekļūdos, viņš bija kompartijas sekretārs. Varbūt kļūdos. Domāšana taču nemainās. Gribēt no tādiem valstisku domāšanu ir vienkārši naivi.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 28.04.2011. 23.53

    ..he, he!…pašsaglabāšanās instinkts ir!…un kā vēl!…ja tāda nebūtu, vai rudmatainā Žanna klusām čubinātos ar zaļas krāsas čigānzēnu?…pašsaglabāšanās instinkts liek truli smaidīt un pievērt acis un ausis…lai tikai beņķis saglabātos…cik no šiem jaunajiem un daudzsološajiem deputātiem, kas ienākuši Saeimā ar jaunas politikas uzstādījumu…ir kaut nieku parādījuši?…viena daļa uzvedās kā no bērnudārza izsprukuši, citi vēl joprojām nav sapratuši, kur nokļuvuši…bet nevienam nav modusies sapratne, ka viņiem jāstrādā kopā – visas tautas, visas sabiedrības labad…

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > andris902 28.04.2011. 23.42

    Izskatās, nev ne tikai līdera, bet, arī pašsaglabāšanās instinkts izzudis.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 28.04.2011. 23.38

    …saki – komunista domāšana?…vai tad šiem nebija lozungs “Partija liek!”…un “Dzimtene sauc!”???…atceroties nesenu pagātni, koalīcijas veidošanu, kad mazais vīrelis tusēja pa Franciju, bet šeit noteicošo lomu bija pieņēmuši Brigmanis un Vējonis….pat it kā sakarīgi spriedumi un runas bija…tad atgriezās “kungs un pavēlnieks”, bet Vējonis aizdevās uz Maskavu…un…čusss!…labā gribā izkūpēja, kā migla vasaras rītā!…cik jābūt grabošiem skeletiem skapī, lai tā spētu ietekmēt cilvēkus?…

    …Vienotība nekad nebūs īsti vienota – pārāk daudz ambiciozu ļautiņu vienuviet sanākuši, lai kādas profesormadāmas tur nebūtu, lai kādi prāti tur spēlētos – tas ir mākslīgs veidojums zem viena nosaukuma…un neceru un negaidu, ka varētu kas mainīties, izveidojot vienu partiju…lai cik tas banāli neskanētu – nav līdera!…

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 29.04.2011. 00.17

    …varbūt vaina ir tajā, ka katrs savu personību vērtē augstāk par kopējo mērķi…pārprasta neatkarība un pārprasta demokrātija….allaž aizmirstot, ka demokrātija nav – visatļautība…

    …riņķī apkārt….Saeimā nav tikai ZZS un V…daudzi cerēja uz VL! pienesumu, jaunu domāšanu…tas, ko teikšu būs skarbi – nav vēl izkāpuši no pubertātes vecuma…

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 29.04.2011. 00.57

    …varēja būt,bet nebij’…kļūdu ir daudz, nepiedodami daudz!…bet neviens nevar pateikt kā būtu, ja būtu…katra partija startējusi ar savu sarakstu, zem sava karoga…iespējams, tad valdību sastādītu SC ar “vienmēr gatavs!” zaļzemniekiem…vai tas valstij būtu atnesis lielāku naudas kaudzi, samazinātu problēmas, paaugstinātu algas, pensijas, pabalstus…no kā?…attīstītu ražošanu, piesaistītu investorus, radītu darba vietas?…nē, taču!…kamēr sabiedrība stāvēs piketos pret rūpnīcas celšanu savā pagastā, kamēr protestēs pret ražotnes paplašināšanu savā pilsētā…te nekas neattīstīsies, nekas neradīsies…domāšana ir jāmaina visai sabiedrībai un atbildība jāuzņemas arī sabiedrībai…

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > andris902 29.04.2011. 00.10

    Par to es arī esmu iedomājies – Vienotībā sastājās patiešām personības, kuras līdz šim taču nav bijušas politikā, cilvēki, kuri ir pierādījuši, ka ir pietiekami neatkarīgi un spējīgi izdzīvot paši par sevi, neatkarīgi no ” lielās siles”. Kur viņi visi ir? Kaut kāda mistika, cik stindzinošas ir šīs frakcijas ārpusreglamenta attiecības :)

    Par ZZS jaunajiem deputātiem – tur nevar būt jauni deputāti-morāle visiem viena, tas nekas, ka sejas mainās, ja spējīgi ir dzīvot zem smagos noziegumos utt un utt cepures :)

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 29.04.2011. 01.12

    …labi, ka tas ir tikai viens – Olšteins!…mani daudz vairāk satrauc to jauniešu spriedums, kas grib līdzināties Šleseram…izglītību nevajag, vajag atrast pareizo robu un mācēt lietas kruķīt!…un tādu jauniešu ir krietni vairāk, kā viens Olšteins!…ko par jauniešiem!…paskaties uz nobriedušiem prātiem, kuriem elks ir Lembergs!…kuriem elks bija Šķēle, pareizā partija bija TP – jo stājoties partijā, varēja nokļūt īstajā vietā un īstajā krēslā…vai kāds šos cilvēkus piespieda mīlēt Lembergu, Šķēli, Šleseru?…tā bija viņu izvēle!…un nonākam atkal pie mūžīgā jautājuma par morāli, par sirdsapziņu, par atbildību….

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu